Duminica 17 Noiembrie

Stația de osmoză adusă pentru teste la Pata Rât. Ar putea curăța lacul de levigat, ce conține și metale grele - VIDEO

 

Firma Process Engineering SRL a adus la Cluj o stație de osmoză inversă pentru a face o demonstrație la Pata Rât, zonă puternic afectată de poluarea cu levigat (ape toxice provenite din depozitul de deșeuri).

 

Culmea, firma Process Engineering SRL a câștigat licitația pentru tratarea levigatului încă din 20 octombrie, dar Consiliul Județean Cluj nu s-a mai grăbit să găsească un teren pentru montarea instalațiilor (Video demo). Între timp levigatul ajunge în pârâul Zăpodie și de acolo în Someș. 

 

Noi avem stația pregătită pentru a putea fi livrată aici, încă din 20 octombrie, așteaptă la Hamburg, în Germania. Singurul lucru care face ca astăzi ceea ce ați văzut în simularea 3D să nu fie real, este faptul că nu avem încă terenul pus la dispoziție de beneficiarul nostru, Consiliul Județean Cluj. Instalația pe care urmează să o aducem aici are o capacitate de 150 de mc pe zi și are o capacitate de a deversa în pârâul Zăpodie un permeat (apă curată) de conductivitate și parametri, fără excepție, bun de dat în mediu, conform NTPA 001. 

 

Contractul a primit suspendarea ordinului de începere din lipsa terenului. Contractul este suspendat din acest motiv, dar din punctul nostru de vedere nu poate fi suspendat pentru că toate demersurile pentru a ne încadra în cele 30 de zile contractate au fost făcute. În 30 de zile ne-am angajat că venim și aducem toate instalațiile pentru a avea un sistem de management a levigatului funcțional. Din punctul nostru de vedere acest contract nu poate fi suspendat pentru că toate activitățile au fost derulate, avem 90% din activități contractate, care se întind pe 10 luni de zile. Avem contracte cu furnizori și instalația este la Hamburg, pregătită din 20 octombrie. 

 

Noi analizăm 35 de parametri. Din punctul nostru de vedere sunt depășiri de zeci de ori la unii parametri. Avem amoniu, la care avem depășiri de 1000 și ceva față de 5 sau 3 cât este normal. Sunt depășiri de sute de ori. Sunt metale grele. Nu ar trebui să fie metale grele în depozitul de deșeuri menajere. Aici este vorba despre un depozit istoric de deșeuri menajere și nu au avut cum să ajungă metale grele. În realitate, știm că la un depozit de 40 de ani, unde s-a depozitat necontrolat e foarte probabil să fi existat și deșeuri industriale și deșeuri periculoase. Avem filmări în care în aval sunt bivoli care fac baie în levigat. Despre asta vorbim. Acei bivoli până la urmă dau laptele ala bun din inima Ardealului”, a spus  Adrian Dobre, directorul general Process Engineering.

 

Foto: Stația de osmoză inversă

 

Venirea iernii va îngreuna implementarea acestui proiect, pentru care CJ Cluj va plăti 1.250.000 de lei (prima fază de amenajare a unei platforme betonate, bazine și alte echipamente), iar pentru stația de osmoză inversă se va plăti 39.000 de euro pe lună, timp de 10 luni. 

 

Din punctul meu de vedere, atunci când ne-am angajat să facem acest proiect, în termen de 30 de zile, a fost un act de ambiție. Îl puteam realiza, dar de azi începe să vină iarna, pentru că din 16 octombrie de când am primit contractul până în 16 noiembrie am avut tot timpul să facem proiectul, dar ne-am lovit de lipsa terenului. Consiliul Județean Cluj nu ne-a pus la dispoziție terenul. De ce? Pentru că atunci când am intrat în această licitație a fost pentru o situație de urgență, dar din punctul meu de vedere nu s-a schimbat nimic, pentru că levigatul este tot acolo”, a explicat Adrian Dobre, directorul general Process Engineering.

 

 

Foto: Pârâul Zăpodie și lacul de levigat

 

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Marius Mânzat, a precizat că s-a vorbit cu proprietarii unui teren învecinat. ”Informațiile de astăzi sunt că s-a luat legătura cu proprietarii terenului de lângă și de principiu sunt de acord cu închirierea acelui teren. Eu sunt în proporție de 90% sigur că așa se va întâmpla, dar până nu văd o hârtie scrisă, dați-mi voie să fie sceptic, dar în proporție de 90% se va realiza. Am încercat și până acum să luăm legătura cu ei, dar sunt mulți proprietari. Acum i-am găsit și sunt de acord. Eu sper ca săptămâna viitoare să se încheie. Apoi, domnii să își poată instala aparatura în concordanță cu noi. S-a discutat și despre un sistem de decantoare pentru că sunt două seturi de probleme. Este vorba despre levigatul de aici și este vorba despre lacul din amonte, de la 500 de metri, care este altceva. Un levigat decantat care trebuie tratat altfel. Noi vrem o soluție comună care să rezolve ambele probleme”, a spus Marius Mânzat, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj. 

 

Foto: Terenul identificat de Consiliul Județean Cluj

 

Șeful Agenției de Protecție a Mediului, Grigore Crăciun, susține că stația de osmoză este cea mai bună soluție. 

 

Ceea ce vedeți aici este cea mai bună soluție, pentru că stația de osmoză scoate o apă pură sau super-pură. Levigatul de aici curge în pârâu și merge mai departe spre Someș că nu are unde să meargă. Eu cred că este o soluție foarte bună pentru a capta levigatul de la rampăa veche care se închide, iar partea cealaltă unde s-a diluat pentru că a plouat poate fi aplicată aceeași soluție sau o altă soluție. (Ați dat amenzi pentru că se duce levigatul în Someș?) Eu nu dau amenzi, colegul meu de la Garda de Mediu? (Dvs. ați constatat pericolul?) Bineînțeles! (Și ce ați propus?) Noi nu propunem. Noi suntem Agenția de Protecție a Mediului Cluj (deci doar constatați?) Nu, nici nu constatăm! Noi primim documente și reglementăm o soluție. Spre exemplu Consiliul Județean vine și ne propune această soluție, care ne-a și propus-o și noi am dat punctul de vedere prin care am spus că suntem de acord. (Cât e de gravă poluarea pârâului Zăpodie și faptul că levigatul se scurge în Someș?) Eu nu aș zce cum zic alții că este un dezastru. Este o poluare, dar dacă s-ar dori să se știe exact, exact s-ar putea lua analize la intrare în râul Someș unde am vedea că prin diluare nu este atât de grav. O problemă mare este lacul din amonte care trebuie eliminat prin epurare”, a spus Grigore Crăciun, director Agenția de Protecție a Mediului Cluj.



Comentarii Facebook