Studenții de la UTCN au ÎNVINS cele mai mari universități din lume la un concurs de design SEISMIC
Echipa de la Cluj a reușit pentru al treilea an consecutiv să ocupe primul loc în competiția internațională. Evenimentul s-a desfășurat la San Francisco, California în perioada 05 – 08 Aprilie.
Macheta studenților români, denumită RedWood Tower, reprezintă o structură de 29 de etaje, realizată integral din lemn de balsa. Chiar dacă a avut o greutate de doar 606 grame, cu o încărcare suplimentară de peste 11.38 kilograme, a rezistat cu brio celor 3 cutremure simulate din cadrul concursului.
Seismic Design Competition este recunoscut la nivel mondial drept un concurs riguros, dovadă fiind sistemul de punctare al fiecărei echipe, care include: Propunere Design, Prezentare, Poster și Arhitectură, Acuratețea Predicțiilor, Venit anual, Cheltuieli anuale în administrarea clădirii, Costul seismic anual. Din rezultatul cumulat al acestor criterii se obține venitul anual, venit care reprezintă de fapt scorul final al echipei. În urma prezentărilor și testelor efectuate, echipa Universității Tehnice din Cluj Napoca a avut un profit anual de 633.432$ clasându-se astfel pe locul 1, urmată de University of California, Berkeley și Cornell University. Echipa clujeană s-a confruntat cu 33 dintre cele mai prestigioase universități din lume, printre care: University of California, California State University, University of British Columbia, Stanford University, University of Michigan, University of Toronto.
Echipa Universității Tehnice din Cluj-Napoca a fost reprezentată de 12 studenți: Marian Horia, Caraza Andrei-Cosmin, Ratiu Bianca Alexandra, Pop Alexandra Alina, Iordache Ioana Cristina, Cornea Daniel, Popa Catalin Ioan, Monda Marius Rares, Stroia Bogdan Gabriel, Haba Szidonia, Bartha Miklos,Vass Gergely.
Macheta clujenilor a rezistat la un seism Ground Motion 3, un cutremur generat sintetic de organizatori, care ar putea fi de 10 ori mai puternic în intensitate decât cutremulul din Vrancea 1977.
Despre experiența San Francisco
”A fost o experiență interesantă din prima zi. Simțeam non-stop presiunea anilor anteriori, fiindcă echipele de la Cluj au luat Locul I și în 2014 și în 2015. Nu e ușor să fii obligat să fii cel mai bun. Pe parcursul muncii la proiect, am învățat să ne gestionăm timpul, să lucrăm în 3 schimburi, distribuiți pe mini-echipe de lucru; suplimentar am avut și campaniile pentru strângeri de fonduri. Excursia în San Francisco a fost excepțională, am vizitat cam tot ce se putea în oraș: Golden Gate, Computer History Museum, sediul Google, Campusul Stanford (al doilea campus ca mărime din lume), Berkley, Bay Area. George Roth, consulul onorific al României în San Francisco, ne-a prezentat Computer History Museum și ne-a îndrumat spre restul obiectivelor. În cadrul conferinței, la Wrap Up Party tuturor echipele li s-au oferit premii simbolice. UTCN-SDC a primit premiul „To good to be true”. Cred că și asta e o confirmare a aprecierii pe care o au cei din EERI. Miza ne-a stimulat să ne mobilizăm, să dăm tot ce e mai bun din noi, însă un aport major în organizare l-a avut Ovidiu, coordonatorul nostru”, spune Horia Marian, căpitanul echipei, student în cadrul Facultății de Construcții Cluj-Napoca, anul IV, Secția Civil Engineering .
”Performanțele din ultimii trei an, confirmă pregătirea bună a studenților în ingineria structurală. Rezultatul muncii susținute a întregii echipe a fost din nou apreciat de juriu, organizatori și participanți; dovadă sunt și premiile speciale obtinute: Architecture Award, CSI Communication Award. În acest an am lansat Centrul de Inginerie Seismică (CIS), care își propune promovarea interesului pentru ingineria seismică și derularea unor acțiuni de conștientizare a societății cu privire la pericolul reprezentat de cutremure și la măsurile de siguranță. Asociața noastră desfășoară colabări cu ISU (proiectul Nu tremur la Cutremur), Crucea Roșie România, iar în aprilie activitatea CIS urmând să fie prezentată la New York în cadrul Earthquake School Awarness. Dorim ca în următorii ani să atragem atenția asupra proiectării seismice, parafrazându-l pe Ashraf Habibullah, fondator SAP2000, :”Structural Engineers are broadly recognized and admired by the public for saving lives, protecting property, preserving the past, and building the future”, a spus și Ovidiu Prodan, SDC Chapter Advisor.
2 Comentarii
Stima
FELICITARI studentilor si profesorilor lor! Asta e o stire care merita citita.