Duminica 22 Decembrie

Sute de mii de litri și peste 1.100 de tone de substanțe periculoase, confiscate de polițiști FOTO


Polițiștii români au indisponibilizat, în mai puțin de 2 luni, aproape 128.000 de litri și peste 1.170 de tone de substanțe periculoase, în urma unei acțiuni desfășurate la nivel național.

Activitatea a avut drept scop creşterea siguranţei cetăţenilor şi combaterea infracţionalităţii în domeniu, prin verificarea operaţiunilor cu substanțe și deșeuri periculoase, precum și a condiţiilor în care se desfăşoară aceste operaţiuni de către agenţii economici.

Conform IGPR, în perioada 31 ianuarie - 13 martie a.c., Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Poliției Române a iniţiat şi coordonat o acţiune la nivel național, pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul substanţelor şi deşeurilor periculoase.

În cadrul activităţilor desfăşurate, au fost efectuate verificări şi controale la 725 de operatori economici care deţin, produc sau efectuează operaţiuni cu substanţe şi/sau deşeuri chimice periculoase.

Astfel, echipele de control au constatat 171 de fapte de natură penală, dintre care  101 infracţiuni sunt prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, 30 de infracţiuni de trafic de produse cu substanţe toxice, în conformitate cu prevederile Codului penal, 26 de infracțiuni în conformitate cu prevederile Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, iar 14 infracțiuni constatate sunt prevăzute de alte acte normative (ex. Legea 86/2006 privind Codul Vamal).

Totodată, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, aproape 128.000 de litri și  peste 1.170 de tone substanțe periculoase.

Tot în cadrul acţiunii, pentru alte nereguli constatate, au fost aplicate 62 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproximativ 900.000 de lei. 

În urma verficărilor, echipele de control au identificat şi repus în circuitul legal 66.823 de litri și aproape 2.850 de tone de deşeuri periculoase.

Pe parcursul activităților desfășurate, polițiștii au acţionat împreună cu specialişti din cadrul instituţiilor care, potrivit legii, au atribuţii legale în acest domeniu, respectiv Garda Națională de Mediu, Agenția Națională pentru Protecția Mediului și inspectoratele teritoriale de muncă.

Comentarii Facebook