Vineri 22 Noiembrie

Tise se baga in curtea Primariei Cluj-Napoca! Vrea sa rezilieze contractele cu firmele de salubritate. Cearta e pe bani


Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, Alin Tise, a spus ca ar putea fi reziliate contractele cu firmele de salubritate care actioneaza in Cluj-Napoca.

"Este discutabil in ce masura licitatia sau in ce masura contractul este valabil dupa data intrarii in vigoare a acestei asociatii de dezvoltare comunitara (n.red. care va gestiona fabrica de gunoi). Stiti ca la municipiul Cluj-Napoca s-a incheiat un contract pe 8 ani. Exista o prevedere care spune ca in momentul in care intra in vigoare acest ADI (Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara) contractele de colectare se anuleaza si se fac licitatii de catre acest ADI pentru toate orasele. Mai mult se prevede ca se prelungesc de drept aceste contracte, lucru care este imposibil", a afirmat Alin Tise, la emisiunea Pionii Zilei.

ADI este formata din primariile din judetul Cluj si va gestiona situatia deseurilor din judetul Cluj.

 

Declaratia vine dupa ce firmele de salubritate au solicitat aprobare pentru deschiderea unor statii de sortare a deseurilor, pentru ca procesul de colectare selectiva a deseurilor sa aiba o finalitate si acestea sa poata fi refolosite, nu aruncate la Pata Rat, dupa ce clujenii le strang selectiv.

 

Se inchide rampa de la Pata Rat! Deseurile Clujului ar putea fi transportate la Alesd, la 130 de km. Cine plateste pentru incompetenta autoritatilor VIDEO

 

Consiliul Judetean Cluj a refuzat sa isi dea acordul, desi pana in iulie 2012 rampa de la Pata Rat trebuie sa fie inchisa, iar firmele de salubritate nu vor mai avea unde sa isi depoziteze deseurile. Prima celula a viitoarei fabrici de gunoi va deveni functonala cel mai devreme in iunie 2013, astfel ca, in perioada iulie 2012 - iunie 2013, singura solutie ar fi transportarea deseurilor in alte judete, pe banii clujenilor.

 

Dupa data de 16 iulie 2012, rampa de la Pata Rat se va inchide, fiind pastrata o zona unde pot fi depozitate deseuri provizoriu. "Aceasta locatie are o capacitate redusa si fara niste statii de sortare ale firmelor Rosal si Brantner, care sa diminueze cantitatea care este aruncata zilnic, se va umple in cateva luni, iar municipiul Cluj-Napoca nu va mai avea unde sa arunge gunoaiele. Nu inteleg de ce este aceasta incapatanare intre autoritati", a declarat comisarul sef al Garzii de Mediu Cluj, Imre Lenke, in emisiunea Stiri de Cluj LIVE, din 29 martie.

 

Directorii celor doua firme, Rosal si Brantner, sustin ca CJ Cluj se opune eliberarii acestor autorizatii de deschidere a unor statii de sortare, pentru ca acestea ar face concurenta celei care va fi deschisa in iunie 2013, din fonduri europene. Un metru cub de deseuri la viitoarea fabrica de gunoi va fi dus pentru suma de 25 de euro, dar cantitatea va scadea daca va fi sortata, astfel si castigul firmei care va administra fabrica de gunoi, un proiect in valoare de 70 de milioane de euro.

 

Directorul societatii Brantner Veres, Eugen Veres, a tras si un semnal de alarma, spunand ca statia de sortare a deseurilor din viitoarea fabrica de gunoi, va fi ineficienta, fiind "cea mai proasta investitie".

 

Eugen Veres ataca proiectul lui Tise: Statia de sortare a deseurilor, de la viitorul depozit de la Pata Rat, nu este suficienta pentru Cluj

 

Directorul firmei Brantner Veres, Eugen Veres, a acuzat Consiliul Judetean Cluj ca a ales cea mai proasta varianta posibila pentru statia de sortare din cadrul viitoarei fabrici de deseuri de la Pata Rat, proiect finantat din fonduri europene. Citeste mai departe...

Comentarii Facebook