Vineri 22 Noiembrie

Un cercetător clujean a inventat ambalajul antimicrobian natural. Dan Vodnar a fost premiat cu ”Danubius Award”

 

Tânărul cercetător clujean Dan Vodnar, inventatorul ambalajului antimicrobian produs din extracte din carapacea melcilor, alge și alte ingrediente naturale, a primit premiul ”Danubius Young Scientist Award 2014”.

 

Acest premiu a fost creat în 2011 de către Ministerul Federal Austriac pentru Știință și Cercetare (BMWF), în colaborare cu Institutul regiunii danubiene și a Europei Centrale.

 

Premiul i-a fost acordat clujeanului Dan Vodnar pentru vizibilitate internațională în ceea ce privește munca sa, el fiind cercetător la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USMAV) din Cluj.

 

”Am făcut pixuri cu acest bioplastic, care se pot degrada în natură, în compost, undeva la cinci săptămâni, spre deosebire de pixurile convenționale care se degradează în 200 de ani. 90 la sută din el este biodegradabil. 10 la sută reprezintă pasta. Apoi am lucrat într-un proiect european pe ideea aceasta a ambalajelor inteligente și am încercat să găsesc o soluție la problema aceasta a mâncărurilor 'ready to eat', care sunt ușor de consumat la birou, dar sunt ușor de contaminat. Listeria monocytogenes este una dintre bacteriile care pot să producă toxiinfecții. În SUA, există studii care arată că undeva la 15 la sută din decesele cauzate de toxiinfecție alimentară sunt produse de această listeria”, a spus Vodnar, citat de Agerpress.

 

Ambalajul antimicrobian este format din polimeri naturali extrași din carapacea melcilor și din alge și are înglobat în el biomolecule din ceai verde, busuioc, mentă sau alte feluri de plante. 

 

”Contaminarea cărnii se poate face strict la suprafață, ea nu poate veni din interior și este o contaminare ulterioară procesului de gătire. Sigur, producătorii adaugă multe E-uri din categoria conservanților care au și activitate antimicrobiană. Dar întrebarea mea a fost de ce să adaugi conservanți într-o cantitate atât de mare într-un produs când organismul tău nu are nevoie de ele”, a mai spus Dan Vodnar.

 

Cercetătorul a inventat și niște etichete antimicrobiene pentru fructe și legume. Ele sunt lipite ca niște abțibilduri și, atunci când produsul se introduce sub jetul de apă, se dezintegrează și îl curăță.

 

Dan Vodnar lucrează acum, împreună cu studenții săi, la ideea unui ambalaj care să îmbrace tot fructul sau leguma. ”Fructele se deshidratează foarte repede, se zbârcesc. Cu acest polimer închidem toți porii, astfel încât apa să nu mai iasă din fruct, să nu se mai zbârcească, dar nici nu se mai strică atât de repede. Și în afară de asta, mărește posibilitatea de depozitare cu o perioadă destul de lungă și fructul se menține sănătos”, a mai explicat Vodnar.

 

Numai câteva firme, una din SUA și una din Germania, s-au arătat interesate de producerea ambalajelor antimicrobiene inventate de cercetătorul clujean.

Comentarii Facebook