Duminica 22 Decembrie

UBB Cluj face prima bază de date despre populaţia Transilvaniei, din 1850 și până acum

 

O echipă din cadrul UBB Cluj lucrează la realizarea primei baze de date despre populaţia din Transilvania, din 1850 și până acum.

 

Vor fi analizate datele din registrele parohiale de stare civilă ale diferitelor culte din regiune.

 

”Proiectul «Baze de date ale populaţiei istorice din Transilvania» este finanţat printr-un grant al Guvernului Norvegiei de 650.000 de euro, iar în acesta vor fi cuprinse persoanele care au trăit în regiune între 1850 şi 1914. Este prima astfel de bază de date care se realizează în România, iar colectarea informaţiilor se face din registrele parohiale de stare civilă ale diferitelor culte din regiune, aflate în arhive, în care sunt trecute naşterile, botezurile, logodnele şi decesele”, a spus Vlad Popovici, asistent cercetare la Centrul de Studiere a Populaţiei din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, conform Mediafax.ro.

 

Populaţia estimată din Transilvania pentru intervalul 1850 – 1914 depăşea cinci milioane de persoane.

 

Strângem date de la toate confesiunile şi de la toate etniile chiar dinainte de 1850. Pentru fiecare etnie avem mai multe confesiuni. Pentru români avem ortodocşi şi greco-catolici, pentru maghiari avem reformaţii calvini, dar şi unitarieni, catolici, luterani, avem germani, care sunt luterani, dar şi catolici, avem evrei, armeni sau greci. Registrele sunt scrise în româneşte, cu litere chirilice, în maghiară sau germană. Toate registrele se digitizează, foile sunt scanate şi fotografiate, şi vor putea fi disponibile pe un site”, a adăugat Popovici.

 

Pe lângă registrele bisericești vor și studiate și registrele fiscale, pentru identificarea tuturor persoanelor. La final, cei născuți în Transilvania ar putea să își cunoască arborele genealogic, toate datele urmând să fie publicate online.

Comentarii Facebook