Vineri 22 Noiembrie

START pentru Olimpiada Internaţională de Matematică 2018! Cluj-Napoca devine ”Capitala Mondială a Matematicii”


Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Societatea de Ştiinţe Matematice din România, cu sprijinul partenerilor şi a instituţiilor publice și private implicate,organizează cel mai mare eveniment educațional care se va desfășura în România, la Cluj-Napoca, în perioada 3-14 iulie 2018 ( PI=3,14 ) - Olimpiada Internaţională de Matematică 2018 (IMO 2018).

Aflată la a 59-a ediţie, Olimpiada Internaţională de Matematică se întoarce în 2018 în România. Cluj-Napoca organizează anul acesta cea de-a VI-a ediţie românească a concursului inițiat în 1959 la Braşov şi devenit astăzi cea mai mare competiţie din domeniul ştiinţelor exacte care va reuni începând de marți, 3 iulie 2018, 114 țări ale lumii și 615 concurenți, 263 de lideri, deputy-lideri și observatori, aproximativ 900 de invitați străini, peste 300 de voluntari și un număr aproximativ de 100 de persoane implicate în organizarea de zi cu zi.

Încă din anul 2013, România a prezentat juriului Olimpiadei Internaționale intenția de a organiza pentru a VI-a oară competiția în România, având în vedere importanța anului 2018 pentru istoria României, anul Centenarului.

Președintele de onoare al Olimpiadei este academicianul Viorel Barbu, profesor universitar la Cluj-Napoca, președintele secției de matematică a Academiei Române și membru al primei echipe a României la prima ediție a Olimpiadei din 1959, de la Brașov.

Un fapt remarcabil este că România și Bulgaria sunt sigurele țări ale lumii care au participat fără întrerupere la fiecare ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică.
Liderii, conducătorii delegațiilor sunt parte din juriul IMO, cei care decid problemele pe care le vor primi elevii în olimpiadă. Aceștia se vor întâlni în peste 10 ședințe de juriu, urmând ca în final, după discuții și vot în plen, să stabilească cele 6 probleme de concurs, urmând ca apoi să le traducă în limba țării respective.

Cele 6 probleme, câte trei pentru fiecare zi, sunt alese de către experți internaționali, dintr-un set de probleme și sunt publicate într-o broșură confidențială.

Deputy leaderii, însoțirii concurenților răspund eventualelor întrebări înaintea concursului și, de obicei, participă la evaluarea lucrărilor concurenților și la stabilirea notei finale, împreună cu experții români.

108 lideri și tot atâția deputy-lideri din toate țările participante, sunt așteptați să sosească la Cluj-Napoca, începând cu 3 iulie 2018.

Voluntarii IMO 2018 vor aștepta toate delegațiile la aeroport pentru a fi conduse în locațiile de cazare.

Data oficială de sosire a concurenților este sâmbătă, 7 iulie 2018, iar Deschiderea Oficială a Olimpiadei va avea loc duminică, 8 iulie 2018, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Intrarea este permisă doar celor implicați în desfășurarea evenimentului, în baza acreditării. Publicul larg va putea urmări festivitățile live, pe TVR Cluj, co-producătorul Olimpiadei, dar și pe TVR 3 și TVR Internațional, precum pe canalele celorlalte televiziuni partenere.

,,Încredințarea acestui eveniment Clujului este o recunoaștere a performaței școlii clujene, a colaborării interinstituționale corecte și eficiente și a climatului care la Cluj-Napoca permite atragerea mediului privat în marile proiecte ale educației. Le mulțumim tuturor pentru implicare și suntem convinși că eforturile noastre reunite vor face din cea de-a 6-a ediție românească a Olimpiadei Internaționale de Matematică un eveniment educațional de referință la nivelul competiției științifice, ca mărturie a consolidării rolului educației la Cluj-Napoca”, afirmă Valentin Claudiu Cuibus, inspector şcolar general al I.Ș.J. Cluj.

Comentarii Facebook