Tezaur dacic furat de la un muzeu din Olanda! Printre piesele expuse se aflau și artefacte din Cluj! Ce spune Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei


Mai multe obiecte din tezaurul dacic au fost furate de necunoscuți de la muzeul Drents din Assen sâmbăta.

Jaful a avut loc sâmbătă dimineața devreme, în urma unei explozii la muzeu. Explozia a spart mai multe ferestre, permițând hoților să pătrundă în muzeu.

„Din primele evaluări această explozie a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României. Autoritățile au informat că un număr de exponate din expoziție au fost furate de făptuitori încă neidentificați. Investigația și inventarul pieselor sunt în desfășurare”, a transmis ministerul de externe de la București.

Printre obiectele furate din cadrul expoziției numite „Dacia. Regatul aurului și argintului” se numără și coiful dacic de la Coțofenești.

Pentru aceeași expoziție Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj a împrumutat mai multe artefacte, care din fericire, au scăpat de hoți. Astfel, potrivit Marcu Felix, Manager MNIT, cele 24 de artefacte din Cluj sunt în siguranță în Olanda.

,,Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) își exprimă profundul regret față de incidentul grav petrecut la Muzeul Drents din Assen (Olanda), unde, în dimineața de 25 ianuarie 2025, o parte din tezaurul dacic expus în cadrul expoziției „Dacia! Regatul aurului și argintului” a fost furată. Ne exprimăm solidaritatea față de colegii din Olanda și România care depun eforturi pentru recuperarea acestor piese de patrimoniu inestimabil.

MNIT a participat la această expoziție internațională, organizată de Muzeul Național de Istorie a României, cu sprijinul Ministerului Culturii, și găzduită de Muzeul Drents din iulie 2024 până în ianuarie 2025. Din colecțiile noastre au fost împrumutate 24 de piese excepționale, dintre care amintim:

• Două diademe de aur din tezaurul de la Sărmășag, din perioada târzie a Epocii Bronzului.

• Brățară și elemente de colier din aur, din tezaurul de la Boarța, Hallstatt.

• Trei fibule de argint din tezaurul de la Cojocna, La Tène și un torques, descoperit la Sânger, din perioada La Tène.

• Unelte de orfevrier și tipare din atelierul de prelucrare a bijuteriilor de la Pecica, din perioada La Tène.

• Inel de logodnă din aur, descoperit la Criștești, din perioada romană.

Conform informațiilor actuale, piesele împrumutate din colecția MNIT nu se află printre cele sustrase în urma jafului.

Pentru acest proiect, MNIT a colaborat îndeaproape cu Muzeul Național de Istorie a României, respectând toate standardele internaționale de securitate. Sistemele de protecție din Muzeul Drents au fost evaluate ca fiind corespunzătoare, iar piesele au beneficiat de o poliță de asigurare „perete la perete,” care acoperă riscuri precum transportul, furtul și distrugerea.

MNIT rămâne alături de partenerii săi din Olanda și România în eforturile de recuperare a bunurilor culturale furate și continuă să colaboreze cu autoritățile și organizațiile internaționale implicate.”, au anunțat reprezentanții muzeului din Cluj.


Comentarii Facebook