Tribunalul Cluj a condamnat la închisoare pe viață doi deținuți care au ucis un bărbat. Totul a pornit de la un conflict după ce în celulă se băuse alcool


Cei doi deținuți de la Penitenciarul de Maximă Siguranță Gherla care au ucis o altă persoană privată de libertate, în urma unui conflict apărut după ce în celulă se consumase alcool artizanal, au fost condamnați la închisoare pe viață de Tribunalul Cluj. 

„Culpa sistemului penitenciar pentru plasarea victimei în aceeași cameră de detenție în care se aflau coinculpații și alte persoane condamnate pentru omor sau fapte săvârșite cu violență, nu este de natură să reducă gravitatea infracțiunii săvârșite și nici periculozitatea inculpatului, în condițiile în care victima a fost plasată în camera de detenție cu ființe înzestrate cu o minimă conștiință, ce le permite să facă diferența între just și injust”- fragment din Motivarea Sentinței Tribunalului Cluj-Napoca, în procesul Ionuț Ursz și Aurel Mălina.

Cu toate că reține vina exclusivă a celor doi deținuți în uciderea celui de-al treilea, în același document, instanța sesizează că Ionuț Ursz - principalul acuzat din acest caz, fusese inclus în categoria deținuților care prezentau risc pentru siguranța penitenciarului până în luna martie 2023, când „contrar raportului întocmit”, această măsură a fost ridicată de Comisia specială din cadrul Penitenciarului Gherla. O jumătate de an mai târziu, Ursz comitea cea de-a doua crimă din Penitenciar.

Un deținut de 47 de ani a fost găsit mort în baia unei celule la Penitenciarul de Maximă Siguranță Gherla, anul trecut, în data de 11 septembrie 2023. Efectuarea necropsiei a dezvăluit că bărbatul a avut parte de o moarte violentă. La aproape 1 an distanță, un material realizat de către pressone, dezvăluie detalii cutremurătoare din ziua tragediei.

În noaptea de 10 spre 11 septembrie 2023, în camera E 7. 25, secția 7 a Penitenciarului de Maximă Siguranță Gherla, un bărbat este ucis.  

O.C.D. avea 47 de ani și fusese condamnat la 1 an, 10 luni și 20 de zile de închisoare pentru nerespectarea ordinului de protecție. 

Comentarii Facebook