Duminica 22 Decembrie

Spitalul de Urgență Cluj, dotat cu un aparat performant pentru lupta cu cancerul! Medic dermatolog: „Facem toate demersurile să fie gratuit”


La secția de Dermatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj a fost achiziționat un aparat performant pentru lupta împotriva cancerului de piele. Deși infrastructura spitalelor din țară este veche și fragmentată, avem ocazia să vedem cum sistemul încearcă să avanseze, să ofere servicii moderne, datorită unor medici dedicați.

De câteva zile, cu finanțare integrală de la Consiliul Județean Cluj, secția de Dermatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj a fost dotată cu un microscop confocal ultraperformant. Vorbim despre un aparat performant în lupta împotriva cancerului la Cluj-Napoca. 

Microscopia confocală de reflectanță (RCM) este o tehnică de diagnostic noninvazivă care realizează o biopsie virtuală a pielii. Cu ajutorul RCM putem studia arhitectura pielii și celulele individuale în timp real, ceea ce permite un diagnostic precoce al cancerelor cutanate scăzând în același timp numărul biopsiilor inutile. RCM crește acuratețea diagnosticului incipient în cea mai agresivă tumoră de piele, melanomul.”, explică Loredana Ungureanu, medic dermatolog, conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Dr. Loredana Ungureanu a fost pentru o perioadă de două săptămâni la Roma, unde a studiat pentru a folosi cât mai eficient dispozitivul medical ce poate salva vieți.

Aparatul va fi pus în funcțiune din luna ianuarie 2023, iar medicii fac toate demersurile ca investigația medicală să fie decontată de stat.

Din păcate, deocamdată procedura nu este decontată în spitalele de stat, dar vom face toate demersurile să fie gratuit. Noi vrem să fie gratuit, ne-am luptat să avem aparatul și la detaliile astea ne-am gândit cu siguranță, dar încă nu am apucat să le rezolvăm. În principiu va fi gratuit, asta era ideea, vorbim despre un serviciu de stat. Acum suntem la etapa când facem toate demersurile ca să fie gratuit, pentru că este o investiție publică, ca urmare trebuie să fie gratuit.”, ne asigură Dr. Loredana Ungureanu, medic dermatolog.

Când ar trebui pacientul să se adreseze la un medic dermatolog, primele semnale de alarmă 

Melanomul este cel mai agresiv cancer de piele, fiind responsabil de marea majoritate a deceselor prin cancer cutanat. Melanomul este un mare imitator, putând mima un nev atipic şi chiar un nev banal. În prezent, eforturile comunităţii medicale şi ale întregii societăţi sunt canalizate spre diagnosticarea melanoamelor aflate în faza incipientă de dezvoltare, când vindecarea este posibilă. Diagnosticarea în această fază implică o atitudine vigilentă din partea medicului, dar şi a pacientului. Am întrebat-o pe Loredana Ungureanu, care ar fi primele semne de alarmă în cazul acestei boli și când ar trebui să se adreseze pacientul la medicul dermatolog.

Un cancer de piele e o leziune sau o bubiță pe piele care se modifică, care are tendința să crească diferit față de restul leziunilor pe care le are pacientul. Dar, în momentul în care vedem aceste semne este un pic prea târziu. Aparatul pe care îl avem acum, este un aparat care ne permite să vedem modificări înainte să le vedem cu ochiul liber. În special, la pacienții care au un risc crescut de a face cancer de piele. Vorbim despre pacienții care au avut arsuri solare, pacienții cu istoric familial sau personal de cancer de piele, pacienții care s-au expus foarte mult la soare neprotejați. Și atunci, facem practic un diagnostic incipient, un diagnostic precoce care ne permite excizia și de fapt vindecarea cancerului.”, precizează medicul dermatolog.

Știri de Cluj: Pacienții adesea se întreabă: „Chiar trebuie să merg la un medic dermatolog dacă nu simt, nu văd nimic ieșit din comun pe piele?”

Depinde foarte mult de numărul de alunițe pe care le avem, de istoricul de cancer, nu neapărat de piele, ci și alte cancere se pot asocia cu cancerul de piele, de arsurile solare din copilărie. Deci în principiu, trebuie să avem o vizită de bază, după care medicul dermatolog stabilește cât de des să mergem la vizitele de urmărire. Aparatul de la Cluj va fi pus în funcțiune în ianuarie și cu siguranță vom găsi o cale să fie gratuit, pentru că de asta ni l-am și dorit”, încheie Dr. Ungureanu.

Comentarii Facebook