Trebuie aplicată săptămâna de lucru de patru zile? Ce prevede Codul Muncii
Săptămâna de lucru de patru ore se aplică în alte țări și mulți doresc acest lucru și în România.
Până acum Islanda, Spania, Marea Britanie și Japonia au testat sau vor să testeze programul de lucru de patru zile pe săptămână, informează un comunicat al companiei EY România.
Cum se poate implementa săptămâna de patru zile în România
În ceea ce privește România, reprezentanții EY România susțin că, recent, a fost înregistrat la Senat un proiect de lege de modificare a Codului Muncii prin care se introduce posibilitatea ca angajatorii și salariații să stabilească de comun acord un program de lucru de 10 ore pe zi, timp de patru zile, cu trei zile de repaus.
"Dacă majoritatea țărilor în care programul de lucru de patru zile pe săptămână a fost testat au avut în vedere reducerea proporțională a numărului de ore lucrate într-o săptămână cu menținerea nemodificată a salariului, este de observat că, în România și în Belgia, conceptul de săptămână scurtă de lucru are în vedere doar o comasare a săptămânii de lucru de 40 de ore în patru zile lucrătoare și acordarea a trei zile libere.
Mai mult, formula de lucru propusă spre dezbatere în Senat este deja permisă de Codul Muncii, companiile având la îndemână mai multe opțiuni pentru a asigura flexibilizarea muncii chiar și în cazul în care proiectul legislativ nu este adoptat”, se arată în comunicat.
Ce prevede Codul Muncii în România
Astfel, Codul Muncii prevede posibilitatea utilizării programului de lucru inegal, adică flexibilizarea numărului de ore lucrate în fiecare zi a săptămânii, sau a programului de lucru comprimat, care permite scurtarea săptămânii normale de lucru, de exemplu de la cinci la patru zile, în ambele cazuri cu respectarea săptămânii de lucru de 40 de ore.
O altă modalitate de flexibilizare a muncii reglementată de Codul Muncii o reprezintă programul de lucru individualizat.
Programele individualizate de muncă pot fi implementate cu acordul sau la solicitarea salariatului și presupun împărțirea duratei zilnice a muncii în două perioade: una fixă, în care salariații se află simultan la locul de muncă şi una variabilă, în care salariatul îşi alege orele de sosire şi de plecare.
”Având în vedere succesul înregistrat de Islanda în implementarea săptămânii de lucru de 4 zile (fără a fi diminuat salariul), cu adevărat de impact ar fi o modificare legislativă care să transpună aceste idei și în legislația românească”, mai arată reprezentanții EY România.
5 Comentarii
Suntem total debusolați, nu știm ce sa alegem,săptămână de lucru de patru ore sau pe cea de patru zile. Dilema pornește de la acești AF ( nu asociație familială) care scriu articolele. Hotarati-va , o data ce ne propuneți.
Corect. Dar acolo unde sunt conditii deosebite de lucru ,noxe,radiatii ,mina etc si in regimul trecut programul era de 6 ore pe zi
Iar in sspitalele din Romanica se lucreaza 12 ore pe tura
Arafata , Rafilut unde sunteti?, alo se aude?
pai sunt n firme care au program de la 8-18 de luni pana vineri si sambata de la 8-14...service auto in special
Propunem ca in codul muncii sa se introduca pensionarea la 45 de ani pentru tori bugetarii. E foarte greu sa stai intr-un birou fara sa faci nimic, e stresant sa iei spaga cu frica ca vei fi dat in gat. Din aceste motive orice bugetar ar trebui sa se pensioneze mai repede si cu bani mai multi decat orice om care munceste.
DA...!!
Trebuie aplicata, insa doar pt bugetari...adica aia mai *albi !!
Fraierii sa munceasca 6 zile/spat....albii doar 4.....daca se poata sa aiba si salariu triplu fata de "negri" de pe plantatie...
Pai cum , de aia e democratie, unii mai albi si alti mai negri...tractoarele si negri sa munceasca !!!
::))::)))))