Vineri 22 Noiembrie

Sectie de terapie intensiva pentru bolnavii cu gripa AH1N1, "conservata" de 6 luni la Cluj

Sectia de terapie intensiva din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase din Cluj a fost inaugurata cu surle si trambite la inceputul lunii iulie si, de atunci, medicii asteapta aparatele si paturile pentru a putea fi folosita.

 

Modernizarea a "usurat" bugetul de stat cu 1,6 milioane de lei si personalul medical de la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj se intreaba daca a meritat.

 

Unitatea trebuia sa preia toate cazurile grave din spital, care necesita internarea la terapie intensiva pentru mentinere pe aparate de ventilatie. Pentru ca aparatele lipsesc deja de sase luni, medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infectioase sunt nevoiti sa duca pacientii la sectia de terapie intensiva de la Spitalul Clinic Judetean.

 

"Asteptam in continuare aparatele pe care ni le-a promis Ministerul Sanatatii. Am fost si anul trecut pana la Bucuresti si mi s-a spus ca vor veni in primul trimestru al acestui an. Mai multe informatii nu stiu. Asteptam si noi. Pana atunci ducem bolnavii la alte spitale pentru ca noi nu putem sa asiguram ingrijire de urgenta. Pana acum am primit un singur aparat de laborator, pe care il folosim cum piuem", a declarat pentru Stiri de Cluj.ro directorul Spitalului, Ioan Muresan.

Unitatea sanitara clujeana trebuie sa primeasca aparatura constand in ventilatoare, monitoare, truse de resuscitare si paturi, in valoare de 60 de milioane de euro.

Directorul medical al spitalului, Mihaela Lupse, declara la inaugurarea de acum 6 luni ca "aparatura care va veni la sectia de terapie intensiva va fi de ultimul nivel, atat pentru monitorizare cat si pentru tratamentul pacientului critic, aparatura care va veni cu fonduri de la Banca Mondiala pana la sfarsitul lunii noiembrie. Suntem printre primele spitale din tara care au reusit sa incheie lucrarile de modernizare a sectiei de terapie intensiva”.

Graba mare a fost si la angajarea personalului pentru noua sectie de terapie intensiva. Surse din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Cluj au declarat pentru Stiri de Cluj.ro ca imediat dupa terminarea lucrarilor de modernizare de la terapie intensive, sectia a fost "populata" cu angajati. Oameni care castiga spor de urgenta adica, in medie, cu "600 de lei mai mult ca ceilalti angajati, dar  care practic nu fac nimic pentru ca activitatea de urgenta nu este acoperita, deoarece nu este activitate pe sectie, nefiind aparate", a un angajat al Spitalului, sub protectia anonimatului.

Directorul Ioan Muresan nu a vrut sa comenteze aceste acuzatii si a spus doar ca aparatura va veni, dar lucrurile merg greu deoarece trebuie facuta o licitatie internationala de achizitie a bunurilor.

Modernizarea sectiei de terapie intensiva de la Spitalul Clinic de Boli Infectioase a inceput in toamna anului 2008 si a durat noua luni. Banii pentru amenajarea celor noua camere au fost asigurati de Consiliul Judetean Cluj si Ministerul Sanatatii.

Comentarii Facebook