Vineri 22 Noiembrie

Tânăr IT -ist clujean dator cu 6 miliarde de lei e acum milionar

 

O aplicație dezvoltată la Cluj a ajuns să fie cotată pe piață la suma de un milion de dolari, iar dezvoltarea abia acum începe. 

 

Trei tineri au venit cu ideea de a crea un ospătar virtual, care să îi ajute pe oameni să comande și să plătească online în restaurante şi magazine.

 

Lucian Cramba este un it -ist stabilit la Cluj-Napoca. E a încercat felurile afaceri, dar nu i-a mers cum și-ar fi dorit. ”Aveam 17 ani când, fiind pasionat de desen, artă şi design, printr-o coincidenţă, am ajuns să desenez într-un bar în Abrud, oraşul meu natal, un logo pe un perete. De acolo a venit următoarea cerere pentru următorul logo pentru următorul bar. Atunci am zis, uite aici văd o oportunitate destul de bună şi hai să studiez puţin să văd ce înseamnă partea asta de advertising, mai ales partea de producţie şi aşa am pornit prima firmă la 18 ani.

 

În total am avut până acum cinci firme diferite, concepte diferite. În 2009, renunţând la activitatea pe care o aveam la data respectivă, rămăsesem 6 miliarde dator. A fost o perioadă destul de grea din viaţa mea, dar perioada respectivă m-a împins să inovez în zona de lichid pentru parbriz, fiind presat să acopăr datorii din spate”, a povestit tânărul într-un interviu acrodat Digi 24, emisiunea ”România Fast Forward”.

 

MATERIAL OFERIT DE BANCA TRANSILVANIA

 

 

Mă numesc Lucian Cramba, sunt din Abrud, judeţul Alba şi am venit să vă propun o afacere foarte inovativă în domeniul distribuţiei şi producţiei lichidului de parbriz. Această investiţie valorează 50 de mii de euro. Am venit să vă cer vouă 40 de mii de euro, pentru 30% din afacere. Este un automat de distribuție a lichidului de parbriz. Nu mai există, am cercetat foarte bine piaţa”, explica Lucian, în 2011, în fața unor investitori, în cadrul unei emisiuni televizate (TVR2, emisiunea ”Arena leilor”).

 

I-a luat lui Lucian șase ani pentru a ajunge la afacerea care să meargă. Aplicația Fast Order a pornit pe vremea când avea o cafenea în Alba Iulia și lipsea metoda eficientă de comandă în local, care să fie pe placul clienților. 

 

Investiția inițială a fost de 50.000 de euro, dar a fost nevoie de mai mulți așa că a fost atras un investitor, Bogdan Herea. ”Am investit inițial 125 mii de euro”, a spus acesta, dar acum aplicația valorează un milion de euro.

 

Aplicaţia are peste 35 de mii de descărcări şi face legătura cu peste 100 de restaurante, baruri şi cafenele din întreaga ţară. Fast Order a ajuns și în Dubai, dar nu a prins atât de bine și acum este folosită în New York. 

 

Remus Varga este proprietarul unui magazin: ”La un moment dat am observat că era foarte multă lume în magazin. Mulţi dintre ei plecând tocmai să îşi ia sucul, cafeaua, au un ritual. Şi ca să nu le stricăm ritualul am zis să vină să îşi ia sucul gata plătit”.

 

Sistemul poate fi folosit şi în hoteluri şi chiar pentru cei cu şezlonguri şi terase la plajă, dar ”plaja” de extindere este foarte mare.

 

Comentarii Facebook