Studenții UBB, nevoiți să revină la facultate fizic. Rector UBB: Dacă sistemul a fost bun doi ani, nu poate fi catastrofic să-l mai aplicăm câteva luni
UBB a decis revenirea completă la cursurile cu prezență fizică după o perioadă de tranziție care se va încheia la finalul lunii martie, cu posibilitatea excepțională de prelungire până în data de 4 aprilie 2022, la solicitarea specifică a facultăților. Ca instituție academică, universitatea nu-și poate exercita autonomia doar în condițiile reglementărilor existente, astfel este nevoită să cedeze presiunilor din partea Ministerului Educației.
De asemenea, studenții UBB s-au declarat nemulțumiți de decizia impusă de Ministerul Educației, urmând să organizeze proteste și să transmită autorităților memorii cu privire la decizia luată de minister. Decizia de revenire la facultate în format clasic, a fost aprobată în cadrul Senatului, în ciuda celor 25 de voturi împotrivă venite din partea studenților.
„La anunțul autorităților că din 9 martie este necesară revenirea la formatul clasic, noi am militat prin diverse mecanisme pentru o variantă de tranziție rațională, și anume continuarea formatului existent. Dacă acest sistem a fost bun doi ani pentru a susține diplome ale universităților românești, nu poate să fie atât de catastrofic – chiar nu putem spune asta! – să îl mai aplicăm câteva, puține luni din semestrul II. Asta pentru a nu bulversa organizarea semestrului și viața comunității academice și pentru a nu favoriza abandonul școlar. Evident, examenele finale de semestru trebuie organizate în regim clasic (ca etapă standard de revenire), iar anul universitar 2022-2023 implementat în formatul clasic acreditat, îmbogățit cu variante online (după adaptări legislative). Această variantă ar fi însemnat și o revenire mai lină la învățământul în format clasic, în condițiile de pandemie încă existente. Autoritățile au aprobat doar o perioadă scurtă de tranziție, cu constrângeri de recuperare. Noi credem în continuare că variantă propusă inițial de UBB ar fi fost cea mai bună, fiecare urmând apoi să și-o adapteze la mijlocul semestrului II prin prisma autonomiei universitare (de la clasic, prin hibrid, până la online)”, a declarat rectorul UBB.
„Nu poți trata o universitate cu zeci de mii de studenți, venind din toate colțurile țării (nu mai vorbesc de cei din străinătate) într-un oraș scump, cu un profil complex (și la noi specializările tehnice/științe/vocaționale sunt deja în regim clasic sau hibrid, dar multe specializări socio-umane, cu numeroși studenți, sunt în regim online), ca una care are doar câteva mii, majoritatea din propriul județ, cu resurse de spațiu care adesea exced nevoile studenților pe care îi au și cu specializări dominant vocaționale care au început deja de luni bune varianta clasică. Suntem în scop pe aceeași linie cu autoritățile – campusurile trebuie să reprindă viață -, dar vedem calea diferit. Ca instituție academică ne putem însă exercita autonomia doar în condițiile reglementărilor existente, astfel că decizia noastră trebuie înțeleasă în acest context”, a mai adăugat prof. univ. dr. Daniel David.
3 Comentarii
Daca toamna le ajunge o luna sa se reintoarca, nici acum nu vor fi 3 saptamani prea putin.
MARS IN SALILE DE CLASA, GATA CU FAKE -ul SI CU TRISATUL!
@Alfredo: Ce ai hater-ule? Te simti rau? Nu este vorba de ce se intampla in toamna plus ca in toamna nu este o luna cum minti tu. cand se termina semestrul 2 cu tot cu examene mincinosule? iti spun eu cam pe la jumatatea lui iulie. cat este pana la inceperea anului? o luna? minti de ingheata apele. ce probleme sunt daca se fac cursurile online iar examenele… Citeste mai departe
@Mircea: Bravo
Sunt dezaxați.
Nu avem timp , ne trebuie o perioada de tranziție de 3 luni.
Suntem studenți in toate colturile țării plus diaspora, ne dau ei banii pentru deplasări, ce facem cu ai noștri copii? Ce facem cu cazarea, etc???
Astia nu mai gândesc?
Ei vorbesc serios?