Duminica 22 Decembrie

Tudor Giurgiu se plânge că Primăria a pornit traficul rutier în centrul Clujului: Transmiteti-ne scuze si va fi ok

 

Regizorul Tudor Giurgiu se plânge că Primăria a dat drumului traficului în Piața Unirii, afectând sonorizarea unei proiecții de film.  

 

La evenimentul din Piața Unirii asistau mai somități ale lumii filmului, care au fost deranjate de claxoanele ”unui bou (probabil nu era clujean, altfel nu-mi explic”.

 

Special pentru acest festival, Primăria Cluj-Napoca a blocat traficul în Piața Unirii timp de mai multe zile.

 

Din nou 3000 de oameni aseara la proiectia cu "Povestea iubirii" din Piata Unirii, cu coada imensa la bilete la intrare (se vede si in poza) Prima mare coproductie internationala filmata (si) in Cluj sau in alte locuri din judet. Interes maxim, atmosfera festiva, emotii, adaug aici si prezenta uriasului actor care este Sir Derek Jacobi sau a regizorului Radu Mihaileanu. Ei bine, toate astea nu au fost de ajuns pentru a convinge Primaria sau/si Politia rutiera ca e inoportun sa dea drumul circulatiei in jurul pietii, sub pretextul unui val de nestavilit de clujeni care se reintorc in oras dupa vacanta. Ce s-o mai dregem, ne-am facut de rahat! Adica nu conteaza ca facem un festival major care pune Clujul pe harta (m-am intalnit ieri cu un jurnalist de la Huffington Post Italia care era surprins ca Clujul e total necunoscut in Italia), nu conteaza ca aducem business in oras, toate astea palesc atunci cind vine vorba ca o data pe an, zece zile, sa cream conditii civilizate de confort vizual si mai ales fonic spectatorilor care aleg sa vada film in Piata Unirii. Spre ex. aseara, spre finalul filmului, un moment tandru, liric intre personaje a fost "spart" de claxoanele unui bou (probabil nu era clujean, altfel nu-mi explic). Stimati domni care luati decizii atit de "intelepte", poate va stam in git in astea 10 zile, poate va doriti sa plecam din Piata Unirii (se rezolva si asta dar va trebui sa dat socoteala clujenilor), poate vi se pare ca merge sa vezi filmul si asa, cu cirduri de masini prin preajma. Va spun eu insa, nu se poate. Eu vreau performanta si standarde inalte de calitate in festival. Stiu ca nu e neaparat ce va preocupa si pe dvs dar noi asa am ajuns sa facem un eveniment respectat in toata lumea. Daca vi se pare putin, dati drumul la toata circulatia in timpul filmelor, o sa vina si Alain Delon sa se bucure si el de zgomot si claxoneala. Daca va pasa, transmiteti-ne scuze si va fi ok. PS Nu-mi spuneti ca a fost o situatie exceptionala aseara, nu am vazut valuri sau cozi uriase de masini cum vad in Bucuresti pe DN1 duminica seara post-vacanta. V-ati pripit si ati stricat un pic unul din evenimentele de virf ale TIFF2017”, s-a plâns Giurgiu, pe Facebook.

 

Regizorul nu e la prima acțiune de acest gen. Acum câțiva ani a făcut ”cu ou și cu oțet” Primăria Cluj-Napoca pentru că nu a alocat destui bani, din bugetul orașului, pentru organizarea festivalului, amenințând că îl va muta în alt oraș. 

 

În 2017, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat în ședința din 4 aprilie o nouă finanțare pentru TIFF. Festivalul va primi un ajutor de la bugetul local de 1,4 milioane de lei, cu toate că ”taie” bilete și realizează profit. Consilierii locali au aprobat cu majoritate de voturi acest proiect, care este considerat vital pentru a ajuta festivalul și a-l menține la Cluj-Napoca. 

 

Inspectorii Curții de Conturi sunt de altă părere și au scris în raportul de la finele 2016 că, în 2015, s-au alocat finanțări ilegale în valoare de peste 6 milioane de lei. Raportul a fost contestat de Primăria Cluj-Napoca.

 

Explicația inspectorilor este că TIFF face profit și nu ar trebui finanțat din banii publici, deoarece publicul nu are acces în mod gratuit la festival. 

 

Citiți AICI raportul Curții de Conturi. 

Comentarii Facebook