Vineri 22 Noiembrie

TRAGEDIE la Clinica de Ginecologie 1. Încă o femeie a murit în condiţii suspecte


După ce acum şase săptămâni o femeie de 30 de ani a decedat la Clinica de Ginecologie 1 din Cluj-Napoca, o altă femeie, care a născut un copil perfect sănătos, a decedat sâmbătă la acelaşi spital de elită din Cluj-Napoca.

Apropiaţii femeii susţin că aceasta a născut în cursul zilei de sâmbătă şi că a decedat la scurt timp, din cauza unor complicaţii care au apărut după naştere. Mai exact o hemoragie abundentă care a fost oprită cu greu de către medici, abia după ce s-a intervenit chirurgical. La scurt timp după momentul naşterii, femeia nu a expulzat placenta din cauza faptului că uterul nu s-a mai putut contracta fie din cauza unui travaliu prea lung, cazul de faţă, fie din alte cauze. În cazul femeii, medicii legişti care au studiat cazul susţin că este vorba despre diagnosticul de ”atonie uterină”.

Directorul Spitalului Judeţean Cluj, Cristiana Ciortea, ne-aa declarat că, după ce a apărut fenomenul de sângerare abundentă, medicul ginecolog care a monitorizat sarcina şi a supravegheat naşterea, Petru Hălmăgean, a luat decizia de a interveni chirurgical. ”A intenţionat să oprească hemoragia, fapt ce a reuşit. Cu toate acestea, pacienta a decedat din cauza unor complicaţii survenite. A fost o patologie preexistentă”, a spus Cristiana Ciortea.

Medicul ginecolog Petru Hălmăgean susţine că va da detalii despre acest caz abia după ce expertizele medico-legale vor fi efectuate.

Gyongyke Schwartz lucra la restaurantul Agape din centrul oraşului şi va fi îngropată în cursul zilei de joi. Familia a refuzat să facă orice fel de declaraţii legat de acest caz. Un apropiat al familiei a transmis că durerea este foarte mare.

În literatura de specialitate se arată că fenomenul ”atoniei uterine” este mai crescut în ţările în curs de dezvoltare şi se datorează lipsei unor medicamente şi a terapilor specifice. ”Frecventa crescută a hemoragiilor în ţările în dezvoltare este reflectată de lipsa disponibilităţii medicamentelor şi a terapiilor specifice. Lipsa de experienţă a medicilor este de asemenea un factor de risc. Lipsa agenţilor de transfuzie, a serviciilor anestezice si a capabilitatilor intervenţionale chirurgicale joacă de asemenea un rol”.

Specialiştii mai susţin că acest fenonem, al ”atoniei uterine”, apare şi atunci când travaliul este provocat de către medic prin diverse medicamente.

La toate aceste întrebări, medicul ginecolog ar fi trebuit să răspundă. Acest lucru nu se va întâmpla dacă familia nu va depune plângere penala. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj a considerat că decesul femeii nu este considerat un caz medico-legal şi a refuzat să emită o solicitare oficială către Institutul de Medicină Legală Cluj, pentru a efectua o autopsie medico-legală, care ar fi putut să fie o probă solidă într-un dosar penal.

Comentarii Facebook