Duminica 22 Decembrie

”Traficul” cu vize de flotant pentru școlile de fițe din centru va fi dat peste cap de noua lege a educației. La Cluj lucrurile sunt tolerate


Noua lege a educației ar urma să reglementeze accesul copiilor la școli, iar prioritate vor avea cei care locuiesc în zona școlii, în detrimentul celor cu reședință temporară. La Cluj s-a încercat acum câțiva ani să se facă ordine, dar presiunea potentaților a fost prea mare și politicienii au renunțat. 

Accesul copiilor la școli ar urma să se facă în funcție de domiciliul permanent, iar cei cu vize de flotant să fie primiți numai dacă vor mai fi locuri. Legea actuală prevede că niciun părinte cu viză de flotant nu poate fi refuzat, ceea ce a dus la supraaglomerarea școlilor de top.

Caut contra cost viză de flotant pe următoarele străzi”, sună anunțurile postate de părinții care-și înscriu peste câteva zile copiii la clasa pregătitoare. Se oferă în jur de 500 de lei pentru a aparține în acte de circumscripția școlii dorite.

Directorii de școli nu au cum să se opună. ”Au tot dreptul să le acceptăm cererea de înscriere, nu avem cum să îi refuzăm. Avem copii care fac și o oră și jumătate pe drum și ajung obosiți”, a spus unul dintre ei.

Bătaia și la Cluj este dată pe școlile din centru, de la Emil Racoviță, la Șincai, Bălcescu sau Avram Iancu.

Proiectul noii legi a educației propune ca școlile să îi primească pe elevii care au domiciliul permanent în circumscripția arondată și numai dacă rămân locuri să fie acceptați cei cu flotant.

Lucrurile sunt încă în dezbatere în Parlament, nefiind luată o decizie finală.

Anii trecuti, la Cluj 80% dintre copiii de la școlile din centru erau cu flotant

Fostul șef al Inspectoratului Școlar Cluj, Valentin Cuibus, recunoștea anii trecuți că 80% dintre părinții care își dau copiii, în clasa zero la școlile din centru, au flotant.

80% din cei care își înscriu copiii la școlile din centrul Clujului au flotant. Noi știm dinainte câți copii ar trebui să fie. La Bălcescu, în mod normal, noi am avea 18 copii, dar cu buletin am avut 110 înscriși. Se face un recensământ și se știe câți locuiesc acolo. Diferența poate fi de 1 -2, dar nu de șapte ori mai mulți copii”, spunea Valentin Cuibus.

Așa s-a ajuns în situația ca unele școli din centrul orașului să fie nevoite să introducă clase de după-amiază. ”Au venit părinții și s-au plâns, dar le-a spus că ar fi trebuit să se gândească la acest lucru la început.

Acum am observat că se revine la școlile de cartier. Am avut suplimentări de clase pe Mănăștur, dar și din centru”, a mai spus Valentin Cuibus.

Primarul Emil Boc a încercat să reglementeze traficul cu vize de flotant

Proprietarii de locuințe care acceptă, fictiv, persoane în plus în locuință numai pentru a obține o adresă de ”centru” riscă dosare penale, amenința primarul Emil Boc, în 2017. Ulterior a renunțat la amenințări, probabil sub presiunea părinților cu relații care se foloseau de vizele de flotant pentru a-și trimite odraslele în clasa zero la școlile din centru. 

Se fac în mod fictiv vize de flotant, pentru a se putea înscrie copiii la școlile din centru. Vreau să știe lumea, și mai ales proprietarii care își dau acordul, că Poliția va face verificări, iar în cazul în care se constată că există o declarație în fals, adică un proprietar a spus că la mine stă X sau Y cu viză de flotant, dar nu plătește cheltuieli, pentru că nu figurează în cartea de imobil și nimeni nu l-a văzut acolo, acel proprietar va putea fi sancționat inclusiv penal, pentru fals în declarații. Ai dreptul legal să soliciți o viză de flotant, dar nu ai dreptul să o folosești în mod abuziv pentru a obține un drept suplimentar.

Atrag atenția că se fac verificări în teren, prin sondaj. De azi au început verificările. Dacă omul s-a mutat acolo, noi nu avem nicio problemă, dar nu e normal când într-o garsonieră avem 50 de vize de flotant. Noi nu putem refuza flotantul, dacă omul chiar stă. Nu există o prevedere câte persoane pot sta într-o locuință. Nu spune legea că îi poți da flotant numai dacă are 10 mp/persoană. Dacă ai făcut cerere și proprietarul și-a dat acordul, atunci trebuie să stai acolo”, spunea primarul Emil Boc.

Primarul a avertizat: ”Prima dată proprietarii vor fi trași la răspundere. Putem verifica simplu: dacă sunt trecuți la cheltuielile de bloc cu o persoană sau două în plus, ești trecut în cartea de imobil și dacă te-a văzut cineva în zonă. Dacă nu se constată asta, se face plângere penală pentru fals în declarații”. 

Amenințările nu au fost puse în practică, și apoi primarul a renunțat la urmărirea celor care abuzează de vizele de flotant. Aceștia pot fi depistați foarte ușor, mai ales că vizele sunt emise de Primăria Cluj-Napoca. 

Culmea este că și fiicele lui Emil Boc au studiat la Colegiul Național ”Gheorghe Sincai”, deși aveau domiciliul în cartierul Zorilor. 

Primarul Emil Boc declară război celor care își fac flotant de centru, pentru a-și da copiii la școlile de fițe

Comentarii Facebook