Tinerii pot călători gratuit timp de o lună în toată Europa. Dacă se înscriu, primesc reduceri la peste 40 de mii de oferte la cazare și intrări turistice


Tinerii pot călători gratuit: 35.500 de permise DiscoverEU pentru aventuri de neuitat!

Comisia Europeană a anunțat că va distribui 35.500 de permise de călătorie gratuite prin programul DiscoverEU, începând din primăvara viitoare. Astfel, tinerii de 18 ani vor avea ocazia să exploreze Europa fără costuri, conform unui comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Pentru a se califica, tinerii născuți între 1 ianuarie și 31 decembrie 2006 trebuie să răspundă la un quiz format din cinci întrebări despre Uniunea Europeană și la o întrebare suplimentară pe Portalul european pentru tineret. Candidații vor fi clasificați în funcție de răspunsurile lor, iar permisele de călătorie vor fi alocate în baza acestui clasament.

Cererile sunt deschise tinerilor din Uniunea Europeană și din țările asociate programului Erasmus+, inclusiv Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia, până pe 16 octombrie, ora 12:00 CET.

Cei selectați vor putea călători în întreaga Europă timp de până la 30 de zile, între 1 martie 2025 și 31 mai 2026. Participanții pot să își planifice propriile rute sau să se inspire din itinerariile existente, având ocazia să viziteze capitale culturale europene, situri UNESCO și alte locații importante.

Pe lângă permisul de călătorie gratuit, participanții vor primi un card de reducere care le va oferi acces la peste 40.000 de oferte pentru transport public, cultură, cazare, mâncare, sport și alte servicii. Agențiile naționale Erasmus+ vor organiza întâlniri de informare și programe de învățare cu durate între una și trei zile.

De asemenea, programul include un sprijin special pentru participanții cu handicap sau afecțiuni medicale, subliniind angajamentul Erasmus+ față de incluziunea socială. Organizațiile care lucrează cu tineri din medii defavorizate pot solicita granturi suplimentare pentru a oferi suport celor care au nevoie.

Lansat în iunie 2018, DiscoverEU a devenit parte integrantă a programului Erasmus+ 2021-2027. Până acum, peste 1,3 milioane de tineri au aplicat pentru cele 319.000 de permise disponibile. Un studiu recent a arătat că 93% dintre respondenți intenționează să călătorească mai des cu trenul datorită experienței oferite de DiscoverEU, majoritatea raportând un sentiment crescut de independență și o mai bună înțelegere a diversității culturale și istorice a Europei.

Tinerii sunt încurajați să devină ambasadori ai inițiativei DiscoverEU și să se alăture grupului oficial de Facebook #DiscoverEU, care are peste 102.000 de membri, pentru a face schimb de experiențe și sfaturi.

Comentarii Facebook