Duminica 22 Decembrie

Studenții de la Universitatea Tehnică și-au expus invențiile la UTCN HUB. Au câștigat zeci de competiții cu roboței, drone și dispozitive inteligente -FOTO


Echipele de studenți ale Universității Tehnice din Cluj-Napoca, au câștigat zeci de competiții naționale și internaționale cu dispozitivele pe care le-au creat pe parcursul anului.

Aceștia și-au expus invențiile la UTCN HUB, la un eveniment organizat cu ocazia zilelor clujului. 

Publicul s-a putut bucura de de sesiuni demonstrative ale echipelor de studenți câștigătoare, de la facultățile UTCN. 

La eveniment au fost prezenți studenți din SDC –  Seismic Design Competition cu macheta din lemn de balsa rezistentă la cutremur. Aceștia au obținut locul doi la Seismic Design Competition 2024,  concurs care a fost organizat în acest an în Seattle, Washington, SUA.

3b4da5de-4566-432d-9ad0-738debb7e6a4.jpeg

De la Facultatea de Autovehicule Rutiere, Mecatronică și Mecanică, studenții au expus roboți inspecție, sisteme de recunoaștere imagini auto, precum și o stație mecatronică.

1394c54c-c9d9-4bdf-b6f2-45998469e089.jpeg

Una dintre cele mai interesate dispozitive expuse a fost Rhythm Touch – o brățară concepută pentru persoane cu dizabilitate auditivă pentru a percepe muzica, proiect câștigător Golden Medal la competiția InnovationLab

Au fost de asemenea prezentat și  un dispozitiv de corectarea posturii cu senzori IMU și CNN, ShipD – mapare folosind drone.

,,Suntem de la tucn racing team cu mașina solară. Am fost la competiții în Belgia, Italia și Australia. Este o mașină care funcționează pe energie solară. Are două panouri solare, bateria se încarcă. A fost creată de studenți și profesori. Suntem 30, abia am recrutat noi studenți, dar la mașinile acestea am lycrat maxim 15 oameni pe mecanică și vreo 5-6 pe electronică.”, au explicat Mocan Amalia și Craiu Daiana, membre T-UCN racing team.

339a20b9-220b-4b9d-8735-34895a432011.jpg

La eveniment a fost prezentă și echipa de drone a Facultății de Construcții, care le-a explicat vizitatorilor aplicațiile dronelor în viața de zi cu zi.

,,Suntem de la Facultatea de Construcții pe partea de măsurători terestre și cadastru. Dorim, în cadrul acestui eveniment să evidențiem care sunt aplicațiile dronelor. Acestea pot fi folosite în măsurare, în special în fotogrammetrie. 

Mai mult, acestea pot fi utilizate în operațiuni de searching, pentru găsirea unor persoane dispărute. Cu ajutorul lor sunt realizate și modele 3D printr-un procedeu ce implică realizarea mai multor poze consecutiv și modelarea 3D pe baza unui soft.”, a explicat Alexandru Manole, student în anul 4 la Facultatea de Construcții din cadrul UTCN. 

9c03866c-0269-4cf4-8cc3-b1a65b84c659.jpeg

Dronele sunt utilizate într-o multitudine de domenii, au explicat specialiștii UTCN. 

,,Momentan avem expuse aici o stație total robotizată care funcționează cu un singur operator, care poate face ridicare topografică dar și trasare topografică. În momentul în care avem un proiect și vrem să determinăm punctele la sol folosim acest dispozitiv.

Avem drone de diferite categorii, drone profesionale care sunt seria matrice, care sunt folosite în special în momentul în care dorim să acoperim suprafețe mai mari dar și atunci când dorim măsurători mai precise.

Avem un spectru larg de camere care se pot atașa acestei drone. Cameră fotogrammetrică care preia imagini, cameră termică care măsoară diferențele de temperaturi, camere multispectrale ultile în agricultură, camere Lidar care pot crea modele fidele în zonele de vegetație bogată.”, a explicat Adrian Rădulescu, cadru didactic UTCN, pentru Știri de Cluj. 

23424d18-ba3f-4a72-a59c-e3f3209d6dbc.jpeg

Dronele sunt un domeniu destul de nou în această specializare, în primii ani de facultate, studenții de la specializarea Măsurători Terestre și Cadastru învată metodele de măsurare la sol și aeriene, în mod teoretic și practic.

Aceștia lucrează mai mult cu stația și Gps-ul însă în anii terminali studenții pasionați de acest domeniu au oportunitatea să lucreze cu drone, deși acest lucru este cu precădere rezervat programelor de masterat, au explicat experții UTCN. 

Comentarii Facebook