Student german de la UMF Cluj, șocat de ospitalitatea clujenilor: „În orașul meu, mamele nu gătesc pentru prietenii noștri”
Un tânăr din Germania care studiază la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a rămas profund impresionat de ospitalitatea de care dau dovadă clujenii, după ce a ales să-și petreacă sărbătorile în orașul de pe Șomeș.
Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, istoricul clujean Ion Novăcescu a dezvăluit că a ajuns la concluzia că tinerii din străinătate își doresc o țară ca România, cel puțin atunci când vine vorba de tradițiile și obiceiurile românești.
Protagonistul este un student german, înscris la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, care a ales să petreacă Crăciunul și Revelionul în România, în loc să rămână acasă, în Germania. Tânărul a fost însoțit de sora sa și a dorit să „simtă sărbătorile”.
Istoricul clujean a povestit că cei doi nemți au rămas impresionați de contrastul cultural, când au luat parte la o petrecere organizată de o gașcă de studenți în Cluj.
Mama unui tânăr pilot din Gherla pregătise un adevărat festin pentru tinerii petrecăreți, umplând coșuri cu delicatese cu specific românesc. Studentul german a fost surprins de generozitatea și implicarea acesteia spunându-le celor prezenți că, în Germania, mamele nu gătesc pentru prietenii copiilor lor.
„De ce vor unii de afară o ȚARĂ ca România?
Caz real, întâmplat la Cluj-Napoca de Sărbători.
Un student german și-a luat sora și, în ziua de Crăciun, s-au urcat în avion și au venit la Cluj, ca să-și petreacă Sărbătorile de Iarnă.
Acest student e înscris la Medicină, în Cluj, și a decis să nu stea de Crăciun cu familia lui în Germania, ci să vină în România, ca să "simtă Sărbătorile".
Știu de acest fapt de la una dintre fetele mele care a petrecut Revelionul alături de cei doi tineri nemți, într-o gașcă de "mediciniști".
În gașca asta a fost și un tânăr pilot de avion, iar mama acestuia le-a întrecut pe toate mamele tinerilor români care au adus fiecare de-ale gurii și de băut.
Studentul german a fost șocat să vadă coșurile cu bunătăți pe care le-a adus tânărul pilot clujean la petrecere și l-a întrebat de ce a adus atât de multe și cine a pregătit toate acele delicii?
- MAMA!, i-a răspuns tânărul pilot.
- "Dar de ce a făcut asta?" - a întrebat studentul neamț?
- "Pentru noi a făcut asta. Ca să ne simțim bine de Revelion, împreună " - i-a răspuns pilotul.
- "Tu vrei să îmi spui că mama ta a gătit atât de mult pentru noi???!!!" - l-a întrebat din nou, studentul neamț.
- "Da. Pentru noi", i-a răspuns amuzat pilotul a cărui mamă este din Gherla.
-"Mama ta a gătit pentru prietenii tăi???!!!", a insistat, stupefiat, tânărul neamț.
- "Da! E ceva firesc la noi în România", i-a răspuns pilotul.
- "În orașul meu din Germania, mamele nu gătesc pentru prietenii noștri", a răspuns tânărul student german.”, a scris istoricul clujean pe rețelele de socializare.
Contrastul cultural a fost amplificat de o altă întâmplare relatată de istoricul clujean. De această dată, este vorba despre o famile din Cluj-Napoca, care a fost invitată la masa de Crăciun a unei familii belgiene. Spre surprinderea lor, la finalul mesei, gazdele au prezentat o notă de plată care a inclus toate cheltuielile.
„Mai am să vă spun un fapt real întâmplat unei familii din Cluj-Napoca, care a fost invitată de Crăciun la o familie de belgieni.
La finalul mesei, pe sfert încărcate precum a fost masa lor la Cluj cu belgienii, li s-a prezentat nota de plată.
Ce-i drept nota a fost întocmită echitabil. Costurile cu vinul, rața la conservă și gazul consumat cu încălzirea raței și fierberea a doi cartofi și un morcov au fost împărțite la 4.
Clujenii au scos euro din portmoneu și au plătit.
Sper că s-au și lecuit.
Cazul acesta nu este izolat.
Am aflat mai multe astfel de relatări petrecute în case din Germania.
Așadar!
Când mai auzim propagandiștii și manipulatorii care zbiară că vor o țară, ca afară, să spunem:
Da! Dar nu în toate și nicidecum renunțând la splendidele noastre calități și obiceiuri naționale, care ne fac speciali și unici. Astfel că străinii ajung să tânjească să împărtășească alături de noi.
Eu sunt mândru că sunt român.
Îți doresc să ai și tu mândria asta!”, a conchis istoricul Ion Novăcescu.
10 Comentarii
In Ardeal se gătește asta ii klar, însă tinerele nu prea mai urmează obiceiul fac comanda la mâncare și prăjituri. Se va pierde acest obicei bun. In tari fi Europa așa ceva nu prea vezi, și-au pierdut obiceiurile in timp. Lumea a luat-o razna din păcate.
@Ana: Gresesti, Anuco! Traditia cu papa traditional in Ardeal, nu va disparea prea curand! Exista inca cel putin 2 generatii care gatesc traditional, cu drag si pricepere! Si cred ca la fel este si in Moldovs, sau Regat, nemaivorbind de Dobrogea...Va fi bine, relax si nu uita, Anuco si altii, in Ardeal avem unguroici care sunt gospodine desavarsite… Citeste mai departe
@Ce vorbesti???:
În Franța ne-o gătit o baba aristocrata supa crema de ceapa și boudin noire avec flageolets de ne-o băgat pe toți în spital.
@Coco: Ai trăit dramă :))))
În Olanda îmi puneau clepsidră când intram la baie și aveam 3 min în total , apoi îmi stingea lumina. La 21,30 trebuia să fiu în pat. Am stat 1 luna la amărâți dar niciodată n-am servit ceva de la ei din frigider . Nici măcar nu l-am deschis. În dormitor erau 20 perechi de papuci jegosi la capul meu pe un dulap ordinar de la Ikea cu 5 rafturi. Făceam… Citeste mai departe
@ Nelsonel: Ai trăit dramă :))))
@Ion:
acolo banul are valoare, nu toti profitorii au acces la ei