Tătic din Cluj, presat să dea cadouri educatoarelor ca să-i trateze bine copilul: „Fac câte 4-5 serbări pe an să primească o poșetă, un lanț, un voucher”
Un tătic din Cluj a stârnit o dezbatere intensă pe rețelele de socializare, după ce a întrebat dacă este necesar să ofere cadouri sau atenții educatoarelor copilului său pentru a primi un tratament corect și un feedback echilibrat.
Clujeanul a relatat că este presat de alți părinți și persoane din sistemul de stat să apeleze la „vechile metehne” în relația cu educatoarele.
„Așa cum spune și titlul, sunt presat în mare parte de către părinți, dar și de către diverse persoane din sistemul de stat sau obișnuite cu vechile metehne, să duc diferite cadouri/atenții educatoarelor copilului meu pentru că de aceea primesc doar feedback negativ de la ele de genul copilul nu doarme, deranjează ceilalți copii la somn, etc.
Menționez că suntem la prima experiență, proaspăt înrolați la stat după creșa privată, ambele în Cluj. De asemenea, nici eu și nici soția mea nu am făcut asta niciodată, nici la medic cu cafele sau altele, nici în alte părți. Habar nu am cum se fac treburile astea, nu am trăit acele vremuri și nici nu vreau să știu cum se fac.
Chiar e nevoie să duc cadouri educatoarelor pentru ca ele să se comporte frumos cu copilul meu sau să-i ofere atenția de care are nevoie? Dacă nu duc, risc să se comporte diferit cu copilul meu doar pentru că alți părinți au apelat la aceste tactici?”, a relatat tăticul din Cluj.
Mesajul său a atras rapid comentarii și reacții din partea internauților.
Un clujean susține că feedback-ul negativ nu are legătură cu lipsa cadourilor: „Nu e nevoie. Prietena mea e educatoare. Dacă o educatoare are feedback negativ despre copil, nu îți zice pentru că s-ar aștepta la cadou, ci pentru că probabil copilul nu s-a comportat cum ar fi trebuit și poate ar trebui să vorbești cu copilul. N-am mai auzit că, de aceea, să îți zică educatoarea ceva negativ ca să îi duci cadou.”.
Un alt internaut a povestit experiențele din copilăria sa în legătură cu această situație, subliniind că refuzul de a da cadouri era o practică obișnuită și nu a avut de suferit din această cauză.
„Sunt copil al generației '90 și pot să îți spun că refuzul de a face cadouri era o practică obișnuită încă de pe vremea când eram eu la grădiniță. Atunci, mama mea, împreună cu 2-3 prietene, refuzau să facă acest lucru. Era văzut ca ceva negativ să nu duci cadou învățătoarei de Crăciun, 8 Martie, Paște, absolvire etc.
Pe parcursul școlii, nu am avut parte de un tratament diferit doar pentru că nu am oferit cadouri. Cred că, pe vremea aceea, profesorii aveau mai multă libertate să pedepsească sau să fie mai duri fără să fie trași la răspundere. În zilele noastre, lucrurile s-au schimbat, iar profesorii sunt sancționați pentru comportamentul nepotrivit, mai ales dacă este nejustificat.
Ce pot să îți spun este următorul lucru: dacă simți că oferirea unui cadou nu este un gest care îți vine natural sau nu ți se pare corect, nu îl face. Copilul tău nu va avea de suferit din cauza aceasta, iar colegii săi nu se vor lua de el, mai ales dacă îi explici clar că decizia aparține părinților și că nu este vina lui. În plus, este bine să-i explici și de ce această practică nu este corectă, subliniind că este un obicei care vine din vremea comunismului.
P.S. Mama mea nu dădea nici fondul clasei sau al școlii, decât atunci când era vorba de ceva concret (montarea de dulapuri, înlocuirea scaunelor în clasă etc.). Singura dată când am auzit comentarii directe a fost abia în liceu, de la o colegă care se credea „superioară”. Eram destul de mare să îi răspund: „Vrei bani? Îndrăznește să-i ceri direct mamei mele, că ea face banii în casă, nu eu!”. A fost prima și ultima dată când am auzit ceva legat de acest subiect.
Late edit: În legătură cu ceilalți părinți, până la urmă, fiecare își face traiul singur și nu cred că este cineva în măsură să spună altcuiva ce să facă cu banii săi.”, susține acesta.
Un alt părinte a atras atenția că această practică nu este atât de frecventă în Cluj, comparativ cu alte orașe: „Oricum, în Cluj e bine. În alte părți, educatoarele fac câte 4-5 serbări pe an doar ca să primească o poșetă, un lanț sau un voucher”.
13 Comentarii
Sa vedeți la scoala Ion Creanga de pe Peana din Manastur unde toți ******* își aduc cu BMW X6 ALBE copii la scoala,oare ce împing aia la învățătoare ?mai este și bărbatul de Carmen handbalista care parchează JEEP la.umetru de poarta scolii sa își ducă coptilu acasă!
Să vezi în centru , cadouri pt învățătoare, asta numai părinții-s de vină. Și mai ales cei ce au flotante, de aici încep cu șpaga…
Eu le phut în toate găurile cu convingere, ele ma cauta pe mine și îmi fac serbare cu cadouri. Bine, nu accept baba din start, astea au antecedente mintale.
Nebuna care m-a născut era narcisistă de aia turbată și trebuia să duc crini de ăia imperiali în prima zi de școală la toate fufele.
A făcut cumva și a obținut listă cu datele de naștere a tuturor cadrelor didactice și trebuia să merg cu flori, la fel, crini, și ceva plasă cu drecu mai știe ce era acolo, ceva cafele, dulciuri, decor și parfum. WTF?!!!… Citeste mai departe
apoi vrei sa ti trateze plodu ca pe uns tar rock???besi bah cu plozii tai...parca vad ca o venit din valea fanatelor fix in centru.....si se oftica ce masini au unii...ce toale poarta uniii...d astea...stai bah cu pruncul de unde ai venit bashisosii pulii...
@bulan ciocan: taci dracu de ocoșule și vezi treaba ta
@ciocan bulan: ...daca nu poti lasa pe altul care poate...si stai cu aia care nu pot..asa e si la femei...intreaba ti nevasta
Ba "jurnalistilor", ati furat deja de pe reddit "stirea". Hoti de Cluj
Orice educatoare merita cadouri și chiar și bani. Asta dacă e tânără, arata bine și e comunicativa bineînțeles.
Dacă nu....
În cazul de fata tăticul acesta copil al internetului este mai prost decât mămica
Majoritatea educatoarelor is niste tzoape suburbane care vor musai si fac orice sa parvina repede si sa ramana cu "o slujba lejera pe viata" (un pic ca militienii). Cand se intalnesc intre ele vorbesc naspa si expeditiv despre copii si parinti si apoi trec la subiectele preferate unghii, temu, shein, te;ai mai vazuuut cu ala ?!, masini second etc.… Citeste mai departe
Daca vrei sa-ti pui toate precupetele de mamici pe cap impotrivindu-te nu ai decat... welcome to the club :) Nu esti singurul stai linistit! In afara de strungari, taximetristi care isi aduc odraslele cu bemveul pana in curtea scolii mai sunt si alti oameni ...
Asa e cand sunt angajati pe pile si nu pe merit. Cel putin 50% nu au ce cauta la stat.