Studenţii medicinişti susțin că mai bine renunță la bursă, dar să lucrez în străinătate
Studenţii de la Medicină din Cluj-Napoca preferă să renunțe la bursele de studiu, dar să poată fugi în străinătate să lucreze pe bani mulți.
Preşedintele Organizaţiei Studenţilor Medicinişti (OSM) de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, Radu Pîrlog, crede că prin obligarea studenților să rămână în țară după finalizarea cursurilor nu se va îmbunătăți sistemul sanitar. .
”Pe de-o parte, consider că obligarea studenţilor să rămână în ţară după terminarea studiilor nu este soluţia care poate îmbunătăţi sistemul medical. Acest lucru nu va face decât să crească nivelul de frustrare în rândul studenţilor, rezidenţilor şi tinerilor specialişti care vor aştepta cu nerăbdare terminarea contractului. Această măsură va fi percepută ca o îngrădire şi ca o formă de discriminare ce este în contradicţie cu legislaţia europeană în domeniul liberei circulaţii. Această propunere este o formă de discriminare a categoriei profesionale medicale. Având în vedere că, în sistemul educaţional românesc, avem 8 clase obligatorii, atunci toată populaţia ce beneficiază de 8 clase sau o perioadă mai lungă de şcolarizare ar trebui supusă aceluiaşi proiect legislativ, ceea ce va duce la blocarea migrării tuturor categoriilor profesionale şi la izolarea forţei de muncă de piaţa europeană”, a spus Pîrlog, conform Mediafax.
Pentru a fi crește calitatea, statul ar trebui să crească salariile și condițiile.
Andrada Deac, studentă în ultimul an la UMF Cluj-Napoca, crede că plecarea în străinătate este o șansă profesională. Studenții pleacă ”pentru că România nu oferă condiţii de dezvoltare, o fac pentru că, încă, în anumite colţuri ale ţării se practică medicina din secolul trecut cu instrumente şi tehnologii din secolul trecut şi în încăperi care ar produce mai mulţi bani dacă ar intra în categoria muzeelor, o fac pentru că vor să se afirme pe propriile puteri şi să facă medicină la nivel înalt”, a spus Deac.
Decanul Facultăţii de Stomatologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Iuliu Haţieganu”, Radu Septimiu Câmpian, crede că măsura impunerii unor obligații studenților este de bun augur.
”Eu, personal, şi mă bazez pe nişte argumente şi informaţii din teren, consider că va avea un dublu efect şi este benefică propunerea din două puncte de vedere. În primul rând, denotă din partea Ministerului Sănătăţii, ca o deosebire esenţială faţă de perioadele anterioare, o preocupare reală şi căutarea de soluţii pentru această mare problemă care o reprezintă plecarea medicilor. În al doilea rând, şi modul în care se pune în aplicare acest gând bun este creşterea atracţiei pentru perioada de rezidenţiat. Medicii nu merg neapărat în afară pentru a se pregăti acolo, pentru că şi în ţară nivelul de pregătire este la nivel de excelenţă, ci şi pentru că un rezidenţiat în străinătate le asigură un plus de şanse la angajare acolo. Ceea ce nu este atractiv în România, sunt veniturile, care sunt descurajante pentru practicarea profesiei, şi prestigiul social, care este deteriorat. Cred că iniţiativa va avea un impact pozitiv, dar trebuie crescută pe mai multe planuri motivaţia rămânerii în ţară”, a spus Câmpian.
4 Comentarii
Străinătatea Nu Este Bună, Oamenii Trebuie Să Vină Acasă La Copii Lor, Din România:
https://youtu.be/ZUGmuDYxgfw?si=j534fqDtYq3mYJZT
https://youtu.be/WGQnwdabpP4?si=crWyqClgdLVozLrc
Trimiteți Mai Departe Aceste Informații Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.
Vizionați Și Ascultați Cu Atenție Aceste Video-uri Despre Medicină, Până La De Final, Și Trimiteți Mai Departe Aceste Informații, Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume, Poate În Acest Fel Politicienii Vor Face Investiții În Modernizarea Și Construcția De Spitale Și Facultăți De Medicină În România, Tot Odată Șpaga Trebuie Să Dispară Definitiv Din România,… Citeste mai departe
1. "Studenţii susțin că mai bine renunță dar să lucrez"
2. "Pentru a fi crește calitatea, statul ar trebui" ...
Chiar asa greu e sa verificati inainte sa postati? Scrieti cateva cuvinte si alea gresite.
Lasa baiete/fetito ca nu-i doar bursa, tre' sa-ti platesti si studiile care, ca si in cazul studentilor staini inseamna 5000 eur per an; iar daca nu-ti place, fa studiile in strainatate, doar oricum acolo vrei sa ajungi! Intrebare: de ce sa te educe statul roman din banii publici, deci ai romanilor daca tu oricum intetionezi sa profesezi in Anglia de… Citeste mai departe