Duminica 22 Decembrie

Tigrul platanului, o insectă supărătoare, de „import”, le dă bătăi de cap clujenilor: „Nu se poate pune nimic la uscat/Te pișcă îngrozitor”


Pe lângă țânțari și căpușe, locuitorii din Cluj-Napoca și alte orașe mari ale României se confruntă cu neplăcerile provocate de tigrul platanului. Vorbim despre o insectă minusculă, o musculiță care are dimensiunea de până la 3 milimetri, ce s-a înmulțit după ce autoritățile locale au plantat cu generozitate în municipiu platani. 

Nu s-a dovedit că această insectă transmite vreo boală, dar înţepătura sa este supărătoare și poate provoca iritaţii! 

„În zona străzii Rodnei nu se mai poate sta afară din cauza insectelor de platan. 

E dezastru, nu se poate pune nimic la uscat, iar dacă nu ești îmbrăcat mai gros, acele scârbe de insecte te pișcă îngrozitor”, sesizează un clujean.

Tigrul platanului (Corythucha ciliata) este o specie invazivă, originară din America de Nord, de pe coasta de est. Prezența ei în Europa a fost semnalată prima dată în 1956 în Italia și de acolo s-a răspândit foarte ușor în toată Europa - probabil transportată odată cu platanii importați, pe haine sau cu mijloacele de transport. Ea se deplasează oricum foarte ușor. Aceste insecte sunt foarte bune zburătoare, spun specialiștii entomologi.

Ce trebuie să faci dacă te-a ciupit tigrul platanului

Nu se cunoaște ce determină această specie să înțepe oamenii. Tigrul platanului este o specie erbivoră, se hrănește cu conținutul de celuloză al frunzelor de platan. Ocazional, insectele ajung de pe suprafața frunzelor pe suprafața pielii oamenilor, îi înțeapă și pe aceștia, confundând probabil pielea lor cu suprafața frunzei de platan. 

Multe insecte dezvoltă rezistență la substanțele folosite pentru combaterea lor, însă în cazul tigrului platanului, ele se înmulțesc în număr foarte mare și nu prea au dușman natural în Europa, care să le țină sub control. Specialiștii spun că o soluție ar fi să reducem plantarea de platani, pentru a nu le crea mediul propice de dezvoltare.

Spălarea cu apă și săpun a zonei înțepate sau aplicarea unui cubuleț de gheață sunt remedii care pot fi aplicate imediat după înțepătura acestei insecte. Dacă avem o reacție alergică specialiștii recomandă să ne adresăm medicului de familie. 

Comentarii Facebook