Tinerii Generației Z consideră că li se cuvine un salariu de până la 7.000 de lei la experiența lor
Tinerii din Generația Z cred că salariul corect pentru nivelul lor de experiență este între 3.000 și 7.000 de lei. Mia mult, aceștia spun că menționarea salariului în anunțul de angajare este principalul argument care i-ar determina să aplice la un job.
Potrivit datelor unui sondaj realizat de o platformă de recrutare online din România, tinerii sunt conștienți de faptul că se află într-un moment favorabil lor pe piața muncii și privesc cu un grad ridicat de optimism șansele de a se angaja pentru prima dată sau de a-și schimba jobul.
Astfel, 32,7% dintre respondenți spun că au reușit să se angajeze la actualul loc de muncă în mai puțin de o lună. Pentru 21,4% procesul a durat între două luni, iar pentru 14,1% între două și trei luni. Doar 7,7% au reușit să se angajeze după mai mult de șase luni de căutări, în timp ce, în cazul a 6,6%, a fost de nevoie de peste un an pentru a-și găsi jobul potrivit.
„Datele acestea ne arată un segment de candidați din ce în ce mai încrezători în ei înșiși. Nu doar că sunt multe joburi în piață care li se adresează, dar reușesc foarte repede să se angajeze. Vedem din ce în ce mai rar candidați care se plâng că sunt refuzați din cauza lipsei de experiență, una dintre problemele vechi pe care le aveau cei aflați la început de carieră. Sunt, în schimb, mult mai bine orientați către ce vor să facă și știu ce așteptări specifice au de la un angajator”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul platformei de recrutare din România.
Principala preocupare a tinerilor care își caută un job este salariul
Pentru 86,2% dintre participanții la sondaj, pe primul loc în topul celor mai importante trei criterii în funcție de care acceptă un job este salariul.
55,9% menționează oportunitatea de a crește profesional, iar 43,7% spun că, pentru ei, cel mai important este să poată lucra de acasă. 24,9% punctează că un manager înțelegător este crucial, 20,2% acordă o atenție sporită pachetului de beneficii extrasalariale, pentru 17,1% este important să se angajeze într-un domeniu care le place, 14,1% vor să lucreze aproape de casă, iar 13,1% să facă parte dintr-o echipă tânără.
„Nu sunt foarte legați, în schimb, de profilul companiei. Spre deosebire de alte categorii de vârstă, pentru cei foarte tineri contează mai puțin dacă angajatorul este un start up sau o companie multinațională atâta vreme cât celelalte criterii sunt îndeplinite. Sunt, însă, mai atrași decât orice alt segment de vârstă de joburile remote sau hibrid, în condițiile în care doar 13,6% vor să lucreze de la birou. 34,6% preferă să lucreze complet de acasă, iar 51,8% hibrid, dar ei să fie cei care decid câte zile vin la birou”, completează Raluca Dumitra.
Tinerii nu își mai doresc locuri de muncă longevive, ci bănoase
Întrebați care ar fi durata medie de timp pe care cred că ar trebui să o petreacă la un job înainte de a face o schimbare de carieră, 30,2% au răspuns între un an și doi ani. 18,3% cred că este nevoie de o perioadă de doi – trei ani, iar 22,1% punctează că doar după trei ani pot considera că au acumulat suficientă experiență pentru a face o schimbare. Mai stabili decât în trecut, doar 16,6% cred că schimbările de carieră ar trebui făcute în cel mult un an de la angajare.
„Aceste răspunsuri ne arată că vorbim despre candidați tot mai ancorați în realitate și informați cu privire la cerințele de pe piața muncii și la așteptările pe care le au angajatorii de la ei. Iar acest lucru reiese și din competențele de care cred că este cea mai mare nevoie în acest moment. Perspectiva lor se pliază foarte bine pe cea a angajatorilor: 67,6% cred că, acum, competențele digitale sunt cele mai importante în ochii recrutorilor. 47,7% sunt de părere că abilitățile de buni comunicatori îi pot ajuta să își găsească rapid un job, iar 45% menționează competențele tehnice, specifice jobului și domeniului”, explică Raluca Dumitra.
