Vineri 22 Noiembrie

Studenții de la UTCN trebuie să achite taxa de cămin, chiar dacă nu locuiesc acolo. Universitatea spune că se pot decaza


Mama unui student de la Universitatea Tehnică, Facultatea de Autovehicule rutiere mecanica si mecatronica, este nemulțumită că fiul ei achită cazare în Caminul 2b Mărăști, deși nu locuiește acolo. 

Universitatea explică faptul că: ”Studentii nu-si pierd locul in camin, contractele de cazare pot fi reluate la cererea studentilor in cazul in care se revine la activitatea didactica fata in fata, dupa scenariul de functionare prevazut in Hotararea Senatului 1226 din 10.09.2020”.

Sunt mama unui student din anul 1 și vă rog sa mă iertați că nu dau nume deoarece în secunda doi copilul meu va avea probleme pentru că așa e mafia. Este cazat în căminul Mărăști 2B. Au început facultatea la începutul luni octombrie 2020, dar din cauza pandemiei facultatea s-a închis și se fac ore online. S-a înțeles situația, ce nu se poate înțelege e de ce trebuie sa se plătească taxa căminului???

Facultatea închisă, cantină închisă, căminul deschis. Ok, sunt de acord ca sunt studenți care lucrează și locuiesc în cămin, dar restul care sunt acasă din 20 octombrie de ce să plateasca? Răspunsul lor a fost sa se decazeze, dar dacă facultatea se deschide atunci unde va locui ca pierde locul din cămin.

La căminele din Alba Iulia plătesc doar cei care sunt cazați oare în Cluj nu se poate la fel?”, ne-a relatat mama unui student.

Taxa de cămin este de 155 lei, taxă care este obligatoriu plătită până la data de 10 a lunii, iar după data de 10 încep majorările. Această taxă a fost achitată pentru luna noiembrie și decembrie, nelocuind acolo. Dacă facultatea își va deschide porțile în primăvara sau cine știe când datorită pandemiei noi trebuie să plătim, oare e normal?”, a mai spus aceasta.

Conducerea Universității Tehnice Cluj-Napoca a precizat că decazarea este la latitudinea studenților.

Cu toate că, începând din data de 21.10.2020, toate activitățile profesionale din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) se desfășoară online (conform Hotărârilor Senatului Universitar nr. 1251/20.10.2020, 1270/03.11.2020 şi 1271/17.11.2020), la solicitarea studenților, s-au menţinut în continuare deschise căminele studențești, cu păstrarea tuturor regulilor de distanţare socială şi a măsurilor de prevenire a transmiterii de Covid-19.

În baza contractului de închiriere, studenții care au solicitat cazare și au decis să rămână în căminele studențești sau să-şi păstreze camerele închiriate, achită lunar contravaloarea regiei de cămin, UTCN fiind printre singurele universități din țară care nu a majorat taxele de cazare.

Studenții care au decis să plece în localitățile de domiciliu şi au eliberat camerele nu au nici o obligaţie financiară în ce priveşte regia de cămin.

Conducerea UTCN a lăsat latitudinea studenţilor cazarea în căminele studenţeşti, alegerea pentru cazarea sau decazarea în cămine revenind în totalitate studenților”, a precizat conducerea UTCN.

Un student ne-a semnalat că nu se face decazarea pentru că nu au siguranța că primesc locurile înapoi, mai ales că în trecut se făceau liste pentru a nu achita taxa de cămin.

Problema e ca toți cei care s-au cazat în octombrie, își plătesc regia pe ideea "daca ne cheama inapoi unde stam", in primavara anului trecut cand am plecat toți acasă doar cei care au rămas în cămin au mai plătit regia, să ne putem decaza și sa nu mai platim regia, dar dacă e sa fim chemați înapoi nu ne garantează nimeni ce ne vom primi locurile înapoi. În primăvara trecută s-a completat o cerere pt cei care au plecat acasă și astfel nu s-a mai plătit, dar anul acesta universitar nu am mai avut aceasta optiune. Deci nemultumirea e ca daca nu ne cheama inapoi platim caminul degeaba pana in iunie, daca te decazezi si te cheama inapoi nu ai siguranta ca-ti iei locul înapoi”, ne-a mai semnalat un student.

Comentarii Facebook