Vineri 22 Noiembrie

UBB Cluj aniversează 25 de ani de studii norvegiene - FOTO

 

Sute de vorbitori de limbă norvegiană sunt formați în fiecare an de Departamentul de Limbi și Literaturi Scandinave al Facultății de Litere, din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB).

 

Astăzi, sărbătorim 25 de ani de studii norvegiene în România, la UBB, și suntem foarte mândri de asta”, declară dna prof. univ. dr. Sanda Tomescu-Baciu, cea care a înființat programul de limba și literatura norvegiană, nivel licență, în 1991. ”Dacă în primii ani erau înscriși 12 studenți, în următorii patru ani numărul a crescut la 80, iar acum totalul de studenți este de 250! Pe parcursul acestor ani, sprijinul acordat de Norvegia și de Ambasada Norvegiei la București a contribuit la creșterea numărului de studenți”. 

 

Pentru a marca împlinirea a 25 de ani de studii norvegiene în România, la evenimentul organizat în Aula Magna de la UBB a fost prezentă și E.S. dna Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Norvegiei în România. Cu aceeași ocazie, prof. dr. Helge Rønning, de la Universitatea din Oslo, a susținut o prelegere cu tema ”Norwegian Culture in an International Context”.

 

Unul dintre obiectivele importante ale Ambasadei Norvegiei este să transmită cunoștințe și să trezească interesul față de cultura și valorile naționale norvegiene. Acest lucru implică și promovarea activă a literaturii norvegiene și a altor forme de exprimare culturală. Împreună cu acestea, vin, desigur, și valorile naționale care stau la temelia societății noastre, cum sunt normele de drept, libertatea de exprimare, oportunități egale pentru toată lumea, non-discriminarea și altele”, afirmă E.S., dna Tove Bruvik Westberg. ”Îmi exprim recunoștința și felicit Universitatea Babeș-Bolyai, care a facilitat dezvoltarea Departamentului de limbi și literaturi scandinave”, adaugă Excelența Sa. 

 

UBB Cluj este singura universitate din România care are o secție acreditată de limba și literatura norvegiană și care asigură și un curs opțional de limbă și cultură norvegiană pentru toți masteranzii UBB, conducător științific de doctorat fiind tot dna prof. dr. Sanda Tomescu-Baciu.

Comentarii Facebook