Vineri 22 Noiembrie

Spitalul Regional de Urgență Cluj costă 500 mil euro. Va fi gata în 2023. Ce TEMERE are ministrul Sănătății

 

Spitalul Regional de Urgență Cluj va costa 500 de milioane de euro, în total, iar lucrările vor începe anul viitor, a anunțat la Cluj ministrul Sănătății, Sorina Pintea. 

 

Ministrul a declarat la Cluj-Napoca, joi, 26 iulie, că investiția în costrucție se va ridica la 300 de milioane de euro, iar restul de 200 de milioane de euro vor fi sume investite în dotare, drumuri, utilități, instruirea personalului medical  și plata TVA -ului. Sorina Pintea a spus că bugetul de stat este pregătit pentru acest proiect și că va fi asigurată și o finanțare europeană de 150 de milioane d euro, pentru toate cele 3 proiecte de spitale regionale de la Cluj, Iași și Craiova.

 

Ministrul a spus că printre cele mai mari temeri pe care le are este aceea că personalul medical: medici, asistente și personalul auxiliar, nu va fi pregătit în timp util pentru a da drumul acestui spital de la Cluj. Aceasta a subliniat, întrebată fiind, că nu partea financiară este problema și că sunt bani la buget. 

 

Interesant este că, dacă împărțim sumele din fonduri europene la toate cele trei proiecte, obținem 50 de milioane de euro pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj, adică guvernul și autoritățile locale vor trebui să găsească 450 de milioane de euro pentru ca acest spital să fie terminat.

 

La final de conferință de presă, la întrebările mass-media, ministrul Sorina Pintea a recunoscut că, dacă proiectul de la Cluj, cel mai avansat dintre cele trei, nu va fi terminat până în 2023, România nu va primi nici măcar suma de 50 de milioane de euro. Dacă ne uităm la fondurile europene obținute pentru autostrăzi, vedem că au mai fost cazuri în care termenul de realizare a proiectului s-a depășit, iar România a pierdut banii. 

 

Spitalul are un concept nou, un concept nou chiar și pentru țările UE, un concept care presupune împărțirea pe anatomii și nu vor mai exista problema lipsei paturilor. În ultimele șase luni s-au făcut pași importanți, spun reprezentanții Băncii Europene de Invetiție. 

 

Valoarea totală a construcței și a proiectării este de 377 de milioane de euro, cu TVA. Pentru a putea acoperi costurile cu utilitățile, care vor fi finanțate, sunt convinsă, de autoritățile locale și județene. De asemenea, pentru a putea asigura trainingul personalului care va lucra, pentru că fiind un spital cu un concept aparte, cei care vor lucra în spital vor avea nevoie de un training special. De asemenea, pentru a putea asigura inclusiv reorganizarea fostelor clădiri ale Spitalului Județean Cluj, costurile totale sunt de 500 de milioane de euro”, a spus ministrul Pintea. 

 

Din punctul meu de vedere marea provocare va fi pregătirea personalului, pentru că fiind un concept nou lucrurile... știți că întotdeauna la nou începem să ne gândim și să vedem, mai ales pentru cei pe care îi vom aduce din Spitalul Județean în Spitalul Regional nou. Acolo va fi o problemă”, a spus ministrul Sănătății. Întrebată dacă crede că pregătirea personalului este singura problemă și nu lipsa banilor, ministrul a spus: ”Cam așa ceva!”.

Comentarii Facebook