Duminica 22 Decembrie

UBB Cluj a cumpărat un soft care ”citește” emoțiile umane și îi depistează rapid pe mincinoși

 

UBB Cluj a cumpărat un soft care citește emoțiile umane și îi depistează rapid pe mincinoși.

 

Psihologul Emanuel Andelin, doctorand la Facultatea de Psihologie a UBB Cluj-Napoca şi ofiţer specialist în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a spus că softul poate depista cu mare fineţe o microexpresie facială, lucruri pe care ochiul uman nu le vede.

 

Ideea de la care s-a plecat în realizarea softului FACET a fost identificarea emoţiilor şi felul în care acestea pot fi transpuse pentru a putea fi analizate statistic. Pe partea de emoţii universale, şapte la număr, avem fericire, surpriză, frică, furie, tristeţe, dezgust, dispreţ, iar softul recunoaşte şi frustrarea şi confuzia, iar la fiecare în parte s-au identificat anumite acţiuni faciale, microexpresii, anumite grupe de muşchi care acţionează specific în cadrul anumitor emoţii. Pentru aceste emoţii, s-au calculat aproape 100 de acţiuni faciale. O microexpresie facială este foarte rapidă şi durează sub 250 de microsecunde, deci a patra parte dintr-o secundă, iar softul este atât de bine calibrat încât o poate identifica cu mare fineţe. De exemplu, dacă avem o microexpresie de o sensibililitate ridicată şi nu poate fi identificată de un psiholog cu ochiul liber, poate fi identificată cu ajutorul softului”, a spus Andelin.

 

Softul poate fi folosit cu o cameră web sau cu un clip filmat cu persoana supusă testului.

 

Softul FACET a fost realizat de specialiştii iMotions, o platformă de cercetare biometrică, cu sedii în SUA şi Danemarca. Softul a fost achiziţionat de UBB în cadrul unui proiect de tip parteneriat din care fac parte mai multe entităţi şi este unic în România”, a mai spus acesta.

 

Softul va putea fi folosit în penitenciare pentru a-i depista pe deținuții care cmint şi care disimulează intenţia de a se sinucide.

 

Programul ar putea fi folosit și de Poliție. ”De exemplu, în cazul unei persoane inculpate care iese dintr-o sală de judecată şi este intervievată, noi putem urmări filmarea şi putem decoda microexpresiile de pe faţa acestei persoane. Putem folosi acest soft în tot ceea ce înseamnă un comportament disimulat, un alt exemplu fiind copii abuzaţi”, a precizat și conferenţiarul Alina Rusu, de la Facultatea de Psihologie a UBB, directorul proiectului, citat de Mediafax.

Comentarii Facebook