Miercuri 25 Decembrie

STS acuză televiziunile în cazul accidentului aviatic: Au dezinformat publicul



Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a sesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) despre faptul că televiziunile ar fi dezinformat publicul în legătură cu accidentul aviatic din 20 ianuarie, încurajând astfel oamenii să nu am isune la 112.

Astfel, CNA analizează, în cadrul ședinței de marți, modul în care televiziunile au relatat informațiile privind accidentul aviatic, în care și-au pierdut viața pilotul Adrian iovan și studenta Aurelia Ion, în emisiunile de știri și în dezbaterile difuzate în perioada 20 ianuarie - 5 februarie.

La şedinţă au participat şi Andra Untaru, consilier juridic al STS, colonelul Adrian Fulea, purtător de cuvânt al STS, şi colonelul Dănuţ Popescu, şeful serviciului 112.

"Dincolo de modul cum a fost afectată imaginea STS sau a 112, din punctul nostru de vedere, cel mai grav este afectat în mod direct cetăţeanul care este încurajat să nu mai sune la 112", a spus Andra Untaru în faţa membrilor CNA, informează Mediafax.

Consilierul a precizat că "s-a dus în derizoriu numărul unic european pentru apeluri de urgenţă, o instituţie creată de Uniunea Europeană, reglementată printr-o directivă europeană, la care România a avut certe succese recunoscute prin premii europene". "Inclusiv anul acesta suntem nominalizaţi la cel mai bun serviciu 112 din Europa", a spus Andra Untaru.

Aceasta a precizat că în comunicatele de presă date de STS în cazul accidentului aviatic "s-a invocat un articol dintr-o decizie a preşedintelui ANCOM, decizie prin care s-a reglementat modul cum din punct de vedere tehnic operatorii de telefonie mobilă fac localizarea în România".

Potrivit reprezentanților STS, "s-a făcut o informare incorectă a publicului referitoare la atribuţiile pe care le are 112 şi STS, încălcându-se astfel un drept reglementat prin Constituţie (...) care spune că cetăţenii acestei ţări au dreptul la informare corectă, la o informare măcar care să nu fie denaturată".

De asemenea, purtătorul de cuvânt al STS, Adrian Fulea, susține că posturile de televiziune nu au prezentat și răspunsurile pe care acesta le-a oferit jurnaliștilor la întrebările pe care aceștia i le-au pus din 21 ianuarie până în 7 februarie.

"Nu-mi amintesc să fi văzut reportaje în care să regăsesc răspunsurile pe care le-a dat jurnaliştilor, în afară de comunicatele şi informaţiile de presă standard (...) S-a difuzat o serie de aşa-zise probe prin care s-ar fi făcut dovada că s-ar fi primit date prin instituţia noastră, coordonate geografice (...) S-au difuzat aşa-zise probe, pseudoprobe, fără să întrebe dacă noi confirmăm acele informaţii. Toate comunicatele de presă (ale STS, n.r.) erau etichetate ca fiind uluitoare, halucinante, mincinoase (...) Am susţinut permanent şi susţinem că localizarea este făcută de către serviciul 112 şi am informat că datele sunt furnizate de către operatorii de telefonie mobilă (...) Am dat către presă cum se face localizarea în toate cele 21 de state, nu-mi amintesc să fi văzut pe televiziuni aşa ceva, exact aceleaşi metode de localizare sunt", a mai spus Adrian Fulea.

Comentarii Facebook