Testarea COVID 19 la cerere în Cluj-Napoca este o mare bătaie de joc. Se cer teste și la revenirea din concediu


România are cea mai mare rată de infectare la 100.000 de locuitori din Europa, dar nici la testări nu stă foarte bine. Lista de așteptare la testările la cerere se întinde acum pe 9 zile, plus 3 - 4 zile primirea răspunsului.

Rata de infectare în România este de 10 - 12%, adică sunt 80 de bolnavi la 100.000 de locuitori, față de 6 în Italia, spre exemplu. În aceste condiții, te-ai aștepta ca România să sporească capacitatea de testare. Ei bine, nu este așa.

Clujenii care trebuie să se întoarcă la lucru sau vor să își facă un test din diverse motive nu pot face acest lucru pe loc. Lista de așteptare permite acum testarea în 17 - 18 august. De asemenea sunt numai trei clinici private unde se face testare la cerere. Acestea sunt: Sante Mărăști, Med Life, și Regina Maria. Testarea se poate face și la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, dar sunt locuri numai în 18 august. De asemenea, mai sunt centre și la Institutul Oncologic, Imogen și Centrul Medical Unirea.

La Sate Mărăști un test costă 350 de lei și se poate face în 17 august, la Med Life se poate face în 11 august și costă 340 de lei, iar la Regina Maria costă 390 de lei și se poate face în 17 august. La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, tariful este de 350 de lei pentru o testare. 

Synevo nu mai face teste la cerere, ci lucrează numai pentru Direcția de Sănătate Publică Cluj, adică pentru stat. Rezultatul testelor vine în 3 - 4 zile, astfel că în această perioadă cel care dorește analiza este scos din activitate. 

Mai grav este că nu se fac teste nici în cazul celor care au anumite bănuieli că ar fi bolnavi, pentru că testarea se face numai la recomandarea DSP.

Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu, a declarat că sunt foarte multe solicitări pentru testare la cerere venite din partea clujenilor care vor să meargă în concediu. ”Este deficiență de personal pentru că se lucrează acum în două ture. Se lucrează la finețuri și trebuie multă atenție pentru a nu se face greșeli. Capacitatea nu mai poate fi mărită. Sperăm ca după lunile de concediu presiunea testărilor la cerere să scadă”, a mai spus Moisescu. Acesta a spus că prioritate au testările făcute în cadrul anchetelor epidemiologice. 

Întrebat cum comentează regulamentele unor societăți comerciale, care prevăd obligativitatea efectuării testării la întoarcerea angajaților din concediu, directorul DSP Cluj, dr. Mihai Moisescu, a spus că este ilegală. ”Legea prevede clar când trebuie făcute testări. Testările la cerere se fac în baza unor suspiciuni sau în cazul în care diverse țări cer aceste teste pentru a permite intrarea turiștilor. Este ilegal să se condiționeze revenirea la lucru de efectuarea unei testări, mai ales dacă nu există suspiciuni”, a spus Mihai Moisescu.

Nu se poate impune testarea printr-un regulament intern.

Regulamentul intern al firmei nu bate legea. Nu are niciun drept să îi ceară că vine din concediu. Nu este niciun criteriu, nicio metodologie pe baza căreia să ceară testare la revenirea la locul  de muncă”, a mai spus dr. Mihai Moisescu.

Comentarii Facebook