Proteste în Consiliul Local împotriva desființării ciclului primar la Colegiul Gheorghe Șincai
Luni, 18 noiembrie, ședința Consiliului Local Cluj-Napoca a fost marcată de discuții în contradictoriu între învățătoare de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” și mai mulți părinți, pe de-o parte, și Emil Boc, pe de altă parte. Aceștia s-au opus deciziei Consiliului Profesoral al colegiului de a renunța la ciclul primar, invocând efecte negative asupra elevilor, părinților și cadrelor didactice.
Decizia nu îi afectează pe elevii deja înscriși, dar nu va permite formarea unor clase pregătitoare începând cu anul școlar următor. Consiliul profesoral de la Șincai a adoptat în 22 octombrie 2024 o hotărâre prin care a aprobat un proiect de dezvoltare instituțională până în anul 2028, potrivit căruia în colegiul Șincai nu se vor mai face înscrieri pentru ciclul primar. Cauza principală a acestei hotărâri o constituie lipsa spațiului adecvat pentru desfășurarea cursurilor.
„Această desființare este și mai dureroasă pentru cele 23 de învățătoare din ciclul primar, care sunt într-o situație dificilă, deaoarece acest vot de desființare și dizolvare a ciclului primar vine din interior. Nu vine pentru că nu am avea elevi. Anual în Colegiul Șincai se înscriu peste 100 de copii în clasa pregătitoare. Avem 23 de străzi arondate circumscripției. Acest vot vine din partea colegilor profesori, din lipsă de spațiu”, a spus învățătoarea Mihaela Bacu în ședința de Consiliu local. Aceasta a depus și un memoriu în care a cerut să i se răspundă la trei întrebări:
- Dacă Emil Boc și consilierii au avut cunoștință de hotărârea consiliului profesoral
- Ce măsuri de rezolvare pot găsi
- Daca poate fi folosită cladirea Colegiului Anghel Saligny pentru ciclul primar de la Șincai, clădire ce este amplasată chiar peste drum
Emil Boc: „Trebuie să găsim o soluție echitabilă pentru toți”
Primarul Clujului, Emil Boc, a subliniat că actualii elevi nu vor fi afectați, dar a confirmat că în viitor nu se vor mai organiza clase pregătitoare la colegiu. De asemenea, acesta a explicat că decizia aparține exclusiv școlii, care a solicitat acest lucru și Inspectoratului Școlar Județean Cluj, municipalitatea neavând autoritatea de a interveni direct.
„O primă analiză. Suntem de acord: Nu mai deschideți un nou ciclu primar pentru că nu aveți capacitate! (...) Pentru situația existentă copiii trebuie să finalizeze ciclul”.
Pe de altă parte, Emil Boc a subliniat că părinții trebuie să înțeleagă că nu este vorba de o desființare de azi pe mâine și că elevii care sunt deja la Șincai nu vor fi afectați în niciun fel.
„De principiu am spus: tot ce este acum se duce mai departe, dar dacă o școală nu vrea, pentru că nu poate oferi copiilor condiții decente... De ce să vină toată lumea în centrul Clujului? De ce să ne înghesuim toți în centrul Clujului când avem învățământ primar de calitate cu infrastructură de ultimă generație, cu 40 de milioane euro investiți și toată lumea se înghesuie într-o încăpere pentru că vrem să fim toți la Șincai” a mai spus Emil Boc.
Părinții prezenți au cerut conducerii școlii și autorităților să găsească soluții care să permită păstrarea ciclului primar, fără a afecta calitatea educației și fără a supraaglomera infrastructura școlară.
Profesorii si parintii sunt revoltați și pentru că nu au vazut planul de reorganizare, desi au trecut 28 de zile de la adoptarea lui.
Discuțiile vor continua în următoarele săptămâni, în încercarea de a ajunge la o soluție care să răspundă nevoilor tuturor părților implicate.
VIDEO de la 1h 22 min
4 Comentarii
Ce amai naspa categorie de parinti o gasesti la liceele astea de centru. Parinti acre se amesteca in sistemul de educatia pentru a-si favoriza plodul, parinti care parcheaza fara respect doar pt a-si duce odraslele la activa centimetri de intrarea in scoala. Tot ei isi fac in fals, flotant pentri a veni din Floresti sau Grigorescu, pana in centru.
La… Citeste mai departe
traiasca flotantul, de la 3 clase s-a ajuns la vreo 5.
@bulisor: no bine...nu da bine pe sticla ca Copilul meu sa fie la Iorga nu la Sincai:))))
Solutie echitabila in acceptul baronului analfabet de Rachitele este ca scolile romanesti sa fie mutate in localitatile limitrofe din Moldova si Vechiul Regat si sa dublam scolile unguresti din oras ca oricum am marit numarul lor la procentul de unguri din oras, (banuiesc ca procentul este de cam 17%). Toti trebuie sa invete la oras indiferent ca sunt… Citeste mai departe