Duminica 22 Decembrie

Un academician, cu doctorat şi 2 masterate, este student la Facultatea de Fizică din Cluj - FOTO

 

Un academician de 57 de ani, care are un doctorat şi două masterate, este student în anul I la Facultatea de Fizică a Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca.

 

Adrian Toader-Williams, cu dublă cetățenie, româno-americană, a spus că studiul este foarte important pentru el, indiferent de vârstă.

 

Eu cred că educaţia şi studiul sunt calea către echilibrul personal, indiferent de vârstă, neuronii se regenerează atunci când sunt solicitaţi spre a învăţa ceva nou. Suntem precum o unealtă care trebuie permanent folosită, dar fiind inteligentă, creierul, precum şi restul sistemului nervos, trebuie exersaţi. Nu ne putem pune în vaselină, spre conservare. Eu îmi trăiesc acum adolescenţa, nu simt că aş avea 57 de ani. De ce am ales Fizica? Pentru că este prima mea pasiune în zona ştiinţelor, pasiune născută încă din clasa a VI-a. Fizica stă la baza tuturor ştiinţelor fixe. Urmând cursurile de Fizică la UBB, întrevăd că va reprezenta o sursă de inspiraţie, pe lângă cunoştinţele fundamentale, care unele trebuie împrospătate, iar altele dobândite de la zero. Fiind expuse subiectelor de interes, ideile se nasc, legăturile interdisciplinare sunt astfel formate, încât noile cursuri reprezintă oportunităţi de stimulare a minţii, de idei, de a face interconexiuni”, a spus academicianul, citat de Mediafax.

 

El a intrat la UBB Cluj pe baza mediei de licenţă, 8,67, obținută la prima universitate absolvită în România, ”Lucian Blaga” din Sibiu, în 2007.

 

Cred că mă voi înţelege foarte bine cu viitorii mei colegi de la Fizică. Am început Santa Monica College, din California, la 40 de ani, şi aveam colegi studenţi şi de 16 ani, mici genii, cu care am făcut echipă. La cursurile de Chimie organică de la Santa Monica College făceam calcule termodinamice. Atunci am realizat că activitatea izotopică de o anumită manieră ce are loc la nivelul sistemelor vii a început să domine interesul meu de moment care, de fapt, stă la baza multor lucrări aflate în lucru în acest moment, inclusiv proiectul pe care l-am înaintat către NASA la începutul lunii iulie”, a mai spus Adrian Toader - Williams.

 

El este implicat și în alte proiecte în SUA, și speră sp poată urma cursurile facultății clujene. ”Intenţia mea este să nu lipsesc, pe cât posibil, pentru că sunt implicat în diverse proiecte de cercetare şi merg des şi în SUA. Eu nu merg la şcoală de formă, ci ca să acumulez informaţii. Plus că este o chestiune de respect pentru profesori, una dintre cele mai mari jigniri pentru un cadru didactic fiind absenteismul studenţilor de la cursuri. Resursa cea mai importantă este timpul, trebuie investit în viitor, iar noţiunea de facultate nu înseamnă că prezenţa la cursuri trebuie să fie facultativă”, a mai afimat academicianul.

 

El se va putea mândri la finalul studiilor că este și fizician.

 

Adrian Toader - Williams s-a născut la Medgidia în anul 1956, iar la 16 ani, în 1972, a câştigat medalia de argint la Târgul Internaţional de Invenţii la Tokyo, cu proiectul unei pompe electromagnetice cu flux continuu, fără rotor.

 

El a emigrat în SUA în 1978 și s-a stabilit în California. În 1998 el a absolvit Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu și s-a stabilit la Cluj-Napoca. El are două diplome de master, în Gestiunea durabilă a zonelor montane, la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu şi în Managementul calităţii alimentelor, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca.

 

În 2012, şi-a luat doctoratul în zootehnie la USAMV Cluj-Napoca, cu o lucrare despre productivitatea melcilor sub aspect bioeconomic.

 

El a trimis și NASA un proiect în care propune cercetarea stabilităţii şi protecţia produselor alimentare faţă de efectele radiaţiilor cosmice în misiunile şi zborurile spaţiale.

Comentarii Facebook