Fără pregătire, fără experiență, dar cu mari pretenții salariale
În ceea ce privește așteptările salariale ale acestor candidați, 70% cred că nivelul de pregătire și experiență pe care îl au ar justifica un salariu cuprins între 3.000 și 7.000 de lei net. 15,2% spun că s-ar încadra în intervalul 2.000 – 3.000 de lei, 7,6% susțin că s-ar califica pentru un salariu cuprins între 7.000 și 10.000 de lei, iar 4,9% pentru mai mult de 10.000 de lei. De altfel, pentru 54,6%, menționarea salariului în anunțul de angajare este principalul argument care i-ar determina să aplice la un job.
Sondajul a fost realizat în luna ianuarie, 2023 pe un eșantion de 1.900 de respondenți, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. 59,8% dintre aceștia sunt, în prezent, salariați fără funcție de conducere, 15,3% sunt studenți, 12,3% nu au ocupație momentan, 5,6% sunt manageri, 4,7% muncitori, 1% conduc propria afacere și alți 1% sunt elevi.
17 Comentarii
Multi dintre acesti tineri au parinti care lucreaza pentru departamentul de justitie unde salariul mediu se invarte la 20.000 de lei net pe luna ( cu beneficii ) iar cel minim de pe la 6000 de lei net. Asa ca au tot DREPTUL sa ceara !
Eu, din generatia Y fiind, consider ca merit un salar de 16 000 de euro pe luna, deci generatia Z is modesti inca, bucurati-va. Sau angajati din aia care se multumesc cu 4-5 mii de lei, ca sigur va tre' vreo 3 sa faca cat face unu' ambitios din generatia Z
Oare cati din astia care vor 7000 pe luna sunt in stare sa produca minim 18000 de lei pe luna pentru compania lor incat sa isi justifice macar costurile si salariul? Sa zicem ca nu din prima luna... dupa 3-6 luni...
@Kyro: Multi destepti sunt convinsi ca toti tinerii sunt prosti si primesc un salar prea mare, indiferent de cat de mic e.
@Ana: Inainte sa primesti un salariu mic sau mare trebuie sa pui in balanta cat produci... sau in mintea voastra patronul trebuie sa vina cu bani de acasa...
@Kyro: ar trebui sa te doara la patina daca patronul vine cu bani de acasa, sau nu, asta e strict problema lui. Ce trebuie sa te intereseze e sa castigi indeajuns incat sa te poti descurca decent si preferabil sa nu faci foamea in ultimele zile de inainte de salariu si mai preferabil sa poti sa iti pui niste bani de-o parte ( lucru care e perfect normal,… Citeste mai departe
bravo lor, asa se negociaza nu mila cum primesc majoritatea romanilor cu salarii de mizerie de sub 5000 lei net/luna
@bula:
@bula: Pentru astia ca tine, ECONOMIA ar trebui sa fie materie obligatorie in generala
Si cand mergi in Kaufland negocieze preturile? Omul cu atata vrea sa isi vanda 1/3 din viata lui. Dai banu' sau mai cauti. Negocierile sunt o prostie.
Eu câștig zece mii de euro pe lună fără să mă forțez, dar valoarea mea este de o sută de mii.
:))))) care esperienta? Pretentii de directori de pe bancile facultatii... astia nu stiu pe ce lume traiec, cred ca sunt tot pe instagram
@Licurici: no atunci sa lucram ca parintii toata ziua pe 3000 de lei brut.
@Licurici: Directorul are 3000 lei salar?
@.: Analfabetul functional loveste din nou. Mai citeste de cateva sute de ori primul comentariu, poate intelegi pana la urma ce spune omul.