UBB Cluj, cea mai bună universitate din România, în cel mai relevant clasament american U.S. News 2024-2025. Matematica e TOP!


Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) - Prima universitate din România în clasamentul U.S. News 2024-2025


Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca este prima universitate din România care a fost inclusă în prestigiosul clasament american U.S. News 2024-2025, ocupând locul 755 la nivel mondial. În Europa, UBB se situează pe poziția 275. Acest clasament este considerat un reper esențial pentru deciziile educaționale din Statele Unite și este unul dintre cele mai importante rankinguri internaționale, fiind inclus și în metarankingurile naționale.

Pe lângă UBB, alte trei universități din România au reușit să se claseze în top 1.000 la nivel mondial. Universitatea Transilvania din Brașov ocupă locul 880, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București se află pe locul 909, iar Universitatea din București pe locul 977. Restul universităților românești se regăsesc în afara primelor 1.000 de locuri.

Doar patru universități din România au intrat în primele 1.000 de locuri ale acestui clasament american. UBB ocupă locul 275 în Europa și locul 755 la nivel mondial.

Celelalte trei universități din România în top 1.000 sunt:

Universitatea Transilvania din Brașov (locul 880 mondial)

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (locul 909 mondial)

Universitatea din București (locul 977 mondial)

UBB este cea mai bine clasată universitate din România în diverse domenii academice, după cum urmează:

Chimie: locul 759 la nivel internațional, locul 2 în țară

Inginerie: locul 499 la nivel internațional, locul 1 în țară

Mediu-Ecologie: locul 512 la nivel internațional, locul 1 în țară

Științe Geologice: locul 464 la nivel internațional, locul 2 în țară

Știința Materialelor: locul 996 la nivel internațional, locul 4 în țară

Matematică: locul 55 la nivel internațional, locul 1 în țară

Chimie fizică: locul 712 la nivel internațional, locul 2 în țară

Fizică: locul 410 la nivel internațional, locul 5 în țară

Psihiatrie/Psihologie: locul 383 la nivel internațional, locul 1 în țară (singura universitate din România în ranking)

Științe Sociale și Sănătate Publică: locul 553 la nivel internațional, locul 1 în țară

Rectorul UBB, Daniel David, a declarat că poziționarea universității atât în rankingul U.S. News, cât și în clasamentul britanic QS (781-790) confirmă valoarea și impactul internațional al UBB.

„Dacă rankingul britanic QS este cel mai utilizat clasament al universităților lumii, rankingul american U.S. News este cel mai utilizat în SUA și este unul de referință și de încredere la nivel internațional. Poziționarea UBB în ambele clasamente ca prima universitate a țării este consistentă (755 în U.S. News și 781-790 în QS). Mă bucură rezultatul general și cel pe domenii, mai ales că am reușit să ne poziționăm vizibil și cu impact internațional, fiind chiar pe prima poziție în țară în domenii pe care le-am construit și/sau dezvoltat recent la UBB, și anume domenii din cadrul mai larg al Ingineriei & Tehnologiei (ex. Inginerie), respectiv al Științelor Medicale și ale Sănătății (ex prin disciplinele dedicate sănătății/tulburărilor mintale și sănătății publice, două din secțiunile cheie ale programului UBBMed din UBB School of Health – https://ubbmed.ubbcluj.ro/)”, a declarat Daniel David.

Comentarii Facebook