Vineri 22 Noiembrie

Studenta de la Medicină, care le-a acordat ajutor răniților de la Sânpaul, e o EROINĂ: Poliția nu a primit în mașină o rănită înghețată de frig

 

Cei cinci răniți din accidentul de vineri, 15 martie, de la Sânpaul au primit ajutor din partea a 2 studenți de la UMF Cluj, care au ajuns primii la locul accidentului. Bianca Cotuna, anul 1, și Aurelian Măsălar, anul 3, au salvat viața unora dintre răniți.

 

Bianca Cotuna a povestit pentru Știri de Cluj întreaga scenă, care a durat mai bine de 20 de minute. 

 

Accidentul s-a produs cu un minut înainte de a ajunge eu în acea zonă. Nu apucase nimeni să coboare în râpă și le-am spus oamenilor să nu o facă și să nu atingă răniții, pentru că le pot agrava starea, să le provoace leziuni cervicale. Eu eram cu un coleg de facultate, de la UMF Cluj, din anul 3. 

 

I-am scos din apă pe cei care au fost proiectați din mașină, erau două persoane, un băiat și o fată. Șoferița a fost prinsă în centură, la fel și pasagera din dreapta, care a suferit rănile cele mai puțin grave și a fost și externată în aceeși zi din spital. pe bancheta din spate mai era un tânăr și el rănit grav.

 

La persoanele din mașină nu am avut acces și nu le-am acordat primul ajutor pentru a nu le agrava starea. Colegul meu de facultate a încercat să aibă un contact verbal cu persoanele din mașină și chiar a reușit. 

 

O fată din apă era în stop cardiac și i-am făcut masaj cardiac, dar nu i-am făcut respirație artificială pentru ca nu s-a putut. După 4 minute de masaj a început să respire. La spital s-a stabilit că avea hematom subdural, iar acum este la Neurologie.

 

Șoferița e la Chirugie 1. Șoferița s-a mișcat când colegul meu a încercat să vorbască cu ea. Și-a pus piciorul pe bord și și-a mișcat capul. Colegul meu i-a spus să nu se miște. Băiatul din spate a început și el să se miște după circa 5 minute. Șoferița și-a mișcat un picior, și-a mișcat capul, și s-a trezit. Nu știu dacă nu a fost un reflex. 

 

În tot acest timp, în apă, pe lângă fata căreia i-am făcut eu masaj cardiac, mai era un băiat care era în stare foarte gravă. El a și decedat la spital. Era inconștient și a fost intubat pe loc de medici când au ajuns. Nu i-am făcut nimic pentru că avea rupturi costale. Am simțit câteva rupturi costale și prezenta respirație specifica lichidului pleural, deci am bănuit că avea plămânii perforați”, a descris Bianca Cotuna, întreaga scenă din pârâul Nadăș. 

 

Tânăra studentă a povestit pe larg și care a fost reacția celorlați șoferi, a poliției și a echipajelor SMURD și de ambulanță, care au întârziat peste 20 de minute.

 

Nu am realizat cât a durat totul, dar am auzit mai multe persoane vorbind că ambulanța a fost chemată de 20 de minute și nu ajungea. Oamenii foarte revoltați pentru ca a venit foarte târziu ambulanța. 

 

Fata care a fost în stop cardiac și căreia i-am făcut masaj cardiac a avut noroc că a stat puțin fără oxigen. Nu știu dacă i-am salvat viața. Așa a fost să fie. Sunt studentă la Medicină în anul 1 și tocmai acum am terminat cursurile de prim ajutor. A fost pentru prima dată când am participat la o asemenea intervenție. 

 

Ne-a șocat reacția Poliției, care nu a vrut să coboare în râpă să ne ajute când am scos-o pe pasagera care se afla pe scaunul din dreapta. Îi era frig fetei și i-am dat o pătură, dar l-am rugat apoi pe domnul polițist să o lase să stea în mașina de poliție pentru că risca să intre în hipotermie, fiind foarte frig afară, și a spus că la dânsul în mașină. Cum adica? 

 

În zonă au oprit circa 20 de mașini. Erau 50 - 60 de oameni. Unii au coborât cu noi în râpă și ne-au ajutat, dar alții au stat și s-au uitat.

 

Nu am realizat ce se întâmplă, decât după ce au apărut ambulanțele. Am simtit atunci că intru în stare de șoc. Până atunci am făcut ce am învațat, fiind ajutată de colegul meu care era în anul 3 și care avea experiență mai mare.

 

Colegul meu, Aurelian Măsălar, a verificat persoanele din mașină. Le-a luat pulsul a încercat să vadă dacă sunt stabili răniții. Pe cel din spate să-l mențină conștient. Cel din spate avea cele mai mari șanse, dovadă că acum este conștient la spital.

 

După 10 - 15 minute de la producerea accidentului a oprit o ambulanță de transport și am dus-o acolo pe fata, pe care am scos-o din mașină și care nu era rănită grav (cea pe care polițistul nu a vrut să o găzduiască). Am cerut de la medicii de pe ambulanță un guler cervical și i l-am pus fetei căreia i-am făcut resuscitare. Fata aceasta, care a fost în apă, prezenta spasme de decerebrare, în sensul că erau membrele superioare contractate, și nu era într-o poziție anatomică. Este o stare specifică persoanelor care au afecțiuni pe coloana vertebrală sau pe creier”, a mai relatat Bianca Cotuna. 

 

În accidentul de vineri, 15 martie, au fost implicați 5 studenți. Unul a decedat chiar în acea zi, pe masa de operație. O altă tânără, care se afla în dreapta șoferului a fost externată vineri, nefiind în stare gravă.

 

Un student este la Clinica de Nerochirurgie, dar este conștient și nu a fost operat. Șoferița și studenta, care a primit ajutor din partea Biancăi Cotuna, sunt în continuare în stare gravă la Chirugie 1 și la Neurochirurgie. 

 

Aurelian Măsălar este voluntar în cadrul Serviciului de Ambulantă Cluj, alături de alți 40 de voluntari din cadrul UMF Cluj.

 

Accident la Sânpaul! Cinci studenți au plonjat cu mașina în Nadăș, de la 10 metri înălțime - VIDEO

Comentarii Facebook