Duminica 22 Decembrie

Tișe se laudă că vrea să facă Spitalul de Urgență, dar înghesuie un alt spital în centru


Șeful Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, se laudă cu lupta pe care o duce pentru a prelua construcția Spitalului Regional de Urgență dela Florești, dar, surpriză, acum anunță că mai înghesuie un spital în zona centrală, de unde ar urma să fie mutate toate unitățile sanitare, după finalizarea Spitalului Regional de Urgență.

Tișe a anunțat marți că va construi primul Centru Integrat de Transplant din țară și unul dintre extrem de puținele de acest gen din Europa.

Locul indicat pentru viitorul spital este terenul de 15.000 de mp, pe care CJ Cluj îl deține pe strada Victor Babeș și pe care inițial l-a cedat pentru construirea unui mall, cu toate că spitalele l-au cerut, dar nu l-au primit acum 10 ani.

Noul spital, care nu e nici măcar în planșele arhitecților, ar urma să aibă 7.000 de mp, iar acolo ar urma să se facă transplanturi de rinichi, plămâni, inimă și ficat, de aceste servicii medicale urmând a beneficia atât pacienți din țară, cât și din străinătate.

Finanțarea acestei investiții strategice pentru sectorul medical clujean, regional dar și național va fi asigurată atât din fondurile Consiliului Județean Cluj cât și din fonduri europene. Sunt avute, astfel, în vedere, ca surse de finanțare externă, viitorul Program Operațional Regional, Banca Europeană pentru Investiții și Fondurile Norvegiene. 

În ceea ce privește funcționarea Centrului Integrat de Transplant, primul care se va putea reloca în cadrul acestuia, în mod treptat, va fi Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, acestuia urmând să i se alăture și numărul de paturi și facilitățile necesare derulării activităților de transplant de plămâni, inimă și ficat. În final, Centrul Integrat va funcționa cu 300 de paturi, în cadrul rețelei naționale a Ministerului Sănătății”, susține entuziasmat Alin Tișe.

Interesant este că acolo, tot Alin Tișe, a promis că va face un spital de copii, care este chiar o prioritate zero a Clujului și care a fost promis de nenumărate ori. Părinții cer de mai bine de zece ani o clinică modernă pentru cei mici, sătui să se plimbe pe la clinicile de pediatrie, împrăștiate în tot orașul, și care au condiții mizerabile. 

În septembrie 2016, Alin Tișe se jura că pe Vctor Babeș va fi un spital monobloc pentru copii, care va avea 5 etaje. Știa și cât va costa, dar după 2 ani și câteva luni lucrurile s-au schimbat și a trebuit lansat un alt proiect pentru următorii ani.

Noile planuri anunțate acum se bat cap în cap cu intențiile de a prelua construcția Spitalului Regional de Urgență de la Ministerul Sănătății, spital care ar urma să scoată unitățile sanitare din centrul Clujului, nu să le înghesuie și mai mult.

Cert este că cei de la Consiliul Județean Cluj sunt repetenți la accesarea fondurilor europene, fiind singurii din România care au renunțat la o finanțare de 18 milioane de euro pentru construcția parcului industrial Tetarom 4 și au fost obligați să returneze 11,5 milioane de euro pentru proasta gestionare a proiectului Centrului integrat de Deșeuri, de la Pata Rât.

Comentarii Facebook