”Trageți, am o singură inimă!” - Tur ghidat la împlinirea a 30 de ani de la moartea lui Călin Nemeș, eroul Revoluției de la Cluj - FOTO
Actorul Călin Nemeș, unul dintre eroii Revoluției din 1989, de la Cluj, va fi onorat la împlinirea a 30 de ani de la moartea sa, cu un tur ghidat ce prezintă povestea actorului împletită cu cea a Revoluției.
”Marcăm 30 de ani de la moartea dramatică a actorului Călin Nemeș cu un traseu tematic ce trece prin locurile unde a trăit acesta și a luptat în Decembrie 1989”, a precizat Alexandru Binescu, organizatorul Turului Revoluției din 1989.
Călin Nemeș reprezintă simbolul Revoluției clujene din 1989. El este unul dintre inițiatorii protestului din Piața Unirii în 21 Decembrie 1989, când și-a dezvelit pieptul gol în fața soldaților, spunându-le ”Trageți, am o singură inimă!". Fotografiile memorabile ce îi înfățișează pe el și prietenii săi confruntând pașnic trupele dotate cu armament de război au făcut înconjurul lumii. Ulterior, responsabilitatea pentru masacrul comis de armată în văzul tuturor a fost negată de făptașii direcți și nu au fost niciodată condamnați, în ciuda eforturilor societății civile.
Marcat de toate acestea, Călin Nemeș s-a sinucis pe 8 iulie 1993. La împlinirea a 30 de ani de la dispariție, îi aducem un tribut printr-un tur ghidat ce prezintă povestea actorului împletită cu cea a Revoluției, așa cum în viața reală imaginea sa e legată indisolubil de evenimentele din Decembrie 1989. Participarea este gratuită.
Cu această ocazie, se organizează mai multe acțiuni:
- sâmbătă, 8 iulie, ora 19 - Pelerinaj la mormântul lui Călin Nemeș din Cimitirul Mănăștur
- duminică, 9 iulie, ora 11 - Turul Revoluției din 1989 cu înscriere gratuită aici.
Durată tur: circa 3 ore.
Turul Revoluției prezintă zilele din Decembrie 1989, când sute de mii de oameni au ieșit pe străzile României pentru a striga „Libertate!”. Și pentru a muri în numele ei. Traseul cuprinde punctele importante ale epocii: sediul Partidului Comunist, Piața Libertății, Podul Astoria, casa lui Călin Nemeș la momentul Revoluției. Fiecare popas aduce informații mai puțin cunoscute, pe care nu le citești pe wikipedia, ce au marcat ireversibil atât viața noastră obișnuită, cât și istoria României.
Locurile la acest tur sunt limitate, iar înscrierile se fac până pe 6 iulie.
5 Comentarii
Parazitii din armata romana au iesit in dec . 1989 pe strazile oraselor si au tras in propriul popor . Apoi , de bine ce instruiti erau , s au impuscat intre ei ca dobitocii . Cei ce erau atunci tineri locotenenti azi sunt cretinii astia de asa zisi generali ce apar la tv sa ne fouta la cap cu expertiza lor de kkt despre ce se intampla in Ucraina .… Citeste mai departe
S-o murit in Timisoara (da' nu prin sinucidere de actor) ca sa poata ajunge boc amu la primarie. Si se vede, orasul s-o dezvoltat, or venit din provincie numa elitele, curge lapte si miere in Cluj.
@Frantz: Respiri degeaba, avortonule !
în paralel se organizează un tur-al-rușinii la vilele adevăraților criminali Dando, Dicu, Caba (JEGURI)
la ceausescu cand o sa-i facem o statuie, sau macar un bust....ar fi frumos cat timp ilici este in viata....asa de ciuda lui...