Duminica 22 Decembrie

UBB Cluj atacă după ce urbaniștii nu au fost de acord cu ”plantarea” unei clădiri în curtea Studioului Radio-TV din Grigorescu


Universitatea Babeș-Bolyai ar vrea să ridice o construcție pentru Facultatea de Matematică-Informatică pe spațiul verde din fața Studiului Radio-TV, de pe strada Donath. UBB Cluj a câștigat acel spațiu și vrea să îl folosească.

Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca s-a opus pe motiv că noua clădire ar distruge spațiul verde și ar strica arhitectura Studiului Radio-TVR, unde funcționează TVR Cluj și Radio Cluj.

Conducerea UBB Cluj susține că are o contribuție foarte mare la economia și brandul Clujului, astfel că are dreptul să construiască în Grigorescu, fiind deranjată de discuțiile iscate în cadrul CTATU.

Am luat cu insatisfacție cunoștință de discuțiile din Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (CTATU) a Consiliului Local Cluj-Napoca legate de intenția UBB de a construi un sediu nou dedicat Facultății de Matematică și Informatică (în mod special pentru informatică). Nu reacționam public dacă esența acestor atitudini din comisie nu ar fi apărut public în urma unor materiale publicate în presă.

În acest context, într-o manieră constructivă, facem o serie de precizări și ne punem o serie de întrebări, care sperăm să dea de gândit membrilor Comisiei, care au considerat deocamdată inoportună acordarea unui vot favorabil construirii sediului Facultății de Matematică și Informatică, deși se pare că această propunere a fost agreată în principiu de reprezentanții Primăriei, iar informatica constituie un avantaj competitiv important și un element central al brandului orașului nostru.

Precizări:

(1) UBB este cea mai mare universitate a țării și una dintre cele mai reprezentative. Această anvergură academică se răsfrânge pozitiv și asupra prestigiului orașului nostru, atrăgând resurse umane și socio-economice de calitate. Păstrarea însă a acestei anverguri, ca avantaj competitiv, se poate face doar printr-o dezvoltare continuă a infrastructurii academice, în condițiile în care dezvoltarea academică este puternică; spre exemplu, numărul de studenți ai UBB a crescut constant în ultimii ani, UBB fiind acum o comunitate de aproximativ 55 000 de oameni.

(2) UBB contribuie decisiv nu doar la competitivitatea țării, dar și a orașului nostru. Prezența studenților și inovațiile UBB modernizează comunitatea clujeană și dinamizează mediul socio-economic, cu impact asupra bunăstării oamenilor și profilului orașului (ex. smart/innovation/IT/young/green).

(3) Noua conducere a UBB are angajamentul de a dezvolta UBB în strânsă legătură cu orașul și cu normele acestuia de urbanism, dar într-o modalitate predictivă, constructivă și de combinare a tradiției cu modernitatea. Nu vrem ca UBB să câștige ceva în dauna orașului, dar nici nu vrem să pierdem împreună oportunități! Numai împreună ne putem dezvolta și menține avantajul competitiv, pentru bunăstarea oamenilor.

Întrebări:

(1) Când dorim să ne dezvoltăm în zona centrală a orașului ni se spune că acolo nu se mai poate. Dar de ce nu ar avea loc și dezvoltarea academicului în centrul orașului, gândit adecvat, alături de alte dezvoltări non-academice? Aceasta cu atât mai mult cu cât academicul este adesea mai bine integrat în partea tradițională a centrului orașului, cu beneficii pentru mulți oameni, în logica binelui public.

(2) Când dorim să ne dezvoltăm în zona cartierelor orașului, dinamizând academic și socio-economic și acele zone, pentru a reduce discrepanțele și polarizările din oraș, aflăm iar că nu se mai poate. De ce nu am folosi academicul să dinamizeze și aceste zone, pentru a reduce discrepanțele și polarizările din oraș? Aceasta cu atât mai mult cu cât rolul academicului în acest proces este deja unul validat științific (bazat pe dovezi).

(3) Când spunem că ne vom dezvolta în afara orașului, într-un nou campus, ni se spune că UBB este un ”oraș în oraș” și astfel susținem comunitatea și economia clujeană și că ar fi bine să continuăm așa. Continuăm, dar cum facem dacă opțiunile 1 și 2 sunt blocate?

Am vrea să înțelegem strategia Consiliului Local pentru a lua împreună cele mai bune decizii. De asemenea, sperăm la atitudini profesioniste, suportive și de cooperare, pe care știm că experții din Comisia de specialitate le pot oferi, nu la argumente care nu mai pot merge în vremurile în care trăim (ex. „UBB are bani, deci să-și construiască altundeva”; „de ce e nevoie de spații, când studenții învață online” etc.). Noi credem că studenții UBB și comunitatea UBB în general merită un tratament mai elegant și bazat pe susținere reală. Și credem că această discuție este de interes nu doar pentru UBB, ci pentru întreg mediul academic clujean. În fine, sperăm într-o susținere și cooperare reciprocă pentru prezent și viitor, fără invocarea experiențelor trecute de care mulți nu suntem răspunzători!”.

Untitled.jpg

Foto: Clădirea propusă ar urma să fie amplasată pe spațiul verde, care acum este grădina Studioului Radio / TV, o emblemă a cartierului Grigorescu

Terenul pe care vrea să construiască UBB Cluj un sediu pentru Facultatea de Matematică Informatică a fost cumpărat cu 350.000 de euro de la un proprietar care l-a revendicat și obținut în instanță. Societatea Română de Radiodifuziune - Radio România a fost notificată în 2019, în momentul vânzării, dar suma cerută a fost considerată prea mare și instituția a renunțat la dreptul de preempțiune. 

UBB Cluj a dorit să cumpere terenul și acum face demersuri pentru a construi. 

Conform unor surse, reprezentanții Societății Română de Radiodifuziune - Radio România sunt mulțumiți cu actuala situație, pentru că exista pericolul să apară chiar și un bloc pe terenul de lângă clădirea Radio Cluj din Grigorescu. 

Comentarii Facebook