Vineri 22 Noiembrie

Un bărbat internat la Instititul Inimii din Cluj Napoca a contaminat două infirmiere cu un germene periculos

 

Un germene foarte periculos purtat de un pacient, care între timp a decedat, a făcut ca secţiile de cardiologie şi chirugie cardiacă să fie iginiezate, potrivit EVZ.ro

Surse medicale susţin că germenele “serratia” este foarte periculos şi că deja a fost descoperit la două infirmiere. Conferenţiarul Traian Scridon, directorul medical al Secţiei de Chirurgie Cardiacă de la Instititul Inimii, a dat asigurări că în prezent lucrurile sunt sub control şi că nu există riscul ca pacienţii de la cele două secţii de terapie intensivă să fie infectaţi cu Serratia. “Acest germene este la fel de agresiv şi periculos ca şi stafilococul Pioceanic. Nu poţi face diferenţa între ele. Serratia se devoltă în mediu umed, foarte des întâlnit la secţiile de terapie intensivă”, a comentat Traian Scridon.

Infecţia cu germenele Serratia s-a răspândit în Instititul Inimii din Cluj Napoca după ce, în urmă cu două săptămâni, un bolnav care a fost adus de urgenţă, fiind în stop cardio respirator, a fost internat la secţia de terapie intensivă de la Clinica de Cardiologie. “Era un tânăr cu o tumoră de mediastin, boală care s-a dovedit a fi una neurologică şi care a afost adus la noi pentru că a făcut un stop cardio respirator. Bolnavul a fost adus de la UPU dar între timp a decedat. Pacientul nu putea să respire singur aşa că era intubat şi a fost mutat de la Cardiologie la Chirurgie Cardiacă. A fost testat şi aşa am ajuns la concluzia că era purtător a acestui germene”, a mai spus doctorul Scridon.

Accesul la secţia de terapie intensivă de la Clinica de Cardiologie este restricţionat pentru public. Un anunţ postat la intrare în clinică informează sec: “interzis accesul aparţinătorilor în terapie intrensivă”. Liftul nu mai opreşte la etajul unde se află secţia iar accesul pe uşă se face doar cu cartelă magnetică. Medicii, asistentele şi infirmierele se tem să vorbească despre caz. “A fost ceva dar nu foarte grav”.

Sub protecţia anonimatului un cadru medical susţine că după ce s-a descoperit germenele, personalul medical şi infirmierele nu au fost testate deoarece au lipsit testele necesare. “Doar patru infirmiere au fost testate, două dintre ele fiind cotaminate cu acest germene deosebit de grav. Atunci umblam prin secţie ca şi cosmonauţii. Dezinfecţia s-a făcut cu pacienţii pe paturile lor”, a spus sursa EvZ.ro

În faţa acestei situaţii, conferenţiarul Scridon a precizat că infirmierele sunt cele mai expuse în faţa infectării cu aceşti germeni. “Ele sunt cele care intră în contact fizic cu pacienţii, îi întorc, îi spală, etc. Umblă cu sondele urinare sau fac curat, adică zone umede unde acest germene de dezvoltă cel mai bine”, a mai spus medicul Scridon, pentru sursa citată.

 

Comentarii Facebook