Vineri 22 Noiembrie

Un an de când școlile au fost închise. Sau cum ne batem joc de copiii noștri pe care i-am dus la școala doar 13 zile in acest an.

Astazi, 11 martie 2021, se implineste exact un an de cand scolile au fost inchise in Romania. Daca cei mici,din clasele I-IV, sau cei din clasele terminale au mai ajuns la scoala, din cand in cand, exista cateva sute mii de elevi (clasele a-V-a, a-VI-, a-VII-a, a-IX-a, a-X-a, a-XI-a) care au fost la scoala in ultimul an exact...13 zile. Sau cei din saptamana alternativa (sistem hibrid)- 15 zile. Pentru a constientiza impactul pe care il are o astfel de izolare asupra unui copil sau adolescent faceti un exercitiu de imaginatie: ganditi-va ca in ultimul an ati fi mers la serviciu doar 13 sau 15 zile, iar apoi inmultiti de cateva ori sentimentul de anxietate care apare doar la acest gand. Si nici atunci nu veti avea imaginea exacta a starii pe care o are un adolescent dupa un an de izolare.

Din cauza acestei izolari, cel mai mult sufera adolescentii, pentru care apartenenta la grup este vitala in aceasta perioada a vietii. Dincolo de lacunele de cunostinte pe care le creeaza scoala on line, daunele psihologice sunt uriase.  

Actiunea de izolare fortata a copiilor nostri a inceput in 11 martie 2020, cand portile tuturor scolilor s-au inchis. Parea o solutie salvatoare de moment, in care se inchidea tot, pentru a limita raspandirea epidemiei de coronavirus. Nu prea aveai cum sa fii impotriva. „Trebuie sa facem ceva”, gandea fiecare om rational din tara asta. Retelele de socializare erau pline de #stamacasa.   

Asa suna si decizia, cumva temporar:

Potrivit art1 din Hotărârea nr. 6 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), „se aprobă suspendarea cursurilor din toate unitățile de învățământ preuniversitar începând cu data de 11 martie 2020 până în data de 22 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației”.

Daca stiati ca aceasta „prelungire in functie de evolutia situatiei” insemna, de fapt, un an de zile furat din viata de liceu, de exemplu, a copilului Dvs, ati mai fi fost atat de siguri ca e o masura buna si care trebuie luata neaparat? Daca stiati ca poate urmeaza si al doilea an furat, ati mai fi fost atat de usor de acord?

In 14 septembrie parea un nou inceput

Inaintea noului an scolar, parea ca incepem totusi sa ne gandim si la copii, si nu ii mai sacrificam pe ei pentru a  proteja adultii- tineri sau varstnici. Dupa cateva amanari pentru luarea deciziei de incepere a scolii, in final, in 10 septembrie s-a anuntat ca 14 septembrie va fi prima zi de scoala. Hibrid in marile orase, caci in toate in municipiile mari rata era de peste 3 mie. Bine e si asa, am spus atunci. Macar merg la scoala.

Si asa a inceput anul scolar, cu masti, distantare si dificultati ale transmiterii video a orelor pentru cei care stateau acasa, dar cu bucuria revederii sau a cunoasterii unor colegi noi.

Cu toate neajunsurile scolii hibrid, copiii erau fericiti ca mergeau totusi la scoala. Bucuria a fost, insa, de foarte scurta durata. La Cluj a tinut putin mai mult de o luna- pana in 22 octombrie 2020-, cand rata a depasit 3 la mie, si scolile s-au inchis din nou. Cat au apucat copiii sa mearga la scoala? 13 sau 15 zile, depinde in ce grupa erau.

Prima grupa a mers la scoala- 15 zile: 14-18 septembrie, 28 septembrie-2 octombrie, 12-16 octombrie,

iar cea de-a doua 13 zile:  21-25 septembrie, 5-9 octombrie si 19-21 octombrie.  

In 8 noiembrie 2020, deja a devenit clar ca nu se vor intoarce curand la scoala, pentru ca s-a emis ordinul nr 5972/2020 care inchidea scolile in toata tara incepand cu 9 noiembrie 2020.

Si asa a ramas pana la inceputul semestrului al doilea, de cand la Cluj merg la scoala elevii claselor primare. (de la inceputul saptamanii acesteia si clasele a VIII a si a XII a). Toti ceilalti sunt tot acasa.

Scolile inchise, after-school-urile si salile de fitness deschise

Culmea absurdului este ca afterscool-urile sunt deschise. Astfel ca nu poti duce copilul la scoala, dar il poti duce la after school. Asa ca scolile private au trecut aproape toate in regim after school, in toata tara, si asa isi desfasoara, de fapt, orele de curs. Elevii de la scolile private merg aproape toti la scoala, si asta este dovada ca elevii pot merge la scoala atunci cand se respecta reguli foarte clare. Autoritatile stiu asta. Fac ceva?  Va las pe Dvs sa raspundeti. 

In ciuda tuturor avertismentelor transmise de fundatiile pentru copii Salvatii Copiii, World Vision sau Unicef cu privire la riscurile la care sunt supusi elevii pentru ca nu merg la scoala, noua  si  guvernantilor  nu pare sa ne  pese de ei. Ne pasa doar de restul populatiei si sacrificam copiii. Pentru ca putem.  Pentru ca noi decidem in numele lor, iar ei nu au niciun cuvant de spus.

 Robert Jenkins, Directorul Departamentului Internațional pentru Educație al UNICEF, spunea in urma cu cateva luni: Suntem martorii unei tendințe alarmante a guvernelor de a închide din nou școlile ca primă măsură de restricționare, și nu ca ultim resort. În unele cazuri, școlile se închid la nivel național, în loc de a fi închise în funcție de comunitate, iar copiii continuă să sufere de pe urma efectelor devastatoare pe care aceste măsuri le au asupra învățării, asupra sănătății lor mintale și psihice și asupra siguranței lor”.

Raman cateva intrebari. Avand in vedere ca au aparut noi tulpini ale virusului, si pare ca pandemia vine in valuri, cat avem de gand sa ii tinem pe acesti copii acasa? Cinci ani? 10 ani? De ce nu ii ducem macar cand numarul de cazuri scade la scoala? 

Comentarii Facebook