Duminica 22 Decembrie

Testele antidrog din trafic dau rateuri! Un șofer din Cluj a ieșit pozitiv la droguri, dar a primit rezultat negativ de la IML


Sunt tot mai multe cazuri de șoferi depistați pozitiv pentru droguri de poliţiştii clujeni, dar mai apoi la IML, rezultatele ies negative. Posibilele erori ale aparatelor Poliţiei nici nu ar constitui o problemă dacă analizele de sânge, adică cele care constituie probe în dosarul penal, nu ar fi tărăgănate. 

Pe 7 ianuarie 2023, în jurul orei 00.20, un tânăr de 19 ani din Sic a fost oprit de polițiști pentru control, pe strada Liviu Rebreanu din Gherla. La testarea cu aparatul Drugtest, acesta a indicat rezultate pozitive pentru nu mai puțin de trei substanțe interzise: T2A MET (metamfetamină), T3ABZP (benzilpiperazină) și T1B THC (tetrahidrocanabinol). Tânărul a fost condus la spital pentru probele de sânge și urină și a rămas fără permis. Însă probele duse la Institutul de Medicină Legală (IML) au dat rezultate negative, transmite gherla.info.

În aceste condiții, Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla a dat la mijlocul lunii martie ordonanță de clasare a cazului, în care tânărul era cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Conducătorul auto care a rămas pieton în toată această perioadă și-a primit permisul înapoi pe 28 martie. „E un caz de toata jena. Am pierdut 3 luni de zile pentru o prostie”. El spune că a contactat un avocat și că va acționa în instanță Poliția.

Este deja notoriu că aceste aparate de depistare a drogurilor prezente în organismul uman au erori destul de ridicate, în funcție de producător/marcă. Conform unor cercetări efectuate la Boston Medical Center, testele de droguri produc falsuri pozitive în 5% până la 10% din cazuri. Se pune problema șoferilor nevinovați care nu au consumat droguri și nici un fel de substanțe și a celor care iau anumite medicamente (analgezice, antibiotice, antidepresive, antihistaminice, etc) sub prescripție medicală – medicamente ce permit celui care le ia să șofeze– dar care fac să reiasă prezența unor substanțe psihoactive la verificarea drug test. Deci există problema celor care sunt testați fals pozitiv de către aparatele utilizate de Poliția Română.

Problema reținerii permisului de conducere fără limită de timp, cu remiterea unei dovezi înlocuitoare fără drept de circulație, deși se știe că aparatul are o mare marjă de eroare și șoferul este cooperant cu organul constatator, declarând adevărul privitor la lipsa oricărui consum cu astfel de substanțe ilegale, deși foarte importantă, este neglijată de instituțiile statului. Rezultatul/raportul toxicologic cu privire la existența concretă a acestor substanțe în sânge vine de obicei în câteva luni. Cei de la Institutele medico-legale motivând această tergiversare tocmai datorită numărului mare de solicitări, deci de dosare penale deschise de poliție.

Comentarii Facebook