Tinerii mânioși: UBB Cluj - Universitate poliţienească
Asociația ”Tinerii Mânioşi” acuză Universitatea Babeș-Bolyai de practici ”polițienești”.
”În seara zilei de 21 martie 2013 era programată cea de-a optsprezecea ediţie a Joii Mânioase, care urma să se desfăşoare, conform aprobării unei cereri depuse la Decanatul Facultăţii de Istorie şi Filosofie, în sediul central al Universităţii Babeş-Bolyai (etajul I, sala X). În jurul orei 19.40, diverse persoane interesate să participe la eveniment, au încercat să intre în Universitate, fiind însă împiedicate de către personalul de la poartă, suplimentat de şeful Serviciului de Pază al UBB şi de alte persoane care nu şi-au declinat statutul sau calitatea în care au cerut legitimarea celor interesaţi de proiecţia de film, interzicându-le accesul în UBB. Joia mânioasă reprezintă o serie de eveniment culturale, concretizate în proiecţii de filme documentare urmate de dezbateri”, au precizat reprezentanții Asociației.
”Ni s-a spus că accesul în UBB este permis doar până la ora 20.00, motivaţie infirmată de aprobarea cererii pentru evenimentul care urma să înceapă la ora 20.00. După ce li s-a spus acest lucru, domnii de la intrare au pretextat că persoanele care nu sunt studenţi sau angajaţi UBB nu pot intra în Universitate, afirmaţie care contrazicea aprobarea unui eveniment public care reiese din cererea mai sus menţionată. Mai grav, unii dintre cei care doreau să participe la evenimentul cultural au fost bruscaţi şi evacuaţi cu forţa din sediul UBB. Revoltător este faptul că, în scurt timp, s-au prezentat la sediul UBB doi ofiţeri de Poliţie, care nu doar că au avut acces, ci au fost chiar invitaţi în sediul Universităţii. Aceştia s-au poziţionat de o parte şi de cealaltă a intrării, ajungând să păzească Universitatea de propriii săi studenţi şi angajaţi”, au mai precizat reprezentanții Asociației.
Tinerii Mânioși au precizat că ”spaţiul universitar este prin excelenţă un spaţiu public, deschis dezbaterilor şi discuţiilor, principiu care a fost grav încălcat prin acţiunile din seara zilei de 21.03.2013. Protestăm împotriva atitudinii personalului UBB implicat în evenimentele mai sus menţionate, solicităm Conducerii Universităţii investigarea evenimentelor care au avut loc la sediul UBB şi identificarea persoanelor la ordinul cărora a fost iniţiat acest gen de răspuns la o acţiune culturală publică, perfect încadrabilă în tipul de activitate universitar. Solicităm, de asemenea, luarea măsurilor care se impun şi exprimarea unei poziţii oficiale a conducerii UBB în această problemă”.
Reprezentanții Biroului de Presă al UBB Cluj nu au putut fi contactați pentru a comenta acuzațiile.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UPDATE
Conducerea UBB se delimitează de protestele organizate joi, 21 martie, de către un grup de aproximativ 30 de persoane, nemulţumite că nu au fost lăsate să intre, după ora 20:00, în clădirea rectoratului, în condiţiile în care regulamentul Universităţii Babeş-Bolyai nu permite organizarea de manifestări, în interiorul clădirilor sale, după ora 20:00. Unul dintre doctoranzii Universităţii a depus o cerere care avea drept scop vizionarea unui film documentar într-una dintre sălile din clădirea centrală, de la ora 20:00 la ora 22:00. Ţinând cont de faptul că solicitantul este doctorand al Universităţii, cererea a fost iniţial aprobată, însă nu a putut fi pusă în practică întrucât în conformitate cu regulamentul în vigoare, accesul în UBB, după ora 20.00 este permis doar pentru cadrele didactice din UBB, studenţi, masteranzi şi doctoranzi ai UBB.
Conform legii, accesul în instituţiile publice se face pe baza unei legitimaţii, personalul administrativ având dreptul de a legitima pe toţi cei care doresc să intre în respectiva instituţie. Universitatea Babeş-Bolyai este o instituţie publică de învăţământ superior şi prin urmare accesul se face pe bază de legitimaţie. Studenţii care fac dovada faptului că sunt înscrişi la Universitatea Babeş-Bolyai au acces la evenimentele organizate în sălile din cadrul Universităţii, dacă au primit aprobare în acest sens.
Personalul de pază, în conformitate cu regulamentul şi cu legile în vigoare, avea voie să permită accesul în UBB doar a cadrelor didactice din UBB sau a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor UBB. Persoanele care nu aveau nicio legătură cu Universitatea nu puteau fi lăsate să intre în incinta Universităţii, deoarece evenimentul a fost programat pentru studenţii UBB.
1 Comentariu
Curios,
cine este doctorandul ?
Se poate sti ?
Banuiesc ca este chiar incitatorul