Duminica 22 Decembrie

Tragedia cu care se confruntă familia unui român dispărut de 8 luni în Rusia. Au nevoie de ajutor pentru a-l aduce acasă


Lucian Manea, un iubitor de munte din Brasov, este dat disparut inca din octombrie 2018 pe muntele Elbrus din Rusia. Familia de acasa, sotia si cei trei copii, are nevoie disperata de un raspuns pentru a-si putea continua viata. In lipsa unui ceritficat de deces, copii nu beneficiaza de nici un ajutor iar sotia nu poate prelua afacerea lui Lucian, aceasta acumuland doar datorii. De aceea Radu Albu si o echipa de alpinisti romani si rusi vor sa mearga pe Elbrus pentru a-l cauta pe Lucian si a incerca sa puna capat unei agonii de mai bine de jumatate de an.

Dupa ce a urcat cu success Mont Blanc in 2016 si Kilimanjaro in 2017, Lucian a decis sa isi continue expeditiile in 2018 incercand sa cucereasca muntele Elbrus din Rusia, cel mai inalt varf al Europei. Si-a facut pregatirile si a plecat pe data de 7 octombrie 2018 spre Mineralny Vody, aeroportul cel mai apropiat de munte, de unde a pornit si a ajuns la cazarea din punctul de pornire al expeditiei in 8 octombrie 2018. Tot atunci si-a sunat familia si au vorbit cu video, pentru ultima data.

In data de 9 octombrie a inceput ascensiunea, luand telecabina pana la statia cea mai de sus, unde s-a cazat la un refugiu si si-a inceput ciclul de aclimatizare. S-a imprietenit si cu un alpinist rus cu care au decis sa urce impreuna varful in data de 11 octombrie. La ora 1 diminata au pornit spre varf, si desi Lucian mergea greu si ramanea frecvent in urma, stim de la alpinistul rus ca a ajuns pe varf, ultima data cand acesta l-a vazut fiind cand Lucian cobora varful. Insa ajuns la refugiu, alpinistul rus l-a asteptat in van pe Lucian, acesta nemaiajungand inapoi nici pana azi. A doua zi, in 12 octombrie 2018, Lucian a fost dat disparut. In ciuda unor demersuri si cautari facute de catre salvamontul local, Lucian nu a fost gasit nici pana in ziua de azi.

Concluzia in urma faptelor cunoscute, sustinuta si de alpinistul rus cu care Lucian a urcat varful, este ca acesta a alunecat din cauza oboselii pe ghetarul situat chiar sub varf, ajungand in zona de crevase numita si “cimitirul alb” al Elbrusului. Coborand de pe varf, a ajuns intr-o portiune unde daca nu esti extrem de atent, poti aluneca si disparea in cateva secunde intr-o crevasa, fara ca nimeni sa te vada sau sa iti poata auzi strigatele de ajutor. Pe munte mai erau grupuri de turisti si alpinisti, insa nimeni nu l-a vazut alunecand.

Familia de acasa este insa disperata. Cei trei copii, doi baieti gemeni de 8 ani si o fetita de 12 ani, inca spera ca tatal lor va veni acasa. Isi fac planuri pentru cand tati se intoarce, sa faca acele lucruri impreuna cu el. E prea dureros pentru sotia lui Lucian sa le spuna despre ipoteza decesului cand si ea poate inca mai spera ca destinul lui Lucian poate fi intors. Intre timp firma administrata de Lucian aduna datorii si nu poate fi succesionata in lipsa unui certificat de deces. Familia, in lipsa unui venit de la Lucian nu o duce foarte bine, iar copiii nu beneficiaza de nici un ajutor de urmas. Un certificat de deces in lipsa unui cadavru se poate elibera de autoritatile romane doar la 2 ani dupa disparitie.

De aceea fratele lui Lucian l-a contactat pe Radu Albu in speranta sa afle mai multe despre Elbrus si ce s-a intamplat cu Lucian. Si astfel au decis impreuna sa mearga in vara sa il caute pe Lucian. Radu Albu, alpinist roman, va face echipa cu inca cativa alpinisti romani si rusi care cunosc zona muntelui Elbrus, si vor incerca sa il gaseasca pe Lucian in zona de crevase unde se banuieste ca a disparut.

POVESTEA TRAGEDIEI SPUSA DE SOTIA LUI LUCIAN, FRATELE LUI SI RADU: 



Toata aceasta expeditie insa are nevoie de finantare pentru a se intampla. Este nevoie de 6,400 EUR pentru a sustine campania de cautare, fonduri necesare pentru bilete de avion, cazare, viza pentru fratelui lui Lucian, care va fi luat in expeditie pentru identificarea cadavrului, pentru a ridica un elicopter sa-l transporte pe Lucian de pe munte, pentru a procura echipamentul necesar cautarii si coborarii in crevase (corzi si altele necesare), a beneficia de suport din partea ghizilor locali rusi care cunosc foarte bine zona, ratrac etc.

Sunt multi romani pierduti pe munti in afara tarii, iar pe Lucian avem ocazia sa il aducem inapoi. Haideti sa ne unim fortele sa ajutam familia lui Lucian sa gaseasca un raspuns atat de necesar pentru a-si putea continua viata! Gasiti mai jos detalii despre campania de strangere de fonduri lansata pentru aceste eforturi de salvare si aducere inapoi in tara a lui Lucian. Orice ajutor, o donatie cat de mica poate ajuta la gasirea acestui raspuns. Contam pe voi toti!”, transmite Radu Albu, alpinistul care a organizat campania de strângere de fonduri.

AICI GASITI LINKUL LA CAMPANIA PENTRU DONATII



Comentarii Facebook