UMF Cluj sparge barierele științei și transpune filme SF în realitate! Tehnici avansate de stimulare și cartografiere a creierului testate la UMF Cluj


Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca a devenit, pentru câteva zile, un adevărat laborator futurist, în care tehnologiile de cartografiere și stimulare cerebrală au fost explorate la un nivel parcă desprins dintr-o distopie SF. În cadrul Școlii de Vară de Tehnici de Cartografiere și Stimulare Cerebrală, desfășurată sub egida Neurotech EU, participanții au avut ocazia să se implice direct în sesiuni practice care par mai degrabă scene din filmele despre viitorul neurotehnologiei.

Pe 11 septembrie, la Institutul RoNeuro, cercetătorii au deschis calea către un nou nivel de înțelegere a creierului uman, prin sesiuni de QEEG (electroencefalogramă cu cuantificare) și conectivitate cerebrală. Sub îndrumarea experților, participanții au procesat și analizat semnale cerebrale, descoperind modul în care creierul funcționează din perspectiva conectivității între diferite zone, atât în timp real, cât și la nivel de frecvențe cerebrale. Experiența hands-on, coordonată de dr. Livia Popa, dr. Victor Dăbală și dr. Hanna Dragoș, a oferit o oportunitate unică de a pătrunde în tainele minții umane.

„În 11 septembrie, s-au desfășurat sesiunile practice de QEEG și conectivitate cerebrală la Institutul RoNeuro. În deschidere dr. Hanna Dragoș a descris parametrii de conectivitate în domeniul timp și în domeniul frecvență. Ulterior a urmat o sesiune hands-on de muncă în echipă privind pre-procesare și procesarea semnalelor QEEG, sub îndrumarea șef lucr. dr. Livia Popa, dr. Victor Dăbală, și dr. Hanna Dragoș”, anunță reprezentanții UMF Cluj.

Ziua următoare, pe 12 septembrie, a continuat în aceeași notă de avans tehnologic, cu demonstrații și practici legate de eye-tracking, o tehnică ce poate monitoriza mișcările oculare și deschide noi perspective în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor neurologice. Sub îndrumarea dr. Emanuel Ștefănescu și dr. Olivia Verișezan Roșu, participanții au intrat în detaliile acestei metode, simulând scenarii clinice reale.

”Dr. Emanuel Ștefănescu a prezentat participanților noțiuni introductive de eye tracking. Participanții au continuat explorarea acestei metode neuro-fiziologice, aprofundând aplicațiile sale clinice cu dr. Olivia Verișezan Roșu. După prezentările teoretice a o activitate practică dedicată detecției mișcărilor globilor oculari, sub îndrumarea dr. Emanuel Ștefănescu și dr. Olivia Verișezan Roșu. Sesiunile de după-amiază s-au concentrat pe tehnici de stimulare cerebrală non-invazivă, la care dr. Georgiana Novăceanu a prezentat aspecte teoretice despre Stimularea Magnetică Transcraniană (TMS), iar dr. Bianca Crecan-Suciu despre Stimularea Electrică Transcraniană Directă (tDCS). Participanții au avut apoi ocazia să pună teoria în practică în cadrul unui atelier de TMS și tDCS conduse de dr. Georgiana Novăceanu și de dr. Bianca Crecan-Suciu”.

Ziua s-a încheiat cu o sesiune de lucru în echipă, unde studenții au avut ocazia să aprofundeze neurotehnologii avansate, pregătind proiecte de cercetare pe diferite tehnici, sub îndrumarea șef lucr. dr. Livia Popa, dr. Hanna Dragoș, dr. Victor Dăbală, dr. Emanuel Ștefănescu, dr. Bianca Crecan-Suciu și dr. Georgiana Novăceanu.

Apogeul zilei a fost atins în sesiunile de după-amiază, când tehnologiile de stimulare cerebrală non-invazivă au luat cu adevărat prim-planul. Stimularea Magnetică Transcraniană (TMS) și Stimularea Electrică Transcraniană Directă (tDCS), două tehnici revoluționare care par să ofere o fereastră în mecanismele profunde ale creierului, au fost prezentate de dr. Georgiana Novăceanu și dr. Bianca Crecan-Suciu. Aceste metode au fost testate de participanți în cadrul unui atelier practic, deschizând calea către viitoare descoperiri medicale.

Sesiunile s-au încheiat cu o notă colaborativă, studenții lucrând împreună pentru a dezvolta proiecte de cercetare care par a depăși limitele cunoașterii actuale, totul sub supravegherea atentă a echipei de experți.

Prin această Școală de Vară, UMF Cluj a demonstrat încă o dată că se află în avangarda cercetării medicale, explorând tehnologii ce ar putea revoluționa nu doar medicina, ci și modul în care înțelegem și interacționăm cu mintea umană.

Comentarii Facebook