Sambata 28 Septembrie

Tehnică inovatoare de eliminare a tumorilor, aplicată în premieră la Cluj:,,Pacienții merg acasă în ziua următoare. Nu este nicio operație, nicio tăietură”


La un spital de stat din Cluj-Napoca a avut loc, vineri, prima intervenție menită să distrugă celulele canceroase printr-o metodă inovatoare. Un medic croat a supravegheat întreaga operațiune.

Practic, medicii folosesc un ac special pentru a introduce în corp azot lichid - o substanță care îngheață tumorile. Doi pacienți au profitat de această procedură, mult mai eficientă decât cele clasice, spun specialiștii, potrivit PRO TV.

Testele arată, precizează specialiștii, că toate celulele tumorale sunt distruse prin această metodă. Intervenția durează în jur de o oră.

Dr. Dan Duma, medic Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca: „Procedura de crioablație presupune înghețarea unor țesuturi la temperaturi extrem de scăzute în așa manieră încât să distrugem când este cazul țesuturi tumorale sau uneori doar să facem o modulare a țesuturilor și să putem ajuta pacienții care au dureri cronice. Cum este și cazul acestui pacient, pacient la care s-au încercat toate metodele clasice de tratament, dar rezultatele nu au fost pe termen lung”.

Un medic croat de la un spital din Zagreb - specializat în astfel de proceduri - i-a ajutat pe colegii din Cluj-Napoca în timpul intervenției, pe care a supravegheat-o îndeaproape.

Prof. dr. Luka Novosel, medic: „Am avut o colaborare foarte bună. Suntem în contact de câteva luni ca să începem această procedură. Pacienții merg acasă în ziua următoare. Nu este nicio operație, nicio tăietură. Fiecare intervenție are riscurile ei, dar aici riscurile sunt scăzute”.

Această tehnică nu se poate aplica în cazul oricărei tumori, dar în cazul pacienților selectați rezultatele sunt extrem de bune, spun specialiștii.


Comentarii Facebook