Sambata 23 Noiembrie

Studenții și rezidenții de la Clinica de Neurochirurgie îi iau apărarea chirurgului Ștefan Florian: Noi îl numim ”tată”


Profesorul Ștefan Florian, șeful Clinicii de Neurochirurgie, acuzat de deputatul Emanuel Ungureanu că și-a ajutat fiul să ajungă asistent universitar la UMF Cluj, este apărat de studenți și de rezidenți.

Viitorii medici vorbesc foarte frumos despre mentorul lor, chirurgul Ștefan Florian, căruia îi spun ”tată” și care îi învață, fără a avea aere de ”Dumnezeu”, așa cum acuză deputatul Emanuel Ungureanu. Acesta i-a făcut profesorului și o plângere la Agenția Națională pentru Integritate.

Ce înseamnă Profesorul Ștefan Florian pentru studenții Cercului și pentru rezidentii de la Clinica de Neurochirurgie din Cluj-Napoca?

1. Mentor - Profesorul Florian este acel om care indiferent a cui ești sau de unde vii, dacă vede ca te intereseaza neurochirurgia, te va ghida, îți va răspunde la întrebări, te va inspira. Nu exista student care sa fi intrat în sala de operație la o intervenție de-a Dumnealui și să fi fost alungat sau făcut sa se simtă prost, lucru care se intampla încă, din păcate, în multe locuri de pe la noi. Nu exista rezident care sa fi intrat ca ajutor la o operație de-a Dumnealui și sa nu-i fi răspuns la orice întrebare, sa nu-i fi explicat pas cu pas, cu răbdare pașii intervenției. Rezidentii de la Clinica de Neurochirurgie din Cluj, chiar dacă nu sunt ajutoare principale, au acces în sală, se duc cu plăcere sa vadă cum operează, îi studiaza gesturile din arhiva filmărilor intraoperatorii. Mai mult decat atat, Domnul Profesor discuta în fiecare seara cu rezidentii și tinerii specialiști despre pacienții care urmează sa fie operați, oferind explicații, generand dezbateri. Acesta este un lucru de neprețuit pentru pregatirea teoretică a tinerei generații. 

2. Model de conduită profesională- Profesorul Florian face în fiecare zi, inclusiv sambata și duminica, inclusiv de sărbători, inclusiv la ziua de naștere sau în ziua nunții fiului Dumnealui vizita pe secție. Dimineața și seara. Mai mult decat atat, în fiecare dimineață și în fiecare seara, înainte de vizita de dimineață și după vizita de seara, vorbește cu medicii de garda și asistentele pentru a vedea cum sunt pacienții. Noi nu știm de alt Profesor care sa facă la fel. Sperăm sa existe și să nu știm noi. Ceea ce știm însă, este ca la fel dorim sa facem și noi. Neurochirurgul are o responsabilitate enorma. Pacienții cu patologie neurochirurgicala sunt unici. Se pot degrada într-o fracțiune de secundă. Nu ajunge doar sa operezi bine. Trebuie sa urmaresti pacienții în pre- și postoperator, trebuie să îi înțelegi, sa ai o vorba buna pentru fiecare. Profesorul Florian ne învață zi de zi, prin exemplul personal, ca indiferent de problemele tale personale, indiferent de starea ta de epuizare, indiferent de sărbătorile legale, trebuie sa fii responsabil și să ai o vorba buna pentru pacient, apartinator, asistente, colegi, brancardieri. Domnul Profesor discuta cu apartinatorii în fiecare zi, chiar daca a avut o zi plina de operatii, chiar daca este extenuat, și are o vorba buna, o încurajare pentru fiecare. Și rezidentii lui, vazand asta, încearcă sa facă la fel.

3. Vizionar - Profesorul Florian este omul la care te poți duce dacă ai o curiozitate științifică, dacă vrei sa cercetezi, dacă vrei sa demarezi un proiect stiintific, dacă ai microbul curiozității. Este omul care te încurajează să te apleci și să cercetezi. Sa nu ajungi sa operezi mecanic. Este la curent cu toate cărțile, articolele apărute în domeniul Neurochirurgiei. Citește în fiecare zi, se perfecționează în continuu. Încurajează tinerii să facă la fel. 

4. Om - Recunoaște dacă greșește. Te iarta, daca gresesti. Cel mai dur critic este cu el însuși, deși, de foarte multe ori, nu este cazul. Nu este perfect. Nu se considera Dumnezeu. Ca student sau rezident de-al Dumnealui, nu exista sa i te adresezi și sa iti inchida usa. Întotdeauna, la fel ca și cu pacienții, are o vorba buna pentru noi, un sfat, ne oferă ajutorul, fără sa aștepte nimic în schimb. Fără sa faca diferente între noi. Mulți îl numim, mai în glumă, mai în serios, "tata". Domnul Profesor nu stie de aceasta postare de-a noastra. Nu a făcut aluzii, nu ne-a încurajat sa luam vreo poziție. Nu are Facebook, probabil nici nu va afla de ea. Avand in vedere însă articolele apărute în presa locală în ultima vreme, am simțit nevoia sa ne exprimăm și noi punctul de vedere, în cunoștință de cauză. La adresa fiului Dumnealui, Asist. Univ. Alexandru Florian, avem, de asemenea, doar cuvinte de laudă. Ne tine prezentări, ne îndruma, este un cadru didactic de excepție. Alături de alți colegi, Dr. George Ungureanu, Dr. Cristina Aldea, Dr. Stanciuc Mihai și alții, sunt printre cei mai apreciați de către studenți, ajutandu-ne prin clinică și la lucrările de licență cu aceeași dedicare cu care o face Profesorul Florian. Așa cum nu poți nega șansa celor care nu au pe nimeni în sistemul medical, nu au "pile", sunt "amarati din provincie", nu poți nici nega meritele celor care au părinți profesori. Sansa egala înseamnă și acest lucru”.

Comentarii Facebook