Duminica 22 Decembrie

TIFF protesteaza fata de evacuarea din sediu a Casei Municipale de Cultura Cluj


Organizatorii Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) isi exprima totala adeziune la protestul Casei Municipale de Cultura fata de potentiala evacuare din imobilul in care isi desfasoara activitatea.

"Echipa TIFF considera ca este de domeniul ridicolului ca o entitate, Asociatia Patronilor si Meseriasilor, infiintata in 1990, sa clameze ca este continuatoarea unei organizatii (Uniunea Industriasilor Cluj) care detinea imobilul in perioada interbelica si, ca urmare, sa poata obtine retrocedarea patrimoniului acesteia. Usurinta cu care justitia a luat aceasta hotarire, cit si modul in care Primaria Cluj-Napoca a inteles sa se apere in aceasta speta juridica in ultimii ani par cel putin ciudate, iar organizatorii TIFF apreciaza ca o asa-zisa retrocedare a acestui imobil nu va face decit sa adauge inca o pata neagra pe agenda publica si culturala a orasului. Cladirea din Piata Unirii a gazduit nu numai sediul Casei Municipale de Cultura, sediul RADEF Romania Film Cluj, ci si birourile TIFF in perioada 2010-2011, pe baza unui contract de inchiriere semnat cu reprezentantii Romania Film Bucuresti", se arata intr-un comunicat al TIFF.

 

Sediul Casei Municipale de Cultura, castigat in instanta de Asociatia Patronilor si Meseriasilor Cluj

 

In vara anului 2011, fiind instiintati neoficial ca imobilul e foarte probabil "sa se piarda", reprezentantii TIFF au decis sa caute un spatiu nou pentru a-si desfasura activitatea, altfel riscand sa fie aruncati in strada inainte de inceperea editiei 2012 a TIFF, fara ca de acest lucru sa ii pese cuiva. In cele din urma, organizatorii festivalului au reusit sa semneze un nou contract de inchiriere cu proprietarul unei cladiri din zona centrala unde isi propun sa dezvolte un viitor Centru Cultural TIFF, spatiu care se doreste a fi inaugurat inainte de editia din acest an a festivalului. Acesta va gazdui ateliere si laboratoare film/foto/new media, expozitii, conferinte, seminarii, eventual chiar spectacole de teatru.

"Cred ca este de datoria noastra sa avem o pozitie ferma in acest caz absolut stupefiant. Daca justitia din Romania considera ca un ONG care a aparut dupa Revolutie continua in mod legal si firesc activitatea calfelor si mestesugarilor din secolul XIX, iar institutiile de stat locale, private, actorii culturali nu fac nimic pentru a arata ca «imparatul e gol» nu ne va ramine probabil decit sa ne declaram si noi urmasii vreunui studio de film din perioada inceputului de secol XX, cind Clujul era un puternic centru de productie, poate-poate ne va pica ceva. Cu siguranta ca aspiratia spre titulatura de capitala europeana a culturii nu poate avea  vreo legatura cu disparitia unor locuri si institutii de cultura. Daca situatia nu se va remedia, intentionam ca pe perioada TIFF sa organizam proiectii speciale si evenimente tip happening in incinta sau in vecinatatea imobilului, cu scopul de a atrage atentia publicului si de a-i sensibiliza  pe cei in drept sa reactioneze si sa indrepte aceasta situatie. Desi ne-am descurcat, ca de fiecare data, pe cont propriu si nu am mai cerut ajutorul nimanui pentru a gasi un spatiu unde sa ne putem desfasura activitatea de pregatire a TIFF si a proiectelor educationale in care sintem implicati, sintem pe deplin solidari cu Casa Municipala de Cultura si speram ca acest caz sa fie rezolvat cit mai rapid asa incat blazonul orasului sa nu mai fie patat inca o data de o retrocedare oneroasa", a declarat Tudor Giurgiu, presedintele TIFF.

Editia a unsprezecea a TIFF va avea loc intre 1-10 iunie la Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook