Vineri 22 Noiembrie

Spitalul privat Polaris a fost preluat. Clujul achită o chirie lunară de 80.000 de lei în loc să se cumpere teste și echipamente de protecție


Consiliul Județean Cluj și Spitalul Polaris Medical anunţă încheierea contractului de preluare în chirie a unității medicale, când de fapt Clujul are nevoie de teste pentru depistarea coronavirusului și de echipamente de protecție pentru personalul medical. 

Documentul prin care Spitalul Polaris Medical devine o extensie a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca a fost semnat luni, 27 aprilie. Unitatea are 180 de paturi și va fi folosită dacă va fi nevoie. 

Valoarea chiriei lunare ce va fi plătită de Consiliul Judeţean Cluj, potrivit evaluării unui expert al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), este de 80.000 lei + TVA, lunar, echivalentul a aproximativ 2 euro/metru pătrat. Suma reprezintă închirierea spitalului şi cedarea spaţiilor și dotărilor de care spitalul dispune, urmând ca utilizarea echipamentelor să se facă în mod gratuit, fără niciun cost suplimentar, acestea nefăcând obiectul evaluării realizate de expertul ANEVAR.

Personalul medical, organizarea și susținerea activității vor fi asigurate și gestionate de către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

Pentru a sprijini efortul depus pentru gestionarea optimă a situaţiei, conducerea spitalului pune la dispoziţie, fără niciun cost suplimentar, computerul tomograf C.T., aparatura de radiologie medicală RX, (stație de oxigen și aer comprimat medical, ecografie abdominală și echipamente pentru monitorizarea pacienților).

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat, susține faptul că ”oficializarea acestei colaborări reprezintă o garanție în plus că sistemul medical clujean este și va fi pregătit pentru a face față luptei cu noul coronavirus. Consiliul Județean Cluj nu are nicio rezervă din a lua toate măsurile necesare protecției sănătății clujenilor și nu numai”.

La semnarea contractului, directorul general al spitalului Polaris Medical, Tudor Socea, a subliniat, din nou, faptul că ”este o chestiune de responsabilitate faptul că putem contribui major la consolidarea încrederii populației în actul medical și în faptul că unitatea noastră medicală va fi recunoscută ca fiind una la standarde înalte, ca parte a efortului nostru de a susține comunitatea”.

Clujul are 308 cazuri confirmate și peste 10 spitale publice care pot fi folosite. Nu este clar de ce era nevoie de plata chiriei către Polaris când acum banii trebuie cheltuiți pe teste și materiale de protecție pentru medici.

De asemenea, Sala Polivalentă BT Arena este transformată într-un spital de campanie cu zeci de paturi, prin implicarea unor companii private care suportă toate cheltuielile. 

În anunțul inițial de preluare a spitalului, președintele CJ Cluj, Alin Tișe, spune la finele lunii martie că a fost rechiziționat, adică preluat forțat fără chirie. După mai bine de o lună în care nu s-a făcut nimic, iar 60 de pacienți de la Polaris au fost dați afară din spital pentru a face loc celor cu coronavirus, Alin Tișe nu a participat la semnarea contractului, probabil pe fondul scandalului izbucnit zilele trecute când aparținătorii celor evacuați au dat declarații și deputatul Emanuel Ungureanu a lansat acuzații de incompetență la adresa conducerii CJ Cluj.

Au fost și bâlbe repetate în ultima lună, după ce s-a trecut de la declarații că preluarea spitalului nu costă nimic, la plata a 18.000 de euro în fiecare lună, timp de minim 3 luni.

Pacienții din spitalul Polaris evacuați forțat, iar spitalul sta gol de o luna


Comentarii Facebook