Timișoara depășește Clujul la evoluția imobiliară: „Se câștigă cel puțin la fel de bine ca în Cluj, iar apartamentele sunt cu 43% mai ieftine”
Există o competiție nedeclarată între bănățeni și ardeleni, inclusiv atunci când vorbim despre imobiliare. Este fascinant să observăm cum dinamica urbană se schimbă în timp și orașe precum Timișoara devin centre tot mai atractive pentru o varietate de activități și investiții. Dezvoltatorii și proprietarii timișoreni oftează uitându-se spre Cluj-Napoca, în timp ce cumpărătorii clujeni pot doar visa să obțină prețurile din Timișoara, spun experții în imobiliare.
„Există o competiție nedeclarată între locuitorii orașelor din Banat și Ardeal, inclusiv atunci când vorbim despre imobiliare. Paradoxal, dezvoltatorii și proprietarii timișoreni oftează uitându-se spre Cluj-Napoca. În egală măsură, cumpărătorii clujeni pot doar visa să obțină prețurile din Timișoara. Arădenii au un complex în fața Timișoarei, iar Oradea dorește să devină o alternativă mai ieftină și cu randamente mai bune pentru investitorii care iau în vizor Cluj-Napoca. Deși toate aceste orașe au multe în comun din punct de vedere economic, iar nivelul de trai este comparabil, există discrepanțe foarte mari pe piața rezidențială, cea mai evidentă în privința prețurilor. În Timișoara, unde se câștigă cel puțin la fel de bine ca în Cluj, apartamentele (cumulat segmentul nou cu cel vechi) sunt cu 43% mai ieftine, astfel încât la prețul mediu solicitat în Cluj-Napoca poți achiziționa o locuință premium”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, potrivit Adevărul.
Timișoara atrage cel mai mare interes din partea cumpărătorilor care vor să achiziționeze apartamente, depășind la acest capitol Cluj-Napoca. Prețurile se mențin ușor sub media națională, lucru rar întâlnit în cazul principalelor piețe rezidențiale din România, iar salariile ce pot fi câștigate pe plan local sunt chiar mai mari față de cele pe care le poți obține în Cluj-Napoca. Anul trecut, Timișul s-a clasat pe locul al patrulea în topul județelor unde s-au vândut cele mai multe imobile, cu un pas în fața Clujului.
Cluj-Napoca nu este doar cel mai scump oraș din vestul țării pentru cei care vor să-și cumpere un apartament, ci și cel mai scump din România, iar prețurile continuă să crească. Anul 2024 abia a început, iar pragul de 2.600 euro/mp util a fost depășit, un record la nivel național. Vestea bună pentru locuitori este că aici găsești în continuare cele mai multe oportunități de angajare, după cele disponibile în București. Vestea proastă este că oferta de locuințe disponibile la nivelul pieței rezidențiale se restrânge tot mai mult, fapt ce poate duce la noi majorări ale prețurilor locuințelor în 2024, notează sursa citată.
Apartamentele din Timișoara au atras, la începutul acestui an, cu 18% mai mulți cumpărători față de cele din Cluj-Napoca. Interesul pentru acestea ar putea fi motivat inclusiv de prețurile mult mai bune practicate în orașul de pe Bega. Aproximativ 4.600 de potențiali cumpărători și-au căutat, în ianuarie, un apartament în Timișoara pe Imobiliare.ro. În același interval, circa 3.900 de potențiali cumpărători și-au orientat căutările către apartamentele din Cluj-Napoca.
În medie, proprietarii și dezvoltatorii din Timișoara scot la vânzare apartamentele cu un preț de 1.518 euro/mp util, cu doar câțiva euro mai ridicat față de media națională care se situează în jurul valorii de 1.510 euro/mp util. La începutul anului trecut, cumpărătorii plăteau cu 4% mai puțin. Locuințele disponibile pe segmentul nou, deci finalizate după anul 2020, au înregistrat majorări mult mai semnificative ale prețurilor, cu circa 10%, în același interval de timp. Preț mediu solicitat, în cazul lor, ajunge la 1.795 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro.
Cumpărătorii care sunt interesați, în schimb, de locuințele din Cluj-Napoca trebuie să se aștepte să plătească mult mai mult pentru a le achiziționa. Prețul mediu solicitat pentru apartamentele disponibile pe plan local este cel mai ridicat din întreaga țară, luna ianuarie marcând atingerea unui nou record. Acesta a ajuns la 2.640 euro/mp util, fiind astfel cu 10% peste nivelul înregistrat în perioada similară a lui 2023.
Angajații din Timiș sunt mai bine plătiți față de cei din Cluj, câștigul lor mediu net lunar fiind al doilea cel mai mare din țară, după cel înregistrat în Capitală, arată cel mai nou raport Review & Trends lansat eJobs. Astfel, dacă un salariat din București obține, în medie, lunar 5.000 de lei, un angajat al unei firme cu sediul în Timiș câștigă 4.700 de lei. Salariații din Cluj se poziționează pe locul al treilea, cu un câștig mediu net lunar de 4.500 de lei.
Județul Timiș se menține cu un pas în fața Clujului și în privința tranzacțiilor care au ca obiect case, terenuri sau apartamente, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). În 2023, au fost vândute 29.530 de imobile pe piața locală, județul fiind al patrulea la acest capitol din țară, după București, Ilfov și Brașov. Județul Cluj s-a aflat pe poziția a cincea în clasamentul național cu circa 29.330 de imobile vândute, notează sursa citată.
