Tișe dă înapoi în scandalul Palatului Banffy din Răscruci. E „eroare de comunicare”, dar mai mulți clujeni n-au putut intra fără aprobare


După ce mai mulți clujeni au susținut că n-au putut intra individual la Castelul Banffy din Răscruci, fără o aprobare solicitată în prealabil de la președintele Consiliului Județean, autoritățile județene spun că de fapt aprobarea era necesară doar pentru grupuri. Într-un comunicat remis astăzi de autorități, acestea precizează că ar fi vorba despre „o eroare de comunicare”, iar principala problemă întâmpinată în administrarea autonomă a acestui obiectiv turistic este lipsa de personal, ca urmare a blocării de către Guvern a posturilor din sistemul public. 

„Aprobarea prealabilă nu se referă la vizitatorii individuali. Aceasta este necesară pentru grupuri sau pentru activități programate a se desfășura în incinta obiectivului, cum ar fi sesiuni de fotografii cu ocazia anumitor evenimente – nunți, absolvire, prezentări de modă, filmări diverse, emisiuni sau evenimente organizate de către instituții sau entități – simpozioane, manifestări, evenimente din cadrul unor festivaluri, etc. Acest gen de activități necesită o aprobare prealabilă, în vederea realizării unei programări, pentru a se evita suprapunerile și aglomerarea obiectivului. 

Reamintim că pentru accesul și vizitarea palatului nu sunt permise grupuri mai mari de 15 persoane odată, acestea fiind însoțite obligatoriu de personalul desemnat de către Consiliul Județean. În cazul grupurilor mai mari, acestea vor fi împărțite în grupuri care să îndeplinească această condiție. Aceste condiționări au fost adoptate pentru a putea oferi atât vizitarea obiectivului, cât și conservarea și protejarea acestuia, unele spații, cum ar fi etajul, nepermițând prin natura construcției accesul grupurilor mari.

Palatul primește vizitatori de șase luni, permițând intrarea pentru toată lumea. Principala problemă întâmpinată în administrarea autonomă a acestui obiectiv este lipsa de personal, ca urmare a blocării de către Guvern a posturilor din sistemul public. Consiliul Județean a transmis un Memorandum în atenția acestuia pentru rezolvarea situației. Până la ocuparea posturilor din departamentul specializat, administrarea este realizată de către personalul existent din aparatul propriu, în baza unor detașări temporare. 

Ca urmare a acestor situații se impune un set de proceduri, provizorii, care să reglementeze administrarea acestui obiectiv, în condițiile asigurării accesului publicului. În cazul aprobării activităților care implică grupuri, coordonarea se va asigura de către președintele Consiliului Județean, sau de către unul dintre vicepreședinți, mandatați de către acesta. Regretăm confuzia creată, încercând să îndreptăm eroarea de comunicare”, transmite Consiliul Județean Cluj. 

Amintim că, în 27 iunie, CJ Cluj anunțase prin intermediul unui comunicat că vizitarea Castelului Banffy din Răscruci se poate face individual sau în grupuri, în baza unei cereri prealabile adresate președintelui Consiliului Județean Cluj și aprobată de către acesta. Situația a fost confirmată ulterior și de senatorul clujean Adrian Oros căruia i s-a zis că obiectivul nu poate fi vizitat fără o cerere la Consiliul Județean, când a ajuns la fața locului. 

De același răspuns au avut parte și alți clujeni: „Din păcate așa este, o prostie mare! Chiar am fost să-l vizitez și nu am putut deși era deschis și era personal, dar nu aveam aprobare”, a confirmat un cititor pentru Știri de Cluj. 

Vezi aici: Senatorul Adrian Oros, revoltat că la Castelul Banffy se poate intra doar cu aprobare de la CJ Cluj: ,,Paznicul mi-a spus că doar cu cerere”-VIDEO

FOTO. CJ CLUJ - Informare de presa - Consiliul Județean a aprobat Regulamentul de acces și vizitare a Castelului Bánffy din Răscruci din 27 iunie 2024

o.jpeg

Comentarii Facebook