UBBots 2011: Vezi aici robotul care pune gresie! Cum a fost creat si cum functioneaza - VIDEO si FOTO
Robotul care pune gresie este creatia studentilor de la Facultatea de Matematica si Informatica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai si va fi prezentat duminica, 9 ianuarie, la cea de-a 4-a editie a UBBots.
"Proiectul nostru are ca scop crearea unui robot care pune gresie intr-o camera in mod autonom. Robotul are doua parti mai mari: o parte din Lego si o unitate iRobot Create.
Partea facuta din lego foloseste trei motoare Lego, impreuna cu niste senzori, conectate la un Brick NXT. Partea Lego este alcatuita dintr-o stiva de gresii, si un mecanism care poate sa scoata o gresie din stiva, sa-i aplice adeziv, si sa o aseze ferm pe podea, respectiv sa ii aplice presiune pentru a-l fixa", precizeaza cei cinci studenti care l-au creat pe blogul pe care l-au tinut in timpul proiectului.
Viitorii IT -isti spun ca robotul este dotata cu senile "pentru miscarea gresiilor, o perie circulara pentru a aplica adezivul, un set de brate sincronizate pentru a aseza gresia pe podea, o componenta cu miscare lineara pentru a aplica presiunea, respectiv senzori pentru a putea verifica daca totul decurge cum ar trebui.
Pentru a putea acoperi o suprafata mare, robotul are nevoie de o platforma mobila. Acest rol este indeplinit de unitatea iRobot Create, care va prelua informatii de la senzorii propriii respectiv de la doua camere web, pozitionandu-se astfel corect pentru a putea pune urmatoarea gresie. Si aceasta parte are complexitatile sale, fiind nevoie de multa prelucrare de imagini pentru a determina corect la fiecare pas locul unde ar trebui sa ajunga robotul, respectiv pasii necesari pentru a ajunge acolo", descriu tinerii robotul care pune gresie.
Programele care il comanda sunt stocate intr-un mini laptop, care este in permanenta conectat cu robotul si "ii spune ce sa faca"
Robotul care pune gresie poate fi vazut la "treaba" duminica, 9 ianuarie, de la ora 12.00, la UBBots 2011, eveniment care va avea loc in Cladirea Campus ISE, pe strada Teodor Mihali.
4 Comentarii
mah copii. spuneti asa, sa inteleaga lumea mai bine: ne jucam cu niste lego si am zis hai sa facem un robot. oricum, admiratie sincera pt crearea unui robot cu senzori din oser.
proiectele (serioase) se fac pe bani + cercetare ca lumea. in rest, e joaca.
ok, roboteala placuta in continuare, alea max 2 ore/sapt.
Asta care a scris mai in sus, ceaa ce se face la universitate nu sunt roboti industriali sunt doar niste machete, dar tu cu inteligenta ta nativa de babuin te legi de amanunte care nu-s importante, e ca si cum ai compara o macheta ferrari cu un adevarat ferrari.Dar tu pana la urma esti un fustrat, oamenii sunt in cadrul facultatii si lucreaza maxim… Citeste mai departe
wtf, esti un pic prost daca nu iti dai seama ca acest robot e un prototip. Nu poti cu un kit lego, ce costa aprox 2000 ron sa faci un robot industrial.
wtf, ar fi mai corect sa i se zica "robotul-care-aseaza-gresie-si-nici-aia-aliniat"...
ce urmeaza, robot de depanusat stiuletii de porumb?
asta e din capitolul aflatul in treaba la romani sau frecatul mentei pana trazneste a tic-tac.
a, vreti roboti seriosi in aplicatii industriale? apelati la japonezi, au traditie.
noi avem suficienti… Citeste mai departe