33 Comentarii
Nu are nimeni din TM treaba cu CJ, clar Clujul are anumite avansuri in ultima perioada la fel si cum TM merge bine pe domeniul costului relativ al vietii. Totusi in CJ preturile sant prea mari raportat la salariile din Romania, e clar ca e multa specula si oamenii medii sufera pt ca nu toti sant IT-isti. In TM te descurci binisor cu 2 salarii de muncitor… Citeste mai departe
Lasa ca trec alegerile din vara si vine alt primar, nu de la pnl, iar preturile se vor stabiliza la nivelul mwdiei nationale. Boc este mana in mana cu dezvoltatorii si speculantii imobiliari. Speram ca urmatorul primar sa scoata clujul din jugul mafiei imobiliare!
E o minciuna. Statistica arata ca in Timisoara se castiga cu 28% mai putin decat la Cluj.
Cred că glumești.
@De acord,daaaar ITul e o gluma proasta in TM.: Ne doare in **** de IT
@Mucilici:
Normal, la TM nu este așa tare Mafia Imobiliară și Primarul ca și la Cluj.
@Ion: man, poate nu stii ca Timisoara e detinuta de clanurile de tzigani si de interlopi aflati in contact cu mafia ruseasca via Serbia. La noi e pistol cu apa fata de ce ca'caturi sunt pe acolo.
@daci: vai de mine cum sa compari clojool. Cu alte județe. Un sat fudul cu preturi triple. Mizerie și droguri .spurcat Clujul. Pardon capitala :)
Unde ai auzit tu astfel de povesti c eu sunt in Timișoara s nu am auzit
Se va sparge si buba asta cu puroi Bocesc, bancile isi vor recupera garsonierele, IT-ul se va muta spre normalitate si zone cu edili normali, nu cu megalomani gen Bocila. Din cauza astui rahatel increzut si corupt care a adunat la Clooj sute de firme de IT si nu s-a gandit sa extinda orasul pe orizontala, dand terenuri si zone din extravilan si intravilan… Citeste mai departe
@inceput de sfarsit: bine punctat. Piticul e bun... la gargara pt fraieri orbi.
Înseamnă că la Cluj sunt mult mai mulți cei care își permit sa ia un credit ipotecar mai mare decât în Timișoara.
De unde or scos aia ca salariul in tm ii mai mare ca in cj, ca INS zice ca nu. Numbeo iara zice ca nu.
Daca mai punem ca tot centrul timisoarei e deținut de tzigani si interlopi, ne dam seama de ce lumea vrea in cluj si nu acolo
Pt cine nu crede https://www.opiniatimisoarei.ro/exclusiv-pe-cate-case-au-pus-mana-clanurile-de-*****i-din-timisoara-vezi-cate-proprietati-au-familiile-bogate-de-romi-in-mica-viena-carpaci-are-144-de-proprietati-foto/06/11/2013
Centrul Timișoarei are peste 14 000 clădiri istorice find cele mai multe clădiri istorice intru n oraș din România Clanurile d țigani sub 150 deci sub 1 %.
Restul e ca-n ca-n de presă.
@West: articolul e din 2013 - iar atunci un singur ***** detinea 144 de cladiri. Mira-m-as sa fie doar 150. Si asa, estimez ca sunt cu vreo 145 mai multe detinute de ei decat in cluj
Ce mai asteptati? Luati-va masina si mergeti acolo. Clujul e oricum prea aglomerat si ne-am bucura sa va vedem mutati.
Sau veeti sa ma convingeti sa dau in chirie cu 200euro cand se gasesc clienti la 475? Nu vreau. E interesul meu sa iau cat pot. Nu e treaba mea sa gasesc locuita la sarantoci.
@ : tu...multa m.u.e
@ : da, interesul tau e sa iei cat poti de mult chirie, daca poti! Intetesul unui primar este sa asigure conditii de viata decente tuturor locuitorilor, nu doar mafiei! Ca daca nu, adio realegere! Iar un primar are si parghiile de a cobori preturile chiriilor, de ex marind impozitele pentru cei ca tine, sau construind locuinte cu preturi decente pt… Citeste mai departe
@Goro: omul are perfectă dreptate, nimurugule.
cand veti intelege ca dstorita la UBB se cer preturi la chirii si la vanzari mari?
avem preturi pe masura
In judetul Timis se castiga cu 110 euro mai putin decat in Cluj, ceea ce e semnificativ. Iar Timisoara nu e un oras foarte atractiv pentru mutare din varii motive, printre care relieful anost, aspectul cladirilor istorice paraginite, universitati nu atat de bine cotate comparativ cu Bucuresti, Cluj si Iasi, conexiuni mai putine de la aeroport, conexiuni… Citeste mai departe
@daci: Sa iti raspund. Se castiga cu 110 euro mai putin dar gandeste-te ca aici gasesti o chirie buna si la 250 de Euro ceea ce la Cluj ar fi minim 350. Aici la Timisoara gasesti un apartament cu 2 camere, nou, la 60.000 Euro in Cluj ma indoiesc ca gasesti.
Legat de relief, e relief plat si de ex poti sa mergi in padure lejer si sa stai pe telefon… Citeste mai departe
@daci: Vezi cat faci cu trenul din Timisoara pana la Budapesta. Si cat faic din Cluj.
@Alex Jungle Eyes: Cum sa nu fie? Evident ca e diferenta semnificativa cei 110 euro. Inmultesti pentru fiecare judet salariile medii anuale ale celor 281k angajati in Cluj si cei 267k angajati Timis, inmultesti cu 12 sa iti dea fondul salarial total anual, faci diferenta dintre CJ si TM, si iti da 532 milioane de euro mai multi bani injectati in fondurile… Citeste mai